Střely Patriot umístěné v Polsku údajně nemají mít bojové hlavice

23. 5. 2009

KD│Americké protiletadlové a protiraketové střely Patriot, které mají být podle smlouvy podepsané vloni v srpnu umístěny v Polsku, budou zřejmě neozbrojené, informují pro Gazetu Wyborczu Marcin Bosacki a Bartosz Węglarczyk na základě svých zdrojů ve Washingtonu. A vypadá to, že nejde o jediný polský problém v jednáních s USA.

Smlouva o posílení polské protivzdušné a protiraketové obrany baterií systému Patriot byla původně součástí balíku smluv souvisejících s plánovanou americkou protiraketovou základnou v Evropě, jejíž osud je však po nástupu Baracka Obamy dosti nejasný. Nová americká administrativa původní projekt základny hodlala použít jako prostředek v politickém obchodu s Ruskem zaměřeném na zastavení íránského jaderného programu, Moskva to však odmítá. Obamova administrativa nicméně již dodávku Patriotů Polsku neváže na osud původně plánované protiraketové základny.

Nyní však Gazeta Wyborcza zjistila, že jednání ohledně Patriotů údajně vypadají "dost špatně". Smlouva o statutu amerických vojsk v Polsku totiž měla být hotova do devíti měsíců od podepsání původní deklarace, tj. fakticky do 20. května, což se nestalo. A navíc přetrvávají vážné rozdíly ve výkladu loňské deklarace, dozvěděl se polský list z diplomatických zdrojů v americkém hlavním městě.

Američané totiž chtějí poslat do Polska rakety bez kinetických bojových hlavic. V takovém stavu jsou však "neužitečné", míní polský list. (Pokud je účelem umístění Patriotů v Polsku do roku 2012 především výcvik polských obsluh, jak předpokládá deklarace, znamená to, že takto příkré hodnocení není zrovna namístě, neboť výcvik může jistě probíhat i se zbraňovým systémem bez bojové hlavice. Politicky je však nyní pro Varšavu jistě nepříjemné, že nevzala dost vážně loňské varování Zbygniewa Brzezińského, podle nějž Barack Obama smlouvy podepsané s Bushem zruší - KD.)

V současnosti není jasné, kde by Američané chtěli skladovat hlavice pro polské Patrioty - zda nedaleko raket samých nebo třeba na svých základnách v Německu. Na tom však dost záleží v případě, že by vznikla potřeba rakety použít. Američané si chtějí ponechat pravomoc v případě krize rozhodnout o vybavení raket hlavicemi. A mluvčí amerického ministerstva obrany Elizabeth Hibner řekla ve středu polské agentuře PAP, že "nemůže potvrdit termín" umístění raket v Polsku před koncem letošního roku, jak o tom hovoří loňská deklarace.

Jak informuje GW, smyslem tohoto postupu Obamovy administrativy je v rámci "restartu" vztahů s Moskvou zbytečně nezvyšovat napětí. Ale jiný zdroj tvrdí, že plán na vyslání neozbrojených Patriotů vznikl vlastně již za Bushe.

Jeden z amerických bezpečnostních expertů polský list upozornil, že nejde o úplně nezvyklé opatření, neboť prý existuje precedent - hlavice taktických jaderných raket umístěných během studené války v Německu byly také skladovány zvlášť. (Jenže to šlo o jaderné zbraně a Spolková republika se prostřednictvím orgánů NATO fakticky spolupodílela na rozhodování o jejich použití, kdežto informace polského listu hovoří o tom, že by Varšava o ničem spolurozhodovat neměla, vše by zůstalo výlučně v americké pravomoci - KD.)

Podle západních diplomatů ve Varšavě navíc údajně skřípou jednání o smlouvě SOFA, která se zasekla na otázce placení daní. Američané chtějí, aby jejich vojáci byli zcela osvobozeni od jakýchkoliv daňových povinností, kdežto Poláci žádají, aby platili alespoň některé daně. Avšak pokud by na to Washington přistoupil, mohl by vzniknout precedens a desítky dalších zemí by mohly žádat stamiliónové daňové doplatky.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009