SKANDÁL S VÝDAJI POSLANCŮ

Britští voliči: Gordon Brown by měl nejméně do Vánoc uspořádat všeobecné volby

23. 5. 2009

Politická krize v Británii, která vznikla v důsledku pokračujících odhalení ohledně nezřízeného hrazení "výdajů" britských poslanců státem způsobila, že dvě třetiny britských voličů nyní požadují, aby Gordon Brown uspořádal všeobecné volby nejpozději do Vánoc. (V Británii se volí parlament na pět let, další volby se musejí konat před ukončením tohoto pětiletého období, dobu, kdy se konají, určuje odcházející premiér; mohou se konat kdykoliv během pětiletého funkčního období odcházejícího parlamentu.)

Průzkum veřejného mínění, provedený pro deník Guardian firmou ICM, také zjistil, že v důsledku skandálu ohledně poslaneckých diet bude více než 25 procent britských voličů v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu hlasovat pro menšinové strany.

Zdroj: ZDE

Ian Hislop, šéfredaktor satirického magazínu Private Eye, reagoval v jednom britském sobotním televizním pořadu na výrok poslance Anthonyho Steena Vy mi všichni prostě závidíte" těmito slovy: "Ono jim to pořád ještě nedochází. Oni nechápou, že voliči chtějí vědět, co se děje s jejich penězi."

Zajímavé je, že čeští voliči (přestože český poslanec může nekontrolovaně měsíčně žádat od státu o peníze až ve výši 235 900 Kč, vědět, co se děje s jejich penězi, prostě nechtějí. Nezajímá je to. (JČ)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009