26. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 9. 2007

Vstal jsem ze židle

Dobrý den pane Kotrbo, předem bych chtěl upozornit, že vaše články na Britských listech čtu pravidelně a mnohdy se s vašimi názory shoduji. Nicméně po přečteni vašeho komentáře k vyjádřeni rektora VŠUP jsem vstal ze židle. Jsem studentem této školy a domnívám se, že o situaci na této instituci mám docela dobrý přehled, píše Marek Bureš, student III. ročníku VŠUP.

Nejprve bych se rád pozastavil nad tím, co jste napsal obecně o slově kurátor. Pro veřejnost, která se nepohybuje na poli umění, to slovo zní jako ze sci-fi literatury. Proto pokud hodláte tuto společensko-kulturní funkci hodnotit, pak bych vás poprosil o objektivnost a zároveň omluvu všem kurátorům, kteří na rozdíl od vás něco pro české současné umění udělali.

Pokud hodláte kurátorskou činnost hodnotit podle prizmatu vaší studentské zkušenosti, tak při vaší inteligenci musíte být sám sobě pro smích. Předpokládám, že jste od svých studii ještě úplně nezastydl, a že aspoň občas nakouknete do světa, co se v umění vlastně děje a jakou úlohu v tom kurátoři hrají.

Já nechci nijak hájit kurátorskou praxi pana Pavla Lišky a řešit, jestli je v tomto oboru nulou nebo jedničkou, ale nemohu přehlížet to, že pan Štěpán Kotrba z pozice člověka, který taky vystudoval uměleckou školu bude hloupě komentovat, co je úlohou kurátorů. Kvalitních mladých kurátorů a teoretiků je na české scéně málo a možná to je jeden z problémů, proč české umění ve světě zapadlo a není o něm téměř slyšet. Ano i to může být díky nedostatečnému fungování VŠUP a dalších uměleckých škol (a filosofických fakult).

Podle oslavného traktátu na adresu Borise Jirků soudím, že se spolu v názoru na současné umění neshodneme. Jen jsem vás chtěl upozornit, že jste zapomněl v tomto hodnocení vašeho (předpokládám) dobrého přítele dodat, že to je prvotřídní kýčař! A na tom se asi shodnout můžeme, protože ve výtvarném projevu BJ je kýč už na prvním místě.

Tím nechci říci, že každý, kdo se ve své tvorbě zabývá kýčem je umělec 3. kategorie, ale zkuste srovnat Jeffa Koonse a Borise Jirků a jejich přístup ke kýčovosti... BJ se může pochlubit řadou ocenění a výstav po celém světě, a některé z knih, které ilustroval mám velmi rád, ale jeho kvalita je opravdu zde, ne to co předvádí na půdě Strakovy akademie.

To, že se BJ zaštiťuje panem Topolánkem, mně ani nepřipadá příliš zarážející, pan BJ již když zuby nehty bojoval o udržení pana zastupujícího Larvy ve funkci statutárního zástupce na VŠUP, předvedl, že jeho ruce (loby) jsou přinejmenším tak dlouhé, jako na jeho kresbách, a že na pana Topolánka bez větších problémů dosáhne.

To, že pan BJ v současné době ve Strakově akademii visí, dokazuje opravdu jen na krizi na naší kurátorské scéně. Srovnal bych to asi tak se skutečností, když nedávno Brno hostilo prezidenty z širého okolí a jako kulturní vložku pro tuto společnost připravilo návštěvu výstavy reprodukcí zlatého slavíka Karla Gotta.

Přitom brněnská Galerie Wankovka nabízí opravdu to nejlepší, co se v současnosti na české malířské scéně nachází. Kupodivu tam nevisí ani jeden z obrazu pana Borise Jirků. Pravděpodobně namítnete, že pan Richard Adam je úřednická nula, která nemá vkus.

Pokud budeme hodnotit to, co jste se ve škole naučil, pokud vás vezmu doslova, tak svoji statí o umění to přesně popíráte: Byli jsme jedním z posledních ročníků, který dostal důkladný základ v řemesle i rozličných výtvarných technikách. Ne v kecech teoretiků a obhajobách "toho co jsme chtěli vyjádřit, i když jsme vyjádřili něco jiného", ale v práci . Proč tady teda kecáme a nevěnujeme se poctivému řemeslu? Protože o výtvarném umění by žvanilům mělo být zakázáno hovořit?

Shoduji se s vámi na tom, že UP na naší škole je v úpadku, ale silně pochybuji nad tím, že Boris Jirků povýšením pana ze sádrovny do pedagogické funkce, chtěl tento problém adekvátně řešit, tím že si zvýší popularitu mezi pedagogy navýšením jejich počtu.

Pokud jako patriot naší školy máte pocit, že by se polistopadový mor měl začít nějak adekvátně léčit, tak zkuste navrhnout jak. Já na tento problém svůj názor mám a věřím, že vám by se asi moc nelíbil, protože jestli jste si nevšiml, tak většina absolventů školy končí ve spárech reklamních agentur (inu taky to je průmysl, že?).

Není ten problém třeba v tom, že poptávka současného průmyslu už není založena na botách a náušnicích? Asi by se vám moc nezamlouvaly ateliéry multimédií, které by byly schopny produkovat odborníky s možností uplatnění filmovou postprodukcí počínaje a spoluprací s vědou konče?

To, že pan Liška si dovolil pozastavit se nad tím, že ve Strakově akademii jsou k vidění obrazy Borise Jirků považuji z jeho pozice za správné. Protože kdo jiný než rektor umělecké školy, by měl na tyto nepochopení situace na umělecké scéně reagovat. Možná je to z důvodů jeho delšího pobytu v Německu, kde by si takový renonc nedovolili. Bohužel si asi bude muset zvyknout, protože jak víme vládní činitelé holdují předešlým Borisům Jirků, Karlům Gottům a Kristianům Kodetům.

Ano, je to snobárna mít doma na stěně Karla Gotta. A demonstruje to přinejmenším to, že na to opravdu mám, abych si takový dekadentní nesmysl mohl doma pověsit. Nicméně všechny tyto názory vyřeší čas, který ukáže jak hluboko v historii umění zapadne Boris Jirků, ve srovnání např. s Jiřím Kovandou. Já bych si na BJ rozhodně nevsadil.

TENTO E-MAIL SI NEMUSÍTE BRÁT OSOBNĚ, ROZHODNĚ PROTI VÁM NECÍTÍM NIJAKOU ZÁŠŤ, JEN JSEM MĚL POTŘEBU REAGOVAT NA ČLÁNEK, KTERÝ SI VE SVÉ IMPOTENCI NEZADÁ S VÝKŘIKY PANA PAULA.

S pozdravem Marek Bureš

(student III. ročníku VŠUP)

                 
Obsah vydání       26. 9. 2007
26. 9. 2007 Poradci Georgi Bushovi dávají taháky, jak vyslovovat jména zahraničních politiků, zemí a měst
26. 9. 2007 Iniciativa Ne základnám reaguje na vládou zadaný průzkum o radaru
26. 9. 2007 Cenzura v Americe Fabiano  Golgo
26. 9. 2007 Meyerovi to patřilo
26. 9. 2007 Co Golgo opomněl a Kerry nestihne Vítězslav "Vitex" Dvořák
25. 9. 2007 Odpověď na "Velké loučení Jana Kavana": Jan Kavan se ještě neloučí Jan  Kavan
25. 9. 2007 Dopis Daliboru Balšínkovi, který v Týdnu nevyšel Jan  Kavan
26. 9. 2007 Proč vadí Jan Kavan Milan  Daniel
26. 9. 2007 Senzitivní téma, anebo jen (navíc?) prestiž v sázce?! Miloš  Dokulil
26. 9. 2007 Jak se v Česku dělá "vládní" beseda o Radaru Vladislav  Černík
26. 9. 2007 Nemocné nemocnice, aneb jak to, že lidé ještě pořád studují lékařství? Uwe  Ladwig
25. 9. 2007 Vstal jsem ze židle
25. 9. 2007 Amerických základen bude v ČR víc? Jan  Neoral
26. 9. 2007 Odporcovia americkej základne v nemeckom Ansbachu prehrávajú na body, no nevzdávajú sa Karol  Dučák jr.
25. 9. 2007 Kde není soudce, tam není žalobce Jiří  Jírovec
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu
24. 9. 2007 Bulvár je hnůj, ale někdy se hodí... Bohumil  Kartous
26. 9. 2007 Módní přehlídka Emil  Bok
25. 9. 2007 Svoboda není bez odpovědnosti Jiří  Paroubek
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2007 Vstal jsem ze židle   
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
5. 2. 2007 Zimní klauzury na VŠUP, aneb promarněná příležitost Jan  Paul
15. 1. 2007 Je v Čechách právo více než politika? Jiří  David
13. 12. 2006 Pravdu si nelze "přivlastnit", stejně jako ne VŠUP Jan  Paul
9. 12. 2006 Otřesné poměry v zatuchlém rybníce Štěpán  Kotrba
9. 12. 2006 Jak to bylo opravdu na VŠUP Josef  Čančík
8. 12. 2006 Volba nového rektora VŠUP ve stínu nejasností aneb republiku si rozvracet nedáme! Nikdy! Jan  Paul
8. 12. 2006 Odmítám reagovat na snůšku polopravd a lží Jiří  David
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci   
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba