Turecký premiér odsoudil vyhnání Řeků v minulém století

27. 5. 2009

Reuters│ČTK│ Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v neděli odsoudil vyhnání etnických Řeků ze země, k němuž došlo v minulém století. Takový kritický postoj k velmi citlivé události moderních dějin Turecka vyjádřil vysoký turecký představitel vůbec poprvé.

V nedělním projevu na severozápadě země Erdogan dokonce prohlásil, že taková státní politika, která vedla k vypovězení etnické menšiny ze země, je "fašistická".

Jde o nevídaný postoj, protože zatím se turečtí představitelé takovým ožehavým tématům obvykle vyhýbali, nebo je spíš omlouvali s poukazem na dobový kontext. Erdoganův výrok je podle agentury zjevným důsledkem snah Ankary přiblížit se Evropské unii, která Turecko často kritizuje za nedodržování demokratických standardů, a to včetně svobody projevu. "Celá léta byli z naší země vypovídáni různí občané... Byl to fašistický postup," prohlásil Erdogan.

"Vůbec poprvé máme premiéra, který je s to připustit, že v přístupu k jiným náboženským skupinám docházelo k omylům. Je to historická událost," komentuje Erdoganův výrok liberální deník Milliyet. Erdogan neupřesnil, kterou událost má konkrétně na mysli, podle agentury ale mohlo jít o rok 1955, kdy tisíce pravoslavných Řeků žijících v Istanbulu musely po pogromech na etnické Řeky opustit Turecko. Stejně tak ale mohl premiér narážet na rok 1923, kdy bylo z Turecka vyhnáno dokonce 1,5 milionu etnických Řeků - Atény naopak vypověděly půl milionu etnických Turků.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.5. 2009