FT: Číně se jen tak dolar zlikvidovat nepodaří

22. 5. 2009

Čína zahájila ofenzívu. Dlouho v mezinárodních hospodářských otázkách jen pasivně přihlížela, avšak v minulých týdnech oznámil Peking celou řadu iniciativ, jejichž cílem je restrukturalizovat globální finanční systém. Cílem je - zlikvidovat dolar jako mezinárodní rezervní měnu.

Minulý týden to Čína přiznala a zdůraznila, že by si přála, aby byl dolar nahrazen košíkem významných měn a komodit. Zhou Xiaochuan, šéf čínské centrální banky, argumentuje, že je současný finanční systém, založený na dolaru, příliš zranitelný ve finančních krizích.

Čína zorganizovala celou řadu výměn s jinými ústředními bankami, včetně Argentiny, Jižní KOreje, Indonézie, Malajska a Běloruska. Jejich prostřednictvím jim dá k dispozici svou měnu, pokud by jim došly zahraniční devizy.

Čína a Brazílie tento týden zahajují rozhovory o bilaterálním obchodu, za který se bude platit v renminbi a v realu a ne v dolarech.

K velkým změnám nedojde rychle, píše Financial Times a dodává: Postavení dolaru je důsledkem mocných ekonomických realit, nikoliv rozhodnutím byrokratů. Avšak Čína se nyní rozhodla učinit důležitá dlouhodobá gesta a náhle je aréna mezinárodního finančního uspořádání plná symbolismu hospodářské moci, která se přesunuje ze západu na východ.

Jenže tyto manévry Číny jsou rozporné. Čínské vlády se dotkla domácí kritika, proč udržuje zahraniční rezervy ve výši 2000 miliard dolarů, z nichž je 70 procent investováno v amerických vládních obligacích. Proč půjčuje chudá Čína tolik peněz bohatým Spojeným státům, ptají se Číňané, zejména, když si čínští vládní činitelé neustále stěžují, jak se bojí poklesu dolaru.

Peking také reaguje hněvivě na kritiky, kteří argumentují, že její obrovské měnové rezervy přispěly k orgii likvidity na mezinárodních trzích.

Obrovské riziko, které Čína nyní pociťuje vůči dolaru, je částečně pastí, kterou si vytvořila sama.

Kdyby bývala hodnota čínské měny v posledních letech stoupala, čínská ekonomika by nezaznamenala tak obrovský růst, její rezervy by nebyly tak obrovské a přesun k domácí poptávce by byl daleko rozvinutější.

Chce-li Čína, aby její měna hrála větší roli, bude muset učinit další změny. Zaprvé, renminbi není dosud plně konvertibilní a platí množství omezení na vývoz a dovoz měny ze země a do země. Proč by měl brazilský vývozce přijímat platby v renminbi, když je o tolik jednodušší obchodovat v dolarech. Mezinárodní vliv Číny by také posílilo, kdyby byla Čína schopna půjčovat v zahraniční vlastní měnu. Ale k tomu nemůže dojít, dokud nezaloží Čína otevřený trh obligací s vlastní měnou, aby úrokové míry určoval trh a ne čínská vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009