Rada ČRo couvá - posluchačky žalovat nebude. Omluví se?

26. 5. 2009

tisková zpráva iniciativy "Gorily online v ohrožení"

Rada Českého rozhlasu na svých posledních zasedáních v dubnu a květnu ustoupila od záměru podat trestní oznámení na posluchačky, které se se svými stížnostmi obrátily na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR. Co vedlo Radu k tomuto rozhodnutí?

Na svém únorovém zasedání se Rada rozhodla uskutečnit právní kroky vůči dvěma členkám iniciativy Gorily on-line v ohrožení pro údajnou pomluvu a uvádění nepravdivých údajů. Stručně shrnuto, Rada ČRo chtěla žalovat pro pomluvu občanky České republiky, které se obrátily na poslance Parlamentu s domněnkou, že Rada ČRo nepostupuje v souladu se zákonem. "Domníváme se, že Rada se tímto krokem snaží omezit základní občanská práva." uvedla zástupkyně iniciativy Gorily on-line v ohrožení Jana Hajduchová.

24. 3. 2009 Rada Českého rozhlasu se vážně chce soudit s koncesionáři...? ZDE

5. 3. 2009 Porušování zákona v praxi - tragédie o více dějstvích se zpěvy ZDE
26. 2. 2009 Rada ČRo chce podat trestní oznámení na příznivkyně projektu Odhalení ZDE

„Tak, jako jsme se nikdy nedozvěděli, za který výrok nás vlastně Rada chtěla žalovat, ani nyní se nedozvíme, co vlastně přimělo radní své rozhodnutí změnit,“ řekla jedna z „obviněných“, Vlasta Straková. Na veřejných zasedáních Rady totiž vůbec nezazněla právní stanoviska, na základě kterých Rada změnila své rozhodnutí, přestože v dotyčném usnesení Rady stojí: „V obdobných případech Rada ČRo použije všechny možnosti v předmětném právním stanovisku uvedené.” Jak lze této větě rozumět? Je to další vyhrožování?

„Přestože Rada změnila své stanovisko, považujeme její postup za nepřijatelný. Budu požadovat omluvu. Není přece možné, aby veřejný orgán vyhrožoval občanům soudy jen proto, že se jim naše názory nelíbí.“ dodala Jana Hofmanová.

Vlastních problémů má přitom Rada ČRo víc než dost. Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny hodnotí její jednání jako nezákonné, na stole předsedy sněmovny leží řada žádostí o odvolání Rady ČRo, veřejnost podepisuje petici za její odvolání. Snaha útočit na práva občanů na svobodu slova je ale novinkou. Že se nejedná o náhodnou snahu, dosvědčuje i Výroční zpráva Rady ČRo o činnosti ČRo za rok 2008. V jeho závěru Rada hodnotí iniciativy Gorily on-line v ohrožení, NECHCEME PŘELADIT, nemáme kam a Pro Wave takto: „Rada ČRo se domnívá, že tyto iniciativy mají za cíl především diskreditaci Rady ČRo a jejích členů, než skutečný zájem o činnost Českého rozhlasu a fakta s ní související.“ Výroční zprávu bude schvalovat Poslanecká sněmovna. Podle zákona o Českém rozhlasu má být Rada orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu činnosti Českého rozhlasu. Jak ale může veřejnost toto právo naplňovat, když na kritiku Rada reaguje snahou občana žalovat? Když na svá jednání nechce pustit více jak dvacet zástupců veřejnosti? Když odmítá zveřejnit údaje o tom, jak ona sama hospodaří s veřejnými prostředky?

Tato Rada ČRo se zcela zpronevěřila svému poslání. Pokud i za těchto okolností Parlament ČR Výroční zprávu ČRo schválí, vyjádří tím souhlas s postupy Rady ČRo, které jsou v rozporu se zákony. Pak už opravdu nezbude občanům České republiky, než se svých práv dovolávat u soudu.

Další informace rádi doplníme.

e-mail: gorily-media@seznam.cz

Kontakty:

Jana Hajduchová stuz@uh.cz

Daniela Rounová drounova@atlas.cz

Vlasta Straková VlastaStrakova@seznam.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.5. 2009