25. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 9. 2007

Kde není soudce, tam není žalobce

Bohumil Kartous má nepochybně pravdu, když kritizuje ČT za to, že zprávu, která by ve slušnější zemi vedla k politickému zemětřesení, odbyla ve smyslu, že premiér jezdí v autě své přítelkyně Talmanové. O této podezřelých machinacích s autem a Topolánkově mlžení se kromě bulvárního tisku zmínil i Týden a nebo MF Dnes (viz připojené odkazy).

Otázka s titulní stránky bulváru "Kde na to vzala?" -- tedy na ono luxusní auto - se ovšem netýkala Talmanové, jak se Bohumil Kartous mylně domnívá, ale původní majitelky Volva, jisté Horáčkové, od níž je Talmanová koupila přes bazar.

Podle Blesku je pozoruhodné, že: "Ještě před pár lety prodávala Horáčková (29) v Brně kožené zboží a galanterii. V roce 2004 si z ničeho nic kupuje luxusní Volvo XC 90 v hodnotě až dva a půl milionu korun, které bez nejmenších problémů kdykoliv na požádání půjčuje premiérovi. Loni její podnikání skončilo v třicetitisícové ztrátě. V červnu ale otevírá butik s italskými kabelkami na luxusní adrese - v pražském Obecním domě. Topolánek samozřejmě na slavnostním otevření nechybí."

Situace se poněkud komplikuje tím, že Horáčková si na otevření butiku -- Blesk zde odkazuje na MF Dnes - vypůjčila na otevření butiku v centru Prahy od J&T Banky, která nyní vyjednává o velkém obchodu s akciemi státních firem ČEZ a Pražské energetiky.

Premiérův problém tedy není v tom, že teď jezdí v autě Talmanové, ale, že si ono auto půjčoval od milenky jistého Dalíka, jíž Horáčková údajně je.

Obojí tisk dále naznačuje, že Topolánkovo chování múže být střetem zájmů nebo i porušením zákona. S takovou věcí ale ČT nejspíš nechce moc dělat, protože by si pod sebou podřezávala větev, kdyby se politikům příliš znelíbila. Tak celou záležitost zametla během několika minut pod koberec.

Nezodpovězených otázek je celá řada. Ptát se třeba můžeme, co Horáčková za půjčování velmi drahého auta od Topolánka očekávala.

Prodávat auto kamarádce přes autobazar není rovněž zcela obvyklé. "Normální" lidé by se dohodli na tom, že auto před uzavřením koupě musí projít prohlídkou ve značkovém servisu a že cena případných oprav bude obsažena v odhadu prodejní ceny. Prodej přes autobazar zvyšuje cenu auta o provisi zprostředkovatele. Není ovšem nelogický, jde-li o zametání stop. Oklikou přes bazar vypadá z rovnice Dalíkova milenka a potažmo i on sám.

Topolánek, i Talmanová mohou prostřednictvím svých mluvčích klidně prohlásit, že s autem je všechno v pořádku, protože si ho Talmanová koupila z autobazaru.

Kdyby Česko neznalo tunelování a hamižení politiků za hmotnými statky, tak by se i ten autobazar dal spolknout. Jenže ve zkorumpovaném světě je třeba prát peníze a zakrývat stopy. V českém, politiky zamlženém povětří neustále létají milióny za byty, nemovitosti, auta a půjčky a otázky na něž nelze najít odpověď.

V tomto případě jde o smutný příklad česko-buranské politiky, tentokráte v podání papírově vrcholného politika a jím protěžované političky-milenky Talmanové. Je možné, že to objasní Kubice a nebo některý z jeho následovníků v další "zpřístupněné" zprávě. Ale nakonec se stejně nic nestane, protože v ČR platí pravidlo, kde není soudce, není žalobce.

Doplňující informace ZDEZDEZDEZDE

V podání bulváru pak ZDEZDEZDE

                 
Obsah vydání       25. 9. 2007
25. 9. 2007 Kde není soudce, tam není žalobce Jiří  Jírovec
25. 9. 2007 Amerických základen bude v ČR víc? Jan  Neoral
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu
25. 9. 2007 Zarůstáš Kateřina  Komorádová
25. 9. 2007 Proboha, kdo to vůbec byl na hrací ploše? Miloš  Dokulil
25. 9. 2007 Reforma státní šrajtofle Jan  Bláha
25. 9. 2007 Svoboda není bez odpovědnosti Jiří  Paroubek
25. 9. 2007 Rostoucí průměrná délka života nevylučuje předčasnou smrt, aneb Máte vůbec poslední vůli? Uwe  Ladwig
24. 9. 2007 Mediální bublina
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
24. 9. 2007 Radar - stručná rekapitulace Michal  Rusek
24. 9. 2007 Znepokojující jevy v Německu Richard  Seemann
24. 9. 2007 Je život skutečně jen přesný součet náhod? Aneb reflexe dokumentu s Miroslavem Zikmundem Jan  Paul
24. 9. 2007 Bulvár je hnůj, ale někdy se hodí... Bohumil  Kartous