Nevládní organizace spojily síly. Chtějí čistší a účinnější elektrárnu v Prunéřově

26. 5. 2009

Tisková zpráva Greenpeace

Greenpeace společně s Ekologickým právním servisem a místními lidmi dnes v Chomutově zahájili společnou kampaň za snížení emisí a zvýšení účinnosti elektrárny Prunéřov. ČEZ v současnosti připravuje komplexní obnovu této elektrárny, které je největším zdrojem znečištění ovzduší v České republice. Nevládní organizace požadují, aby ČEZ buď zvýšil tzv. čistou účinnost elektrárny na zákonem požadovaných 42 %, nebo jí v brzké době úplně odstavil. Občané Chomutova a okolních měst mohou od dnešního dne podepsat petici "Nechceme šrot v Prunéřově!"

Technologie, kterou by chtěl ČEZ v Prunéřově další čtvrtstoletí používat, by zvýšila účinnost elektrárny ze současných 32 % na pouhých 38 %. Nejlepší dostupná technologie (BAT) využívající tzv. nadkritické parametry páry má přitom účinnost 42 až 44 %. ČEZ ji však v Prunéřově instalovat odmítá. Použití nejlepší dostupné technologie přitom investorovi ukládá evropská i česká legislativa.

Právník Jiří Nezhyba z programu GARDE Ekologického právního servisu upozorňuje na podivné okolnosti obnovy elektrárny již druhým rokem: "ČEZ se snaží obejít platný zákon o tzv. integrované prevenci. Tvrdí, že jde o pouhou rekonstrukci, ačkoliv jde zjevně o novou elektrárnu s jinou technologií a vyšším instalovaným výkonem. Z původní elektrárny zůstanou pouze holé zdi. Tímhle trikem se snaží vyhnout povinnosti zajistit čistou účinnost 42 % - ta se totiž podle zákona vztahuje pouze na nová zařízení."

ČEZ je nejbohatší česká firma, v loňském roce vydělal 47,4 miliard Kč, tedy téměř pětkrát více, než byl rozpočet celého Ústeckého kraje. Přesto umístění nejlepší dostupné technologie v Prunéřově odmítá z ekonomických důvodů. Investice do kvalitnějšího zařízení by se prý za třicet let, na které zbývá zdejší uhlí, nevrátila. ČEZ nicméně nedokáže vysvětlit, jak je možné, že probíhající stavba nové elektrárny v Ledvicích s účinností 42 % a životností právě 30 let se mu vyplatí.

Vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský dnes uvedl: "ČEZ se snaží do karosérie Škody 120 namontovat motor z Favorita a jezdit s ní dalších 25 let. Má přitom odvahu vydávat to za ekologický počin. Pokud nemá na skutečně moderní a čistou technologii, měl by na obnovu Prunéřova zapomenout a nejpozději v roce 2015 ho úplně odstavit."

Právě kvůli obnově Prunéřova vzniklo minulý týden nové občanské sdružení "Chomutov - pod pokličkou ČEZ". Jeho první aktivitou je výše zmíněná petice, kterou mohou ode dneška podepisovat občané chomutovského i mosteckého okresu.

Mluvčí sdružení Markéta Plechatá je přístupem elektrárenské společnosti rozhořčena: "ČEZ vydělává miliardy, zatímco následky neseme my. Dvacet let od převratu stále trpí Chomutovsko nejvyššími emisemi oxidů síry a nejkratší délkou života v republice. Máme proto právo, aby byly elektrárny v našem kraji vybaveny těmi nejlepšími a nejčistšími technologiemi, které jsou v Evropě k dispozici. I kdyby nebyly plány ČEZu ušetřit na úkor našeho zdraví v rozporu se zákonem, jde to projev bezohlednosti a arogance, která snad panu řediteli Romanovi neprojde ."

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.5. 2009