Britský konzervativní poslanec: Vy mi všichni prostě závidíte

22. 5. 2009

Kontroverzní britský konzervativní poslanec ve čtvrtek uvedl svou stranu do značně nezáviděníhodné situace, když, jak píše deník Independent, vyjádřil názor, který soukromě zastává celá řada britských poslanců, když se energicky postavil na obranu dosavadního systému pro uhrazování poslaneckých výdajů v britském parlamentu.

Anthony Steen argumentoval, že motorem skandálu ohledně uhrazovaných "výdajů" britských poslanců je "závist" veřejnosti. Dodal, že daňoví poplatníci nemají právo mít přístup k podrobnostem jednotlivých uhrazených položek.

Steen to řekl v rozhovoru pro BBC krátce poté, co oznámil, že už nebude v parlamentu kandidovat v příštích všeobecných volbách. Rozhodl se z parlamentu odejít poté, co vyšlo najevo, že za poslední čtyři roky žádal o ukrazení 87 729 liber (2,6 milionů Kč) na údržbu své venkovské rezidence v hrabství Devon. Mimo jiné mu parlament uhradil odbornou inspekci asi 500 stromů, obklopujících jeho usedlost a oplocení na ochranu keřů před zajíci.

"Jsem přesvědčen, že jsem se choval bezchybně. Ničeho protizákonného jsem se nedopustil. A víte, o čem tohle všechno je? O závisti. Vlastním opravdu velmi, velmi velkou venkovskou usedlost. Někteří lidé říkají, že vypadá jako Balmoral, ale je to dům obchodníka z 19. století." "Máme tady v této zemi zoufalou vládu, která naprosto zmršila celý systém a způsobila rezignaci mou i mnoha dalších, protože tato vláda zavedla Zákon o přístupu k informacím a tato vláda trvá na opatřeních, která mě zahnala do defenzívy."

Jeho výkřiky přijali šéfové Konzervativní strany s velkou nevolí, protože se obávají, že pokračující skandál týkající se bohatých poslanců, kteří parazitují na systému uhrazování výdajů ochromil pokusy zmodernizovat image Konzervativní strany. Varovali ho, aby už mlčel - nebo bude ze strany vyloučen.

Do několika hodin vydal Steen poníženou omluvu, v níž se praví: "Byl jsem tak hluboce rozrušen z celé situace, že jsem to ve své reakci přehnal. Je mi líto, že v emocích okamžiku jsem řekl nevhodné věci o Zákonu o svobodě informací, který plně podporuji.

Devětašedesátiletý Steen je původní profesí právník, avšak v parlamentu zasedá už 35 let. Podle listu Independent sdílí jeho názory mnoho řadových poslanců Dolní sněmovny, kterým se nelíbí, že jsou nyní stavěni na pranýř za něco, co parlamentní byrokracie jim léta doporučovala, aby dělali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009