Geniální intelektuálové

21. 5. 2009

KD│Jak vidím, Richard Posner se rozhodl, že moderní konzervatismus prodělal intelektuální bankrot. A Bruce Bartlett má novou knihu, kde říká, že je konečně čas zbavit se Reagana, napsal v blogu The New York Times Paul Krugman.

Z jedné strany je dobré vidět mravopočestné lidičky, jak prokazují určitou intelektuální flexibilitu (zejména Bartlett, který se vždy poněkud vymykal jakožto někdo, s kým můžete čestně nesouhlasit.) Ale stejně - proč bychom měli naslouchat právě lidem, kteří se podle vlastního přiznání naprosto zmýlili? Myslím, že kdokoliv, kdo skutečně poslouchal, co v roce 1994 říkali Newt Gingrich a Dick Armey, nebo jen to, čím se zabývala Bushova administrativa, si měl už dávno uvědomit, že pokud někdy existovala nějaká intelektuální báze moderního konzervatismu, je dávno pryč.

A pravda je taková, že Reaganauti byli také pořádně groteskním spolkem. Porozhlédněte se po zlatém věku konzervativního intelektualismu v Americe, a budete se vracet stále dál a dál - a nakonec možná v 50. letech narazíte na Williama Buckleye, který tvrdil, že černí nejsou dost vyspělí, aby volili, a že Franco byl zachráncem španělské civilizace.

Tolik k myšlence, že bychom měli věnovat pozornost lidem, kteří tohle všechno jaksi až do úplného konce nedokázali vidět - a v případě Posnera (ne Bartletta) čekali s vyjádřením svých pochybností na dobu, kdy konzervatismus ztratil moc...

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.5. 2009