Medveděv varoval Evropu před rizikem nových výpadků dodávek plynu

23. 5. 2009

KD│V Chabarovsku se včera během summitu Rusko-EU Dmitriji Medveděvovi podařilo dosáhnout úspěchu, informují v Kommersantu Irina Granik a Michail Zygar. Pro začátek podle vlastního vyjádření ukázal lídrům EU velikost Ruska. Kromě toho dal najevo, že Rusko nemůže Evropě garantovat, že během příští zimy nedojde opět k výpadkům dodávek plynu, a to zejména kvůli hrozící platební neschopnosti Ukrajiny. Lídři EU, kteří do Chabarovska letěli jedenáct hodin, se s Medveděvem nepřestali přít o smluvní úpravu energetických dodávek, podpořili však ruský návrh v oblasti zajištění mezinárodní bezpečnosti v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Český prezident Václav Klaus, předseda Evropské komise José Manuel Barroso a vysoký představitel EU pro zahraniční politiku a bezpečnost Javier Solana ještě během neformálního setkání s Medveděvem diskutovali o vzdálenosti Chabarovska od Bruselu. Solana byl zmaten natolik, že mu Medveděv věnoval velkou mapu Dálného Východu a na začátek jednání upřesnil, že se město nachází na východní hranici šířeji chápané Evropy. Návštěva poté hostitele ujistila, že tak daleko od Evropy nečekala "zcela evropské" město, jako je Chabarovsk.

Program jednání obsahoval následující body: Překonání světové hospodářské krize, spolupráce v energetice, nová evropská bezpečnostní architektura. Jednotlivá témata byla probírána již v předvečer jednání během neformální večeře.

Rozhovory trvaly zhruba čtyři hodiny, přičemž výsledky jsou lepší, než se čekalo, uvádí ruský list. EU před jednáním prakticky odmítla Medveděvovy návrhy na vypracování nových právních základů pro spolupráci v energetice, které by nahradily existující Energetickou chartu. Solana 22. května prohlásil, že základem spolupráce mohou být výlučně jen principy Energetické charty. Později však představitelé Unie připustili určité dílčí změny v tomto dokumentu a hodlají některé konkrétní návrhy posoudit. Rusko nicméně trvá na radikálním přezkoumání dokumentu, nikoliv na dílčích korekturách. Během tiskové konference po jednání dal Medveděv dokonce výslovně najevo, že Rusko není smluvní stranou Energetické charty a dodatkové smlouvy k ní a nechystá se k těmto dokumentům připojit, jak už naznačilo dříve. Tyto dokumenty podle něj stejně neřeší problém Ukrajiny.

Podle ruského prezidenta už nyní vzniká riziko přerušení dodávek plynu, poněvadž Ukrajina musí naplnit podzemní zásobníky zhruba 19,5 miliardami krychlových metrů plynu v ceně více než 4 miliard dolarů. Protože má Moskva pochybnosti o platební schopnosti tohoto státu (a sama mu právě odmítla poskytnout pětimiliardovou půjčku - KD), doporučil Medveděv EU, aby Kyjevu potřebné peníze půjčila, pokud si chce být dodávkami jista. Zároveň odmítl poskytnout Unii záruky nepřetržitých dodávek s tím, že na ruské straně je vše v pořádku, čímž opět poukázal na Ukrajinu.

Ve srovnání s emocionální debatou o plynu se diskuse o nové smlouvě upravující evropskou bezpečnost odvíjela v klidu. Nové ruské návrhy budou podle Solany probrány na zvláštním jednání OBSE. Z evropské strany byla ovšem vznesena výhrada, že předložené návrhy jsou nedostatečně konkretizovány.

Celý článek v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009