AI žádá záruky proti zneužití českých zbraní v Afghánistánu

22. 5. 2009

Americký deník The New York Times uveřejnil informaci, že u povstaleckých skupin v Afghánistánu byla nalezena i česká munice. Podle deníku mohla munici do Afghánistánu vyvézt americká společnost A.E.Y. Česká republika do nestabilního Afghánistánu v posledních letech dodává velké množství ručních i lehkých zbraní a munice. Amnesty International proto ministerstvo obrany žádá o informace, jaké záruky proti zneužití českých zbraní a vojenského materiálu v Afghánistánu uplatňuje.

Amnesty International úřady v posledních letech upozorňovala na riziko, že české zbraně mohou být v Afghánistánu zneužity k porušování lidských práv. "Afghánské ozbrojené složky postrádají dostatečný výcvik, navíc chybí důkladná ostraha skladů se zbraněmi, které se tak mohou dostat do nepovolaných rukou," uvedla Amnesty International.

Podle dat, která má Amnesty International k dispozici, patřila Česká republika spolu s USA, Velkou Británií a několika dalšími státy v letech 2004 - 2006 k dodavatelům největšího množství vojenského materiálu a zbraní do Afghánistánu. Dodávky českých zbraní formou daru pokračovaly i v roce 2007.

Amnesty International v dubnu 2008 vyzvala ministryni obrany Vlastu Parkanovou, aby Česká republika uznala svou povinnost monitorovat nakládání se zbraněmi, které předává do rizikových oblastí. Požádala také o informace, jaké nástroje pro monitorování bude stát uplatňovat po dodání zbraní do Afghánistánu. AI však na své žádosti neobdržela odpověď.

"Uvědomujeme si, že Afghánistán není schopen vybudovat své bezpečnostní složky bez zahraniční pomoci. Nikdo z představitelů ČR ale nemůže zavírat oči před rizikem, že zbraně skončí v nepovolaných rukou. Tomu je třeba předcházet," uzavírá Amnesty International.

Afghánistán je dnes jedním z nejvíce militarizovaných území světa. Podle dostupných údajů se počet příslušníků všech afghánských bezpečnostních složek odhaduje na 182 000 osob a počet lehkých zbraní, které byly od roku 2002 oficiálně dodány a rozdistribuovány, na 409 022 kusů. K tomu je třeba přičíst miliony ručních zbraní, které jsou v držení ozbrojených skupin, jichž v zemi působí stovky.

Dodávky zbraní podněcuje nadbytek výzbroje ve skladech NATO i přebytek zbraní a munice ve střední a východní Evropě. Neustálé dodávky zbraní jsou přitom zvláště znepokojivé s ohledem na civilní populaci, která je vystavena ozbrojenému násilí ze strany protivládních ozbrojených skupin včetně Talibanu, bezpečnostních složek státu i mezinárodních sil.

Mezinárodní společenství v Afghánistánu usiluje o reformu bezpečnostního systému, věnuje však nedostatečnou pozornost vytvoření záruk, které by zamezily zneužití zbraní.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009