23. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 6. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Muqtada as-Sadr oznámil, že Sadrovo hnutí zreorganizovalo aktivity svého ozbrojeného křídla, Mahdího armády a zahájilo formování armády, která bude bojovat s americkými okupanty. Rozhodnutí tlumočil po pátečních modlitbách Sadrův pobočník Abd al-Hádí al-Muhammadáwí s ujištěním, že Sadrovo hnutí neustane v odporu proti okupaci, dokud země nebude osvobozena nebo dokud jeho příslušníci nezahynou. Členové nové armády budou vybráni podle svých odborných znalostí, zbraní budou používat jedině proti okupačním silám, nikdy je nenamíří proti Iráčanům.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 1. června 2008

Bagdád

Jižně od Bagdádu se časně ráno zřítil americký vrtulník. Američané oznámili, že dva vojáci byli při pádu zraněni, neuvedli však, co pád stroje způsobilo.

Ba‘qúba

Příslušníci 21. pluku vládní policie se u města střetli z neznámých důvodů s příslušníky policie tzv. Probuzení. Jejich přestřelka si vyžádala zranění tří civilistů a smrt malého dítěte; ztráty bojujících nebyly uvedeny.

Ozbrojené akce

V Šaruqatu podnikli ozbrojenci útok na hlídku vládní policie. Vládní vojáci pak ve městě zatkli 70 lidí.

Neznámí ozbrojenci zastřelili odpoledne v Nábí Júnus na východě Mosulu muže před jeho zavřeným obchodem a po činu zmizeli.

Ostřelování

Odbojová skupina Džajš at-Tabí‘in z Fronty džihádu a změny oznámila, že ostřelovala blíže neurčenou americkou základnu v provincii Dijála.

Bombové útoky

Odbojová skupina Džajš at-Tabí‘in oznámila, že bombou poškodila v Mosulu jedno vozidlo z amerického zásobovacího konvoje.

V Kirkúku zasáhla bomba hlídku pohotovostní policie, poškodila vozidlo a zranila šest policistů.

V bagdádské Ghazálíji zranil výbuch bomby čtyři členy hlídky vládní policie. V západobagdádské čtvrti Tašrí způsobila exploze bomby v soukromém autě zranění čtyř pasažérů. Američané přiznali že v severovýchodním Bagdádu přišel při výbuchu bomby o život jeden jejich voják.

V poledne došlo v Džalawle k explozi bomby před soukromým domem, při níž byla zabita žena s tříletým dítětem a vážně zraněni čtyři další členové rodiny.

Ženu usmrtil také výbuch bomby, k němuž došlo na silnici v okrsku Katún v Ba‘qúbě.

Pondělí 2. června 2008

Hadítha

Irácké vládní síly oznámily osvobození tří lékařů tikrítské hlavní nemocnice unesených v květnu z Bajdží, které nalezly při razii v Hadíthě. Všichni tři byli pro špatný zdravotní stav hospitalizováni. V noci pak bezpečnostní síly zatkly osm mužů podezřelých z příslušnosti k ozbrojené skupině, která únos provedla.

Balád

Vládní bezpečnostní síly večer oznámily, že zatkly ve městě velitele místní mahdistické milice.

Huwajdžá

V noci podnikla vládní policie spolu se silami tzv. Probuzení razii ve čtvrti Jarmúk, při níž sebrala pět lidí.

Mosul

Do vchodu do policejního ředitelství provincie Ninwa v okrsku Dawwasa v centru města najel večer sebevražedný útočník autem, jež odpálil. Výbuch usmrtil pět policistů a čtyři civilisty, z toho dvě děti. Dalších osm policistů a 38 civilistů utrpělo zranění.

Basra

Při noční razii zatkla vládní policie ve čtvrtích Abú al-Chásib a Džihád sedm příslušníků Mahdího armády, mezi nimi i jednu ženu, a zmocnila se bezpilotního špionážního letounu a množství zbraní.

Během dne pak vládní policie v podniku při razii v závodě zatkla hlavního inženýra zdejších petrochemických závodů Ismá‘íla Džabra al-Džabbúrího a obvinila ho z účasti na aktivitách proti okupačním silám.

Ozbrojené akce

Ministerstvo vnitra oznámilo, že jeho síly zatkly pět mužů, kteří v bagdádské Džamíji zaútočili z jedoucího auta na policejní stanici.

Večer byl u Chanaqínu při pokusu o atentát palbou ozbrojenců zraněn vůdce kurdského kmene šajch Džalál Abd al-Karím.

Američané oznámili bez jakéhokoli upřesnění smrt jednoho svého vojáka, k níž došlo v Iráku při „nebojovém incidentu“.

Bombové útoky

Za svítání explodovala bomba u vchodu do hlavního štábu policie tzv. Probuzení v ba‘qúbské čtvrti Ámin a tři policisty zranila.

Ráno zničil výbuch bomby v mosulské čtvrti Sumar Humvee hlídky vládní armády a usmrtil celou jeho posádku. Vojáci pak celou čtvrť prohledali a sebrali desítky obyvatel, které hodlali ve spojitosti s útokem vyslýchat. Za poledne zasáhla další bomba ve čtvrti Tanak americkou hlídku; o ztrátách Američanů nebylo možno se nic dozvědět, zabita však byla explozí žena, která byla náhodou poblíž.

Za poledne zasáhla bomba hlídku vládní policie v bagdádském okrsku Báb al-Mu‘azzam, zabila jednoho policistu a šest dalších osob zranila. V Ghazalíji na západní straně města zničil výbuch bomby Humvee americké hlídky.

Odpoledne byli při výbuchu bomby na silnici vedoucí od Šaruqatu na jih do Bajdží zabiti čtyři lidí, mezi nimi starý muž.

Úterý 3. června 2008

Bagdád

V okrsku Šula zatkli Američané ráno dalších sedm příslušníků Mahdího armády.

Mosul

Před svítáním vtrhli američtí vojáci do obytného domu v Mosulu a sebrali tři syny jeho majitele.

Irbíl

Íránské dělostřelectvo ostřelovalo několik vesnic v okrsku Hadždž Umrán severovýchodně od Irbílu. Šlo o odvetu za útoky kurdské separatistické organizace PJAK podnikané do Íránu. Prudkost dělostřelecké palby donutila obyvatelstvo opustit vesnice a skrývat se v okolí.

Kút

Američané oznámili, že při vojenské operaci ve městě zajali na základě získaných „zpravodajských informací“ vůdce „zvláštní skupiny“ a pět jeho průvodců. Skupina měla údajně dostávat přímou vojenskou podporu od Íránu.

Samáwa

Vládní armáda a policie podnikly razie v jižních čtvrtích města, které prohledávaly dům od domu. Oznámily pak zatčení pěti mahdistů a dalších 11 „podezřelých“ a zabavení čtyř kalašnikovů, tedy běžného typu zbraní, které má nyní pro sebeobranu snad každý Iráčan.

Basra

Síly ministerstva vnitra pozatýkaly během dne při pokračujících raziích 16 členů Mahdího armády, mezi nimi jednu ženu a oznámily zabavení 25 minometných střel.

Ozbrojené akce

Při útoku ozbrojenců na kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení byli východně od Ba‘qúby zabiti tři útočníci.

V Túz Churmátú zastřelili večer ozbrojenci člena městské rady Dalšada Abdalláha a člena provinční rady Nasíha Músu.

Večer zastřelili ozbrojenci z jedoucího auta v mosulské čtvrti Muhandisín jednoho muže blízko jeho domu.

Američané oznámili smrt jednoho vojáka, k níž došlo ráno opět při „nebojovém incidentu v Bagdádu“.

Bombové útoky

V ranních hodinách došlo na jihu Kirkúku k výbuchu bomby před budovou policejní akademie.

Výbuch bomby na silnici mezi Rijádem a Huwajdžá u vesnice Nazzaka (200 km severně od Bagdádu) zranil dva lidi.

V Azimu 120 km severně od Bagdádu zasáhla bomba kolonu vládních vojáků a deset z nich zranila.

Východně od Tikrítu narazila na bombu hlídka vládní armády a policejních sil a zranila tři vojáky.

Středa 4. června 2008

Bagdád

Sebevražedný útočník odpálil v okrsku Šá‘b v severovýchodním Bagdádu nákladní auto u domu policejního ředitele brigádního generála Nazima at-Tajha, který však v tu dobu v domě nebyl. Výbuch těžce poškodil několik okolních domů, zabil 12 a zranil 50 lidí.

Ozbrojenci zastřelili při útoku na jeho dům v okrsku Ghádir generálního inspektora ministerstva vnitra plukovníka Zafira Ghanima a těžce zranili jeho bratra.

Ba‘qúba

Vládní policie doprovázená americkými vojáky prohledala Abú Sajdu východně od Ba‘qúby a během razie zabila tři místní lidi.

Sulajmáníja

Íránské dělostřelectvo pokračovalo v ostřelování pozic kurdské organizace PJAK ve vesnicích v okrsku Sajjid Sádiq severovýchodně od Sulajmáníje. Ostřelování trvalo déle než tři hodiny, nezpůsobilo však prý žádné škody ani ztráty.

Mosul

Vládní policie zastřelila sebevražedného útočníka, který se ve městě pokusil najet do její hlídky. Střelba ovšem vyvolala výbuch, jenž tři policisty zranil.

Při střetu mezi ozbrojenci a příslušníky vládních sil bylo ve městě zraněno pět vládních vojáků.

Basra

Vládní vojáci pokračovali v prohledávání okrsků Zubajr, Abú al-Chásib, Safwán a Šatt al-Arab, přičemž zatkli šest mahdistů a oznámili nález 40 ručních granátů.

Ozbrojené akce

V Džazíře u Karmy východně od Fallúdže přepadli ozbrojenci hlídku vládní policie a zabili šest policistů.

Americká armáda oznámila, že tři její vojáci byli zabiti při útoku na jejich hlídku v Huwajdžá.

V Zubajru 30 km západně od Basry přepadli ozbrojenci zlatnický obchod, zabili majitele a jeho syna a zmizeli, aniž v obchodě něco sebrali.

Ostřelování

Poté, co pět minometných střel zasáhlo americký konzulát v Hillá, podnikli Američané nálet na čtvrť Zahra a okrsky Nachila a Atajidž, při němž bylo pět lidí zraněno a několik domů v okrsku Atajidž poškozeno. Americký konzulát je od březnového zahájení operací proti Mahdího armádě opakovaně terčem útoků.

Kolem poledne dopadlo několik minometných střel neznámého původu na obytné domy v převážně šíitském bagdádském okrsku Šá‘b, jeden z nich těžce poškodily, zabily v něm dva členy rodiny a dalších pět včetně ženy a dítěte zranily.

Povstalecká Brigáda Firdaws ze skupiny Džajš at-Tábi‘ín oznámila, že její členové zasáhli několika minometnými střelami americkou pozorovatelnu ve východním Bagdádu.

Bombové útoky

V Basře zasáhl před svítáním výbuch bomby tým vládní televize al-Iraqíja a zranil kameramana.

Ráno explodovalo v Násiríji 320 km jižně od Bagdádu auto zaparkované před sídlem pohotovostní policie. Výbuch zranil šest civilistů a poškodil několik aut v okolí, policejní stanice však poškozena nebyla a nebyly ani zprávy o zranění policistů.

V Kirkúku došlo k explozi bomby nedaleko hotelu Sumar, při němž bylo zraněno sedm lidí.

Za poledne zranila exploze bomby tři členy americké hlídky v Hadíthě.

Večer explodovalo zaparkované auto v bagdádském okrsku Karradá, zabilo tři a zranilo šest lidí, z toho tři policisty z blízkého kontrolního stanoviště.

Čtvrtek 5. června 2008

Ramádí

Ve městě se večer střetli příslušníci dvou soupeřících kmenů, které se přidaly k policii tzv. Probuzení. Stalo se tak poté, co příslušníci kmene Bú Alwán odmítli zastavit na kontrolním stanovišti kmene Bú Alí al-Džásim. Ve stále prudší přestřelce přišel o život Sa‘dún Dhuwajb a jeho bratr, oba vysoce postavení příslušníci Probuzení z kmene Bú Alwán. Na místo přispěchala vládní policie, ve městě bylo od čtvrteční noci až do odvolání vyhlášen zákaz vycházení s tím, že každý, kdo vyjde ze svého domu,bude považován za ozbrojence a může být zastřelen. Zprávu přinesla agentura Jaqín s dovětkem, že střety mezi kmeny podílejícími se na Probuzení jsou stále častější. Většinou jde o konflikty týkající se kontraktů přidělovaných americkými silami členům některých kmenů nebo o soupeření o posty v Američany zaváděné místní správě.

Bagdád

Na kontrolním stanovišti na Hamzově náměstí v Madínat as-Sadr zastavila policejní hlídka kolonu poslankyně za Sadrovo hnutí Zajnab al-Kannání a odmítla jí povolit odjezd z okrsku. Kromě toho bez udání důvodů zajistila členy jejího doprovodu.

Ba‘qúba

Americké a vládní síly prohledaly společně vesnici Machita u Abú Sajdá v provincii Dijála a zatkly deset lidí – pět vesničanů a pět příslušníků al-Qá‘idy.

Irbíl

Íránské dělostřelectvo ostřelovalo od středečních 21:45 do čtvrtečních 2:00 třetím dnem pozice kurdské separatistické organizace PJAK v oblastech Bardunaz, Wádí Sajrabá a na úpatí hor Džabál Kudu, odkud separatisté podnikají útoky na íránské území. Příslušníci této organizace dostávají zbraně, výcvik a informace od amerických a „izraelských“ zdrojů a očekává se od nich, že budou podnikat akce proti Íránské islámské republice.

Ozbrojené akce

Gruzínské ministerstvo obrany oznámilo, že jeden z gruzínských vojáků nasazených v Iráku byl zabit při útoku na jeho pozici v provincii Dijála 35 km jižně od Bagdádu.

Rovněž Američané oznámili smrt jednoho svého vojáka, k níž došlo také při útoku na jejich hlídku jižně od Bagdádu.

Ostřelování

Terčem ostřelování minometnými střelami a raketami Kaťuša se stala společná základna kurdských pešmergů a agentů sionistického Mosadu, kterou si zřídili v domě Chajralláha Talfy. Z domu se valil dým a pešmergové odváželi raněné; přesný rozsah ztrát však nebylo možno zjistit.

Pět minometných střel neznámého původu dopadlo dopoledne do čtvrti Chadra v Džalawle.

Bombové útoky

V nejmenované vesnici u Buhrízu zranila ráno exploze bomby tři lidi.

Odpoledne usmrtil výbuch bomby v Tárimíji příslušníka hlídky policie tzv. Probuzení a několik dalších zranil.

Pátek 6. června 2008

Chálidíja

U zdejší policejní stanice se v noci odpálila žena a zranila přitom šest policistů.

Provincie Wásit

Američané oznámili, že v oblasti Kút al-Hajj zajaly velitele „zvláštní jednotky“ vycvičené

Íránem pro boj s americkými a vládními iráckými silami. Kromě toho měl do Iráku pašovat v Íránu vyrobené zbraně, především rakety Kaťuša. Před americkými vojáky se podle oznámení pokusil uniknout zavlažovacím kanálem, byl však dopaden.

Sulajmáníja

Íránské dělostřelectvo od ranních hodin znovu ostřelovalo pozice kurdských separatistů z organizace PJAK, tentokrát v oblasti Bašdaru 160 km severovýchodně od Sulajmáníje.

Basra

Razie v provincii stále pokračují. Tentokrát prohledávaly vládní síly město Safwán ležící 60 km od města Basry, přičemž sebraly 19 příslušníků Mahdího armády a zabavily tři kusy zbraní a munici.

Večer bylo dalších 13 mahdistů zatčeno v Abú al-Chásib 20 km jižně od Basry; zabaveno tu bylo šest kalašnikovů a tři RPG.

Bombový útok

Na dětském hřišti v Kan‘ánu v provincii Dijála zabil výbuch bomby jedno dítě a zranil tři další.

Sobota 7. června 2008

Hadítha

Příslušníci policie tzv. Probuzení spolu s vládními policisty prohledávali město i sousední Haqláníji a v obou městech zatkli řadu lidí.

Do hadíthské hlavní nemocnice byl z nedalekého Barwaná dopraven muž s následky silného mučení příslušníky policie Probuzení. Muhammad Alí byl podle svědků ve velmi špatném stavu a měl několik zranění. Vládní policie jej zatkla v Tikrítu potom, co většinu členů jeho rodiny sebrali Američané, a předala jej k výslechu policii Probuzení do Barwaná.

Bagdád

Vládní vojáci prohledávali od rána uzavřený okrsek Abú Dušajr, další baštu Mahdího armády. Pátrali především po zbraních, žádný výsledek jejich akce ale oznámen nebyl.

Jak oznámilo americké velení, byl při razii amerických vojáků v Rusafá pozdě večer zatčen muž, jenž při výslechu doznal, že osnoval atentáty a padělal doklady; kromě toho měl přiznat, že tuto činnost provozoval s podporu Íránu.

Mosul

Vládní síly spolu s americkými vojáky, kurdskými pešmergy a policií tzv. Probuzení prohledaly od časného rána několik zdejších čtvrtí a zatkly řadu dalších lidí.

Dopoledne zaútočili ozbrojenci střelbou na kolonu guvernéra provincie Ninwa Durajda Kašmuly, který byl v doprovodu správce města na inspekční cestě po mosulských čtvrtích. Střelba poškodila jedno auto, žádné zranění však nezpůsobila.

U kontrolního stanoviště vládní policie se ve městě odpálil sebevražedný útočník v autě, přičemž zranil tři policisty.

Ba‘adž

Američtí a vládní vojáci odstřelili dům v okrsku Risála, který pak ještě ostřeloval americký vrtulník. Ve zničeném domě zahynuli čtyři lidé, zničen byl také dům sousední. Američané útok zdůvodnili tím, že se jejich síly dostaly z uvedeného domu do palby lehkých zbraní, a proto reagovaly odstřelením a přivoláním letecké podpory.

Azízíja

V Azízíji a Suwajrá ležících v provincii Wásit zatkli vojáci iráckého vládního „vyšetřovacího úřadu“ sedm lidí, kteří byli údajně členy Mahdího armády.

Amára

V okrsku Hali jihozápadně od města zatkla policie provincie Majsán čtyři lidi, které označila za příslušníky Mahdího armády.

Basra

Vládní síly zatkly večer v oblastech Qurna a Qasbat 14 osob, o nichž prohlásily, že jsou členy Mahdího armády. Kromě toho bylo oznámeno, že se během razie našlo 1200 minometných střel.

Ozbrojená akce

V okrsku Báb al-Bajd v západním Mosulu přepadli ozbrojenci hlídku vládní policie, zabili dva policisty, zranili další dva a tři náhodné civilní chodce.

Bombové útoky

Ve vesnici Saníja u Miqdádíje zranila exploze bomby pět členů hlídky vládní policie.

Výbuch bomby u pickupu řízeného úředníkem ministerstva obrany na náměstí Fárid v západním Bagdádu zranil tři lidi včetně řidiče. V převážně šíitském bagdádském okrsku Ur najela na bombu americká hlídka, jejíž Humvee bylo poškozeno. Odpoledne explodovalo nedaleko ministerstva průmyslu v centrálním Bagdádu auto, jehož výbuch zabil tři a zranil 15 lidí, poškodil okolní domy a několik soukromých aut. Exploze dalšího auta zasáhla v Bagdádu policejní hlídku a zabila nebo zranila tři lidi. Večer usmrtila jednoho amerického vojáka bomba ve východním Bagdádu.

Neděle 8. června 2008

Tikrít

Příslušníci pohotovostní policie zatkli během minulého týdne při raziích ve městě a v pouštní oblasti Džazíra západně od Tikrítu celkem 450 lidí. Podle příslušníka vládních sil, který si nepřál být jmenován, byli všichni zatčení předání Američanům. Příbuzní zajatců potvrdili zprávy, že příslušníci policie zajatce, mezi nimiž byla i žena, před předáním mučili. Zatýkání se týkalo uprchlíků, kteří se do Tikrítu uchýlili z Ramádí, Fallúdže, Karmy, provincie Dijála, Sámarry a z Mosulu.

Ba‘qúba

Během razie sebrali vládní vojáci ve čtvrti Katún sedm lidí, které obvinili z příslušnosti k ozbrojeným skupinám. Ve čtvrti byly zabaveny také blíže neurčené zbraně.

Kirkúk

Sebevražedný útočník najel autem do štábu vládních a amerických vojáků v obytném komplexu Núr v okrsku Rašíd na jihozápadě města. Výbuchem byl usmrcen jeden americký voják; dalších 17 Američanů a sedm Iráčanů, mezi nimi dva dodavatelé Američanů, bylo zraněno.

Basra

V ranních hodinách provedly vládní síly razii v oblasti Qibla, kde bylo zatčeno deset mahdistů a v opravovaném domě nalezeny tři odpalovací zařízení pro rakety Grad a šest raket.

Ozbrojené akce

Na náměstí Tammúz v Kútu zaútočili ozbrojenci palbou na příslušníky 8. divize vládní armády a jednoho z nich zabili. Město bylo v pátek a sobotu dějištěm četných razií a zatýkání příslušníků Mahdího armády.

V Qazzaníji u Chanaqínu přepadli ozbrojenci tržiště, bezhlavou střelbou zabili pět trhovců a zase zmizeli.

Ostřelování

Deset raket Kaťuša dopadlo ráno na britskou základnu ne mezinárodním letišti u Basry, kde je umístěna většina ze 4 100 britských vojáků nasazených v Iráku. Šlo o druhé ostřelování základny od zahájení tažení proti mahdistům v březnu tohoto roku.

Dopoledne dopadla minometná střela před budovu ministerstva plánování v sousedství Zelené zóny, zabila tři civilisty a sedm dalších zranila, poškodila několik domů a aut.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby na východě Mosulu policejní hlídku, zranil pět jejích členů a usmrtil jednoho civilistu.

V bagdádském okrsku Wazíríja ráno zasáhl výbuch bomby nedaleko turecké ambasády hlídku vládní policie a zranil pět lidí, z toho dva policisty. Další bomba zasáhla policejní hlídku v Džadídě; také tady byli zraněni dva policisté a dva civilisté. Na západobagdádském náměstí Nusúr explodovala bomba u odvodního policejního střediska, zabila čtyři zájemce o policejní práci a zranila dalších 23. Americkou hlídku najela na bombu na náměstí Wahrán ve východním Bagdádu; Američané jako obvykle okamžitě místo uzavřeli a znemožnili zjištění rozsahu ztrát.

Čtyři podomácku vyrobené bomby zasáhly během dne hlídky vládní policie v Tikrítu. Zabita či zraněna byla při nich „řada“ policistů, přesná čísla však nebyla uvedena.

Pondělí 9. června 2008

Bagdád

Mluvčí Sadrova hnutí Saláh al-Ubajdí oznámil, že stovky zatčených stoupenců Muqtady as-Sadra byly podrobeny tělesnému mučení, ačkoliv neexistovaly proti nim žádné důkazy. Oznámil, že hnutí je ochotno vydat vládě hledané osoby za předpokladu, že jim bude zajištěn řádný soud a nebudou vystaveny fyzickému ani psychickému nátlaku.

Stoupenec Sadrova hnutí a bývalý poradce premiéra Málikího šajch Karím al-Buchtání prohlásil, že v souladu s dohodou o příměří uzavřenou mezi Sadrovým hnutím a režimem budou vydáni pouze ti, proti nimž bude vzneseno opodstatněné obvinění.

Basra

Vládní síly pozatýkaly ve městě dalších 12 příslušníků Mahdího armády. Kromě toho oznámily nález výrobny bomb v opuštěném domě v centru města, kde bylo uloženo 41 padesátikilogramových pytlů výbušnin, množství TNT a dalšího materiálu.

Ozbrojené akce

V poledne přepadli ozbrojenci dům v mosulském okrsku Isla az-Zirá‘í, kde zastřelili dva kmenové vůdce z Tal Afáru, kteří byli na návštěvě příbuzných. Jak šajch Abd an-Núr Muhammad Núr at-Tahhán z kmene Ubajd, tak šajch Muhammad Chalíl Hanaš z kmene Halajabik byli v Tal Afáru váženými osobnostmi.

V Kubajsá přepadli večer ozbrojenci dům místního velitele vládní policie.

U Suwajrá 50 km jihovýchodně od Bagdádu bylo večer z Tigridu vytaženo tělo příslušníka vládní armády poznamenané mučením.

Ostřelování

Nejméně deset raket Kaťuša dopadlo ráno na britskou základnu na mezinárodním letišti u Basry. Podle tvrzení Britů nezpůsobily žádné škody ani ztráty.

Šest dalších raket dopadlo na základnu gruzínských vojáků v Nu‘máníji 180 km jihovýchodně od Bagdádu. Rakety měly být podle oficiální zprávy vyrobeny v Íránu. Gruzínští a vládní vojáci vyrazili po útoku do oblasti mezi vesnicemi Zubajdíja a Dabbúní, vzdálenými 15 km od Nu‘máníje, odkud byly rakety zřejmě vypáleny, a našli tam dalších 22 střel připravených k odpálení. Uvedenou oblast povstalci často využívají k útokům na okupační síly.

Ve vesnici Saníja u Miqdádíje zasáhlo několik minometných střel soukromý dům, zabily jednoho z jeho obyvatel a tři zranily.

Bombové útoky

Na jihovýchodě Mosulu zranila ráno bomba jednoho člena hlídky vládní policie.

Ve vesnici Muradíja u Ba‘qúby utrpěly čtyři ženy z jedné rodiny zranění při explozi bomby na poli.

V Džalawle explodovala bomba u obytného domu, vážně jej poškodila a zranila čtyři členy rodiny v něm žijící.

Nedaleko bagdádské nemocnice Kindí narazila na bombu americká hlídka; o rozsahu jejich ztrát nebyly k dispozici informace, zraněno však bylo také pět náhodných chodců. Při explozi auta v okrsku Karradá v centru města byl usmrcen jeden vládní voják a tři civilisté. Dalších sedm civilistů a pět vojáků bylo se zraněními dopraveno do nemocnice.

Úterý 10. června 2008

Bagdád

Vládní síly oznámily zatčení dalších 22 příslušníků Mahdího armády a zabavení 79 zbraní, 3 pistolí, granátů RPG, devíti aut a jednoho motocyklu v okrsku Hawasim.

Násiríja

Při razii v několika částech města sebrala vládní policie provincie Dhi Qar 65 lidí, které obvinila z příslušnosti k Mahdího armádě a zabavila dvě rakety Grad. Zátahy proti mahdistům probíhají od konce března v celé provincii.

Bombové útoky

V Súq aš-Šujúch v provincii Dhi Qar najela ráno na bombu kolona člena provinční rady Abd al-Alího Rajsána. Výbuch zranil čtyři jeho strážce a těžce poškodil jedno z aut.

V Tikrítu zabil výbuch bomby šajcha Alího al-Nidu, vůdce kmene Bajdžát, k němuž patřil Saddám Husajn.

V poledne došlo k explozi bomby na ulici Sa‘dun v centrálním Bagdádu, při níž byli zraněni čtyři civilisté.

Středa 11. června 2008

Bagdád

Vládní vojáci rozšiřovali ráno v šíitském okrsku Šula letáky s varováním, že co nejdříve dojde k vojenské operaci proti této čtvrti. Šula je totiž baštou Sadrova hnutí a Mahdího armády. Při rozdávání letáků vojáci vyzývali obyvatele čtvrti, aby na kontrolních stanovištích vládních sil oznámili co nejdříve, kde se ukrývají hledané osoby a „lidé, kteří se podíleli na násilí“.

Američané oznámili opět smrt jednoho svého vojáka při blíže neupřesněném „nebojovém incidentu“ v Bagdádu.

Sa‘díja

Ve městě vyhodili ozbrojenci časně ráno do vzduchu dům majora vládní armády.

Vládní vojáci nalezli při razii v nedaleké vesnici Rabí‘a auto připravené k odpálení a v místní mešitě zatkli imáma a čtyři věřící.

Mosul

Vládní vojáci, americké síly, kurdští pešmergové a policie tzv. Probuzení provedli společně razii ve čtvrti Tahrír, kterou časně ráno obklíčila vojenská vozidla. Zakázán byl provoz veškerých vozidel, lidem bylo zakázáno čtvrť opouštět nebo do ní vstupovat.

Karbalá

Vládní policie oznámila zatčení 18 lidí, mezi nimi tří velitelů Mahdího armády, na kontrolním stanovišti na východním okraji města. Muži byli zatčeni, když se pokoušeli dostat do města. Jejich příslušnost k mahdistům se prokázala podle fotografií v počítačích umístěných k tomu účelu na stanovišti.

Nu‘máníja

Americká armáda oznámila, že ve městě zajala velitele „zvláštní skupiny“(pravděpodobně mahdistu), jehož obvinila, že se několikrát zúčastnil v Íránu výcviku v přípravě výbušnin.

Bombové útoky

Ráno zasáhla v centru Kútu bomba hlídku vládní policie, zabila dva policisty a tři zranila. Severozápadně od Kútu na silnici do Bagdádu zasáhla o něco později bomba hlídku vládních sil rychlého nasazení, zabila sedm vojáků a dva zranila.

Povstalecká organizace Brigády pověření z Fronty džihádu a změny se přihlásila k odpovědnosti za bombový útok na americkou kolonu projíždějící Mosulem, z níž zničila jedno vozidlo.

Na západě Kirkúku zranil výbuch bomby čtyři vládní policisty.

V bagdádském šíitském okrsku Kázimíja vybuchla bomba pod autobusem, v němž zabila pět pasažérů a deset dalších zranila.

V noci došlo u Džalawly k explozi bomby pod hlídkou proamerické kurdské milice Asajiš, jejíž tři členové utrpěli zranění.

Čtvrtek 12. června 2008

Bagdád

Generálmajor Sámir al-Wa‘jlí, ředitel sociální péče ministerstva vnitra, přežil atentát, při němž pod jeho kolonou explodovala na náměstí Bejrút ve východním Bagdádu bomba. Ta zranila tři jeho průvodce a tři civilisty. Další bomba zasáhla kolonu guvernéra okrsku Šáb v severní části města, zranila však údajně jen pět civilistů.

Mosul

Americké a vládní síly spolu s kurdskými pešmergy ráno uzavřely čtvrti Nábí Júnus, Džaza‘ir a Karadž aš-Šamal a začaly je prohledávat.

Kút

Vládní síly oznámily zatčení prominentního činitele Sadrova hnutí ve městě. Šajch Husajn Ubajd al-Attabí, člen kmenové rady šíitských duchovních vůdců při úřadovně Sadrova hnutí, byl zatčen ve svém domě v okrsku Zahra na severu města. Důvod zatčení vojáci nesdělili. Šajch pod záštitou Sadrova hnutí organizoval schůzky kmenů, býval také fotbalovou hvězdou.

Amára

Ve čtvrtek dorazily do provincie Majsán velké kontingenty vládních vojenských a policejních sil z Bagdádu a z Basry a soustředily se na základně na letišti Butajrá severozápadně od hlavního města provincie Amáry ležícího 290 km jihovýchodně od Bagdádu, kde se připravují na rozsáhlou operaci. Jejím úkolem je potlačení odporu k americké okupaci a proamerickému bagdádskému režimu. Není zatím znám přesný termín zahájení operace „Zavedení práva“, při níž půjde jako v jiných provinciích o razie a pátrání po „hledaných osobách“, tj. opozičních skupinách a představitelích.

Basra

Spojené síly vládní armády, pohraniční stráže a policie se tentokrát zaměřily na razie na poloostrově Faw (100 km jižně od Basry), v Sajbě (50 km jižně od hlavního města provincie), Faddaghíji, Umm ar-Rasas a Šatt al-Arab pod přímým dohledem generálmajora Muhammada Džawáda Huwajdího, velitele operací v provincii. Během akcí bylo zatčeno osm osob a zabaveny zbraně a munice. Další podobné akce proběhly v okrscích Džaníníja a Andalus na severu Basry; i tady bylo nalezeno množství zbraní, munice a výbušnin.

Ozbrojená akce

Jižně od Mosulu přepadli ozbrojenci konvoj cisteren s naftou jedoucí z rafinérie v Bajdží do Mosulu a zranili několik řidičů.

Bombové útoky

Jižně od Kútu na hlavní silnici do provincie Majsán zasáhla bomba konvoj žoldácké bezpečnostní společnosti AGS. Výbuch tři lidi zranil a poškodil jedno z vozidel.

Při explozích dvou bomb byli na různých místech Mosulu zraněni jeden policista a jedna žena.

Ve vesnici Uwajnat jižně od Tikrítu zasáhla bomba americkou kolonu a zničila jedno Humvee. Další bomba zasáhla americké vojáky ve vesnici Bú Dawr ležící jižně od Tikrítu a zneškodnila jejich minolovku. Třetí bomba explodovala na silnici z Tikrítu do Sámarrá a zasáhla rovněž americkou kolonu.

Dopoledne najela na bombu na bagdádské ulici Palestina hlídka vládní policie; exploze zranila devět policistů, některé z nich těžce, a vážně poškodila dvě hlídková vozidla. Ve čtvrti Safarat západního Bagdádu zranil ruční granát hozený ozbrojenci z jedoucího auta šest vládních vojáků na kontrolním stanovišti. Odpoledne zasáhl výbuch auta nedaleko letiště Muthanna v centrálním Bagdádu projíždějící hlídku sil Magháwir ministerstva vnitra, tři z nich zabil a 12 zranil. Kromě toho byli usmrceni dva a zraněni tři civilisté. Kolem 15:30 zabil výbuch bomby v západním Bagdádu amerického vojáka.

Pátek 13. června 2008

Bagdád

Kolem 1:00 vypukl rozsáhlý požár na tržišti v Madína al-Munáwwara, jež je součástí rozsáhlého komplexu tržišť v centru Bagdádu. Oheň zachvátil celou budovu a řadu obchůdků kolem ní. Hasičům se jej podařilo dostat pod kontrolu až kolem 8:00.

Kifl

Vládní bezpečnostní síly sebraly při prohledávání této oblasti v provincii Bábil na základě informací, že se tam nacházejí „hledané osoby“, 13 příslušníků Mahdího armády.

Hillá

Americká armáda oznámila, že při razii ve městě její vojáci zabili pět ozbrojenců patřících ke „zvláštním oddílům“, což je označení používané Američany pro členy šíitských milic údajně vycvičené v Íránu. Další dva ozbrojence vojáci zajali. K akci došlo na základě informací získaných při výsleších osob zatčených při předchozích raziích. V americkém prohlášení se tvrdilo, že se vojáci při příjezdu do prohledávané části města stali terčem palby z lehkých zbraní a ručních granátů a pět mužů pak zabili odvetnou střelbou. Zajatý měl být velitel „zvláštního oddílu“ a jeho pobočník; kromě toho se podařilo zabavit nespecifikované množství zbraní a munice.

Amára

Americký letoun zasáhl nedaleko Majsánského mezinárodního stadionu ve městě hlídku irácké vládní policie a tři policisty „přátelskou střelbou“ zranil. Vládní síly byly ve městě nasazeny do akce proti příslušníkům Mahdího armády. Vlna podobných akcí probíhající v několika provinciích je zřejmě přípravou pro případný americký útok na Írán.

Stovky obyvatel města vyšly po pátečních poledních modlitbách do ulic protestovat proti navrhované americko-irácké smlouvě o dlouhodobém pobytu amerických vojsk v Iráku. Účastníci demonstrace provolávali hesla odsuzující okupaci a nazývající premiéra Málikího a jeho vládu „sluhy okupantů“.

Basra

Vládní armáda a policie sebrala a různých místech města 12 mahdistů; kromě toho při neustávajících raziích zabavila čtyři minometné střely, čtyři kalašnikovy, jeden ruční granát a několik dalších věcí.

Ozbrojené akce

U Túz Churmátú zastřelili ozbrojenci vůdce kmene, jeho syna a dalšího muže. Útok byl se vší pravděpodobností akcí al-Qá‘idy, která se podobným způsobem vypořádává s těmi, kdo se nechtějí podřídit jejím rozkazům.

V Isháqí byl při srážce ozbrojenců s okupačními silami zabit jeden americký voják.

Bombové útoky

Dopoledne došlo k výbuchu bomby v autě v Júsufíji. Ve zcela zničeném autě jedna osoba zemřela, další tři utrpěly zranění.

V poledne zranil výbuch bomby v Mosulu tři policisty.

Další policista utrpěl zranění v Kirkúku, kde bomba explodovala před jeho domem ve čtvrti Chadra.

Ve vesnici u Dulu‘íje zranila bomba dva členy hlídky vládní policie. Večer zabil výbuch bomby východně od Dulu‘íje tři vládní vojáky.

Sobota 14. června 2008

Bagdád

Americké velení oznámilo, že jeho síly zabily při operacích v městech centrálního Iráku jednoho příslušníka al-Qá‘idy a zatkly dalších 18 lidí podezřelých z příslušnosti k této organizaci.

Jathrib

V pozdních hodinách bombardovaly americké síly vesnici Bú Hišmá nedaleko Jathribu, ležící 80 km severně od Bagdádu.

Qara Tabba

Odpoledne se na tržišti tohoto města v provincii Dijála odpálila sebevražedná útočnice uprostřed shluku fotbalových fanoušků oslavujících výhru jejich týmu. Exploze zranila sedm policistů a 27 civilistů. Zdejší obyvatelé jsou převážně Kurdové a šíitští Turkmeni; podobné útoky proti nesunnitským civilistům organizuje al-Qá‘ida.

Mosul

Ve čtvrti Zahra zranili vládní vojáci při razii duševně vyšinutého muže.

Kúfa

Muqtada as-Sadr oznámil, že Sadrovo hnutí zreorganizovalo aktivity svého ozbrojeného křídla, Mahdího armády a zahájilo formování armády, která bude bojovat s americkými okupanty. Rozhodnutí tlumočil po pátečních modlitbách Sadrův pobočník Abd al-Hádí al-Muhammadáwí s ujištěním, že Sadrovo hnutí neustane v odporu proti okupaci, dokud země nebude osvobozena nebo dokud jeho příslušníci nezahynou. Členové nové armády budou vybráni podle svých odborných znalostí, zbraní budou používat jedině proti okupačním silám, nikdy je nenamíří proti Iráčanům.

Amára

Za svítání rozhazovala letadla nad městem letáky nařizující obyvatelům, aby zůstali ve svých domech, protože v celé provincii Majsán bude zahájena bezpečnostní operace „Zavedení práva“ proti odpůrcům okupace. Vládní policie pak operaci zahájila zatčením 68 lidí s tím, že další hledané osoby nebylo možno zatknout, protože se nezdržovaly doma. Uzavřeny byly všechny přístupy do provincie, jakož i hranice s Íránem.

Basra

Vládní armádní a policejní jednotky zatkly během pokračujících razií v provincii 25 lidí obviněných z příslušnosti k Mahdího armádě.

Ozbrojené akce

Za svítání zaútočili v okrsku Abla na severu Basry ozbrojenci na kontrolní stanoviště vládní policie. Podle policejní zprávy byl při útoku zraněn jeden policista; pohotovostní policie pak okrsek uzavřela a sebrala 20 lidí, které označila za „podezřelé“.

V Mosulu zastřelili ozbrojenci vládního policistu a jeho bratra procházející se po ulici.

Bombové útoky

Ve vesnici Júsuf Hammadí u Chán Bání Sa‘d jihovýchodně od Bagdádu došlo k výbuchu bomby u štábu policie tzv. Probuzení, při němž byl jeden z policistů usmrcen.

Ve Wazíríji v centru Bagdádu zapálil výbuch bomby Humvee americké hlídky. Na ulici Nidal centrálního Bagdádu explodovala bomba v blízkosti hlídky vládní policie a poškodila několik aut a okolních domů. Odpoledne explodovala ve Fádilíji na východě města bomba v mikrobuse, zničila jej, zabila dva pasažéry a sedm zranila.

V noci najela na bombu v sámarrské čtvrti Muta‘sim hlídka vládní policie, z níž byl jeden policista usmrcen.

Neděle 15. června 2008

Mosul

Ozbrojenci zastřelili ve městě univerzitního profesora a zranili dvě z jeho dětí.

Odpoledne byl ve své kanceláři ve východním Mosulu zastřelen právník.

U policejní stanice v Tal Kajfu asi 10 km severně od Mosulu večer odpálil sebevražedný útočník nákladní auto. Výbuch zranil čtyři policisty.

Sulajmáníja

Mezi 2:00 a 6:00 ostřelovalo íránské dělostřelectvo zase pozice hnutí PJAK v oblasti Bašdar 160 km severovýchodně od Sulajmáníje.

Bombové útoky

V Dulu‘íji byli ráno čtyři vládní vojáci zraněni explozí bomby pod jejich hlídkou.

Také v Kirkúku narazila vojenská hlídka na bombu, která zabila jednoho člena hlídky a jednoho civilistu.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       23. 6. 2008
23. 6. 2008 Postavte šéfy ropných společností před soud, požaduje čelný klimatolog
23. 6. 2008 Anglická nemoc
23. 6. 2008 Stávkokazi: Paroubek a jeho žirafa
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
23. 6. 2008 Kterak dva Římani pili jed Michal  Šanda
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie
23. 6. 2008 Přeběhlíci Boris  Cvek
23. 6. 2008 Pohrdám islamismem
21. 6. 2008 Zdánlivě banální příběh: zemřela Alexandra Berková Irena  Ryšánková
23. 6. 2008 Většina britské veřejnosti pochybuje, že globální oteplování způsobuje člověk
22. 6. 2008 Hutton: Budeme-li se spoléhat na volný trh, dojde ke katastrofě
21. 6. 2008 Británie neratifikovala Lisabonskou smlouvu
21. 6. 2008 Británie se rozhodla realizovat ekologickou revoluci
21. 6. 2008 Nejchudší kuřáci dostanou peníze, pokud přestanou kouřit
21. 6. 2008 Lisabonská smlouva jako test dospělosti Evropy i test odpovědnosti českých politiků Štěpán  Kotrba
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
20. 6. 2008 Co na to ekofašisté ??? aneb české názory na jedné dálnici Pavel  Zoch
23. 6. 2008 Má věda v regionech právo na existenci? Michal  Giboda
23. 6. 2008 Anketa Eurobaromètre Gallupova ústavu hlásí výsledky irskeho hlasování Karel  Košťál
23. 6. 2008 Francie by dnes Lisabonskou smlouvu odmítla Karel  Košťál
23. 6. 2008 Relativita inflace
18. 6. 2008 Sedm pražských dnů v srpnu 1968 a další klíčové dokumenty
18. 6. 2008 O co šlo v roce 1968: Další dokumenty Vilém  Prečan
23. 6. 2008 Motorový hovadismus František  Řezáč
23. 6. 2008 Chudoba v blahobytné společnosti, aneb O nutnosti osvětově výchovné práce Uwe  Ladwig
22. 6. 2008 Vox populi Ladislav  Žák
23. 6. 2008 Rodina a víra, věci podezřelé
22. 6. 2008 Pohádky a mýty jsou stále s námi Jana  Ridvanová
23. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2008
23. 6. 2008 Válečný zločinec Ašner se objevil mezi chorvatskými fanoušky Richard  Seemann
21. 6. 2008 Mareš skončil s extremismem
20. 6. 2008 LN: Nalézání jednoduchých antisemitských receptů, aneb jaké otázky kladl redaktor Orientace Petr Zídek Alexandra  Štefanová
21. 6. 2008 Immanuel Wallerstein: Obamovo vítězství? Jak bude velké? Jak dalekosáhlé? Immanuel  Wallerstein
21. 6. 2008 Na úsvitu nové doby Ladislav  Žák
20. 6. 2008 Nová tvorba Jaroslava Hutky
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"
20. 6. 2008 ČR schválí zákon o nebezpečném pronásledování (stalking)
20. 6. 2008 Otevřený dopis Ondřeji Neffovi Jakub  Rolčík
20. 6. 2008 Meteorit z Murchisonu není kontaminován blízkou farmou
20. 6. 2008 "Poslední fáze" boje proti rakovině?
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2008   
3. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2008   
21. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1.-15. května 2008   
4. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008   
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008   
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008   
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007