POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nemohli bychom vyvraždit víc lidí?, neboli O nebezpečí zdánlivě důvodného zevšeobecňování

27. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Titulek u článku Tomáše Gawrona "Generalizace stojící za českým rasismem má až příliš dobrý základ" mi připomněla přednášku hamburského profesora politologie Michaela Th. Grevena, který posluchačům doporučil podívat se aspoň stručně do Schlögelovy knihy Terror und Traum (základní informace je ZDE), a to hlavně do kapitoly o směrnici č. 00447 sovětského politbyra z roku 1937. Myslím, že ten dokument a jeho následky jsou hrozným, avšak zároveň dobrým příkladem, proč se nemá generalizovat v případech přiřknutí viny, i když prý pro to existuje "dobrý základ".

Doufám vlastně, že to víte, nevím ovšem, jestli tomu tak je, že v roce 1937 vydalo sovětské politbyro směrnici č 00447, čímž dostaly jednotlivé republiky podrobný úkol podle definovaných dvou kategorií zastřelit 75 950 a internovat 193 000 osob.

Německý profesor východoevropské historie z Evropské university Viadriny ve Frankfurtu nad Odrou Karl Schlögel dokázal ve své knize Terror a Traum (Teror a sen), že na základě téhle směrnice bylo zatčeno asi 1,5 milionu lidí a 1,3 miliony z nich byly odsouzeny a asi 68 000 jich bylo zastřeleno. V Berliner Zeitung vyšel článek o tom, že omský šéf NKVD opakovaně žádal, aby tato první oficiální představa politbyra, kolik lidí má být zlikvidováno, by nemohla být zvýšena. Schlögel ve své knize také píše, že když se zjistilo, že neexistuje dost lidí v předem určených skupinách podezřelých občanů, byli, aby byla směrnice splněna, zatčeni různí jiní lidé...

Mohli byste se zeptat, proč o tom píšu, když přece v diskusi o českém rasismu nejde "jen" o Romy ani o zatýkání či vraždění lidí, kteří jsou nevinní. Mně jde o příklad toho, když se někomu neférově připisuje vina. A vím ovšem, že někteří lidé říkají, že za to všechno mohl Stalin, a že na druhé straně mluví jiní lidé vlastně o všeobecné vině všech v době "velkých čistek" sovětských obyvatel.

Že Stalin nejednal sám, to je ovšem jasné. Viníky za zavraždění lidí nebyl jen Stalin, nebyli to jen členové politbyra, viníky ale nebyli všichni obyvatelé Sovětského svazu ani všichni komunisté. Nemělo by se zapomínat: neoprávněné je zevšeobecňování a zjednodušování. A povrchnímu připisování viny protiřečí například ta skutečnost, že existovali i v Rusku lidé, kteří s vražděním neměli co společného, a pak i to, že zavraždění a věznění lidé byli přece občany SSSR, a to nejen antikomunisté, ale právě také i komunisté.

Proto je nutno Gawronovi oponovat. Při rasismu nejde o "až příliš dobrý či nedobrý základ", jde o to, že ani barva pleti ani nějaký původ by neměly být důvodem žádné diskriminace. Jsou prý nejen buchty "takové a makové", do jednoho pytle by všichni lidé bez ohledu na svou individualitu neměli být házeni.

Nebo máte snad například dojem, že všechno, co platí možná pro některé české vrahy, platí i pro vás?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.5. 2009