Lidé v Guantánamo vězněni kvůli prkotinám

25. 4. 2011

¨ Americký deník New York Times a britský deník Guardian získal více než 700 tajných spisů, týkajících se fungování kontroverzního amerického tábora na Kubě.

Vyplývá z nich, že kromě skutečných teroristů byli a jsou v Guantánamo vězněni lidé po dlouhá léta na základě minimálních důkazů nebo na základě barvitých přiznání, vynucených špatným zacházením.

(Tato barvitá přiznání, vynucená mučením, prezentuje server Idnes jako "zprávy".)

Jak uvádí britský konzervativní deník Daily Telegraph, 150 osob, vězněných v Guantánamo, byli zcela nevinní Afghánci či Pákistánci, včetně farmářů, kuchařů a řidičů, kteří byli náhodně zatčeni či dokonce prodáni americkým jednotkám a odvezeni do Guantánama. Tajné dokumenty zaznamenávají u desítek případů, že "neexistuje žádný zaznamenaný důvod pro zatčení".

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Rada bezpečnosti OSN připravuje mimořádnou rezoluci o Sýrii

24. 4. 2011

  • Rada bezpečnosti OSN připravuje mimořádnou rezoluci, v níž požaduje, aby Damašek zastavil veškeré násilné akce proti demonstrantům. Americká vláda hrozí sankcemi a zmrazením aktiv.
  • Stovky Libyjců prchají z obklíčeného města Misurata na západě Libye, kde už řadu dní probíhají ostré boje. Obyvatelé města pořádají demonstrace, požadující silnější intervenci mezinárodních jednotek. Podle zpráv bylo nejméně 36 osob usmrceno a 100 dalších kriticky zraněno, i když jednotky loajální plukovníku Kaddáfímu určité části města opustily. Podle ředitele jedné místní kliniky usmrtily mnoho lidí v sobotu nastražené bomby zanechané v ulicích města ustupujícími Kaddáfího vojáky. Mezinárodní organizace pro migraci vyslala v neděli do Misuráty loď, která odvezla stovky civilistů a zahraničních dělníků do Bengází.
  • Syrské bezpečnostní jednotky provedly v noci ze soboty na neděli zatýkání v domech a bytech, ve snaze zabránit dalším protestům.
  • Bezpečnostní jednotky iráckého režimu brutálně zasahují proti demonstrantům, protestujícím proti korupci a chronickému nedostatku potravin, vody, elektřiny a pracovních příležitostí. Potlačují také svobodu projevu; mnoha novinářům bylo zabráněno o protestech vůbec psát. Hlavní mluvčí americké armády v Iráku nyní pochválil irácké bezpečnostní jednotky, které prosazují tento útlak i potlačování svobody projevu.
  • Nejméně dvanáct osob zastřelily v sobotu syrské bezpečnostní jednotky při pohřbu protivládních demonstrantů, usmrcených bezpečnostními jednotkami při demonstracích v pátek. Dva syrští poslanci a významný muslimský duchovní na protest proti vraždění odstoupili.
  • Pentagon oznámil, že provedl první útok v Libyi bezpilotním letadlem.
  • Pákistánci, kteří zuří nad útokem amerického bezpilotního letadla, které v pákistánské kmenové oblasti severního Waziristánu v pátek usmrtilo pětadvacet osob, zahájili nedaleko města Pešavár protestní stávku vsedě. Páteční útok americkým bezpilotním letadlem zasáhl budovu v městě Hasan Khel a byl posledním z řady útoků americkými bezpilotními letadly v tomto regionu. Podle pákistánských médií zaútočila americká bezpilotní letadla v této pohraniční oblasti letos nejméně dvacetkrát. Od srpna 2008 došlo celkem k více než 250 těchto útoků, při nichž v severním a jižním Waziristánu zahynulo více než 1500 lidí. Pákistánská opozice plánuje blokovat silnice, aby se po nich nemohly převážet přes Pákistán americké vojenské dodávky, "dokud USA nepřestanou porušovat suverenitu Pákistánu."
  • V noci na sobotu podnikly jednotky NATO další letecké údery v libyjském hlavním městě Tripolis a zasáhly i rozsáhlou rezidenci plukovníka Kaddáfího. Novinářům byly ukázány dva krátery, které zřejmě vznikly dopadem raket. Libyjská vláda uvedla, že během leteckých úderů v časných ranních hodinách v sobotu byly usmrceny tři osoby.
  • V bojích v libyjském městě Misrata začnou Spojené státy poprvé používat bezpilotních letadel. V britském rozhlase proběhla diskuse o tom, do jaké míry je to etické. Vojenští odborníci poukazovali na to, že bezpilotní letadla jsou údajně daleko přesnější než tradiční bombardéry a mají výhodu, že mohou "sedět" nad městem dlouhé hodiny až dny a zblízka sledovat, co se děje, a rozumět tedy podrobně situaci na místě, takže je jejich letecký úder daleko přesnější než úder bombardéru. Jiní vojenští odborníci namítali, že použitím bezpilotních letadel dochází k rozšiřování konfliktu, protože tradičních bombardérů by v městské zástavbě při bojích, jaké probíhají v Misratě, nebylo vůbec možné použít.
  • Náměstek ministra zahraničí Chalíd Chaim tvrdí, že se Kaddáfího armáda možná brzy stáhne z Misuráty a úkol město obsadit bude přenechán místním kmenovým milicím. "Taktika armády je chirurgickým řešením, ale kvůli leteckým úderům (NATO) tohle nefunguje," řekl náměstek. Armáda údajně dostala ultimátum a pokud město neobsadí ve stanoveném termínu, bude stažena. Dodal, že místní kmeny se případně pokusí nejprve vyjednávat s povstalci a teprve pokud toto řešení selže, dojde na násilí. Minulý týden se objevily zprávy, že Kaddáfího vláda ozbrojuje a cvičí příslušníky místních kmenů z okolí Misuráty.
  • Stoupenci a odpůrci jemenského prezidenta Saleha zaplnili ulice hlavního města Sanaa i města Taiz na jiho země a uspořádali po pátečních modlitbách soupeřící demonstrace.
  • Na filipínském ostrově Mindanao došlo k sesuvu půdy a nejméně 21 osob bylo usmrceno.
  • Prokurátoři v Egyptě prodloužili Mubarakovi vazbu.
  • Rusko uvedlo, že jeho bezpečnostní jednotky usmrtily v Čečensku "významného vyslance al Kajdy", saúdského Araba Khaleda Yusefa Mukhammeda al Emirata. Účastnil se podle ruských úřadů plánování skoro všech násilných útoků, k nimž v nedávné době v Rusku došlo.

Daily Telegraph: Islámští extremisté "měli telefon do BBC"

25. 4. 2011

Z amerických diplomatických depeší, získaných serverem Wikileaks, vyplývá, že v dokumentech, zkonfiskovaných Američany, a v mobilních telefonech zatčených osob, obviňovaných z extremismu, bylo nalezeno jedno telefonní číslo zahraničního vysílání společnosti BBC. Z tajného amerického dokumentu vyplývá, že extremisté tak "mohli mít kontakt s pracovníky BBC, sympatizujícími s jejich kauzou".

BBC se však bude hájit, že má právo a povinnost interviewovat aktéry ze všech stran konfliktu; jak před časem psal nestor britských zahraničních zpravodajů John Simpson, kdyby to bývalo bylo možné za druhé světové války, BBC by měla reportéra i v Berlíně a interviewovala by i Hitlera.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česká posedlost formálními tituly bude ještě horší

24. 4. 2011 / Boris Cvek

Ministr školství Dobeš, který už měl dávno být odvolán z vlády, kdyby prezident Klaus ctil Ústavu a premiér Nečas byl vskutku premiérem této země, a který zůstal ve vládě jen díky ministrem Schwarzenbergem nepokrytě vyznané touze vládních politiků zůstat u moci a neriskovat novými volbami ztrátu vlivu (rozhovor, na který odkazuje Jan Čulík), připravuje podle zprávy na Novinkách.cz naprosté znehodnocení vysokoškolských titulů.

Filozofie na blogu Idnes:

Kdo nemá vysokoškolský titul, neměl by mít nárok na důchod

25. 4. 2011

Jenom zestárnout a spoléhat se na to, že mladí studenti Vysokých (sic!) škol, kteří se musí učit a vydělávat těmto příživníkům na nájem budou dosti pracovití a utrácet hodně peněz! Samozřejmě ne všichni jsou to příživníci. Někdo třeba měl vysoko školský (sic!) titul a tak si důchod zaslouží, ale proč bych měl odvádět daně na někoho, kdo se celý život fláká někde v restauraci (servírky)?(...)

Naše vláda, kterou si zvolili hloupý (sic) občané a teď si stěžují, připravila tzv. Důchodovou (sic!) reformu. (...)

Chodím do práce, nejsem závislý na rodičích (finančně), vydělám si hodně peněz a teď abych ještě sponzoroval nějakou bábu, která celý život dřepěla na zadku v Lídlu?

Když už by teda někdo důchod dostával (tedy někdo, kdo vykonával záslužnou práci), tak by ji (sic)neměl zadarmo a musel by pro to něco dělat. Třeba veřejně prospěšné práce nebo jiné věci. (...)

Vždyť by nám (lidem, co jim platíme důchody) měli líbat nohy.

Zdroj ZDE

Špatná kvalita českých vysokých škol

Neučí myslet

25. 4. 2011 / Lukáš Lhoťan

Byly doby, kdy vzdělání bylo považováno za poctu, ale bohužel dnes mím dojem, že vzdělání je spíše důvodem k vstupu do třídy nadlidí. Jinak bohužel nemohu okomentovat demagogicky článek plný nesmyslů, lží a nenávisti od Jana Neuberta na blogu Idnes.cz.

37 procent Britů projevuje zájem o královskou svatbu, 46 procent Britů nikoliv

24. 4. 2011

Británie je národ umírněných monarchistů a neochotných republikánů, podle průzkumu veřejného mínění listu Guardian a společnosti ICM. Více lidí se těší na den volna než na královskou svatbu příští pátek, avšak podpora pro monarchii podstatně stoupla od dob krize po Dianině smrti.

Většina Britů zastává názor, že monarchie je stále relevantní pro britský život, že kvůli monarchii lidé Británii po světě více respektují a že je lepší než jakákoliv alternativa. V Británii však vůči monarchii vládne spíš tolerantní skepse než roajalistická hysterie, míní deník Guardian.

Diskuse thinktanku CESTA o korupci

25. 4. 2011

Čtvrtá veřejná diskuse think-tanku CESTA -- Centrum pro sociálně tržní-ekonomiku a otevřenou demokracii věnovaná korupci se koná zítra 26. dubna od 17:00 na New York University of Prague (Malé náměstí 11, 1. patro).

Účast v panelu přislíbili filosof Václav Bělohradský, sociologové Pavol Frič a Jan Keller, matematik a ředitel společnosti RSJ Karel Janeček, ředitel Transparency International ČR David Ondráčka a dramaturg a redaktor ČT Marek Wollner.

Kapacita prostor je omezena na přibližně 150 míst.

http://www.centrum-cesta.cz

Sýrie usmrtila nejméně 88 demonstrantů

23. 4. 2011

Desítky osob byly usmrceny podle zpráv, poté, co bezpečnostní jednotky použily proti demonstrantům po pátečních modlitbách ostrou munici a slzný plyn.

Navzdory řadě vládních ústupků, včetně zrušení nenáviděného 48 let starého zákona o mimořádném stavu vyšly do ulic syrských měst v pátek desetitisíce demonstrantů. Požadovaly větší politickou svobodu a ukončení vlády strany Ba'as.

Klip s Klausem v zahraničí "potvrdil, že v ČR je krást normální"

23. 4. 2011 / Uwe Ladwig

Nesouhlasím s názorem Jana Čulíka, že klip o tom, jak Klaus krade pero, nic nevypovídá o České republice, píše z Hamburku Uwe Ladwig.

I lidé, kteří nevědí, kde leží Česká republika, nyni vědí, že má ČR prezidenta, který krade.

O Rusech se v Německu říkalo, že kradou hodinky, o Polácích, že jsou specializováni na krádeže aut a o Češích se tu myslelo, že vyhazují politiky z okna.

To se ale nějak změnilo, protože se mě už několik lidí ptalo, jestli je krádež normálním zvykem Čechů, když mají tak schopného prezidenta. Přestože celý svět viděl, že krade, nikdo ho z Hradu neodvolal.

.

Jak čeští diplomaté reprezentují národní kulturu

23. 4. 2011

V souvislosti s probíhající debatou o chilském peru bych rád upozornil čtenáře Britských listů, že nejen pan prezident reprezentuje české zvyklosti a obyčeje ve světě. Diplomaté mu v názorné propagaci národní kultury zdatně sekundují, píše Petr Gočev. Podle výzkumu pro článek o "kulturách korupce", publikovaný ZDE , se v dodržováni norem čeští diplomaté umístili na 110. místě ze 146 (mezi Nigerem a Lesothem), v Evropě jsou na tom hůře jenom Bulhaři a Černohorci. Výzkum vychází z průměrného počtu nezaplacených pokut za špatné parkování diplomatů při národních misích u OSN v New Yorku mezi lety 1997 a 2002.

Z rozhovoru se Schwarzenbergem:

Co by západní politik nevypustil z úst

23. 4. 2011 / Jan Čulík

Každý člověk by měl mít možnost se rehabilitovat.

(Schwarzenberg tu zaměnil slovo "politik" slovem "člověk." Na Západě většinou politik, který udělal chybu, odstoupí.)

Považuji při vší úctě k ABL komunistickou stranu za větší zločineckou organizaci, než byla kdy ABL.

(Důvod, proč podle Schwarzenberga vazby politiků na soukromé bezpečnostní agentury nevadí.)

Je to trošku zmatená žena [Kristina Kočí]. Já nebudu nikdy nikomu vyčítat, když kvůli krásné blondýnce udělal nerozumný krok.

(Blahosklonná nadřazenost vůči ženám.)

Dávno jsem se smířil s tím, že se musím stýkat s politiky, na kterých mi spousta věcí vadí. Nemůže být kritérium v politice, že mi někdo vadí.

(Chci za každou cenu zůstat v politice, a tak nehodnotím, s jakými lidmi se tam stýkám.)

Zdroj: ZDE

O sexismu a homofobii

25. 4. 2011 / Filip Mahďák

Reakce na homofobní a tak nějak samozřejmě sexistickou poznámku čtenáře Ivo Mareše, k poznámce redaktora BL Jana Čulíka, k sexistické http://www.novinky.cz/domaci/231631-schwarzenberg-budeme-li-dal-blbnout-zbude-z-nas-po-volbach-jen-hloucek.html?ref=boxEpoznámce současného místopředsedy vlády Karla Schwarzenberga. Aneb věčně únavně stejné sexistické problémy v mateřské školce demokracie, píše čtenář Filip Mahďák.

Pan Čulík se snaží velmi jemně, již po kolikáté, sdělit něco o tom, co by opravdu, ale opravdu západní politik nikdy a za žádných okolností nevypustil z úst.

BRITÁNIE:

Začíná se drolit vládní koalice?

23. 4. 2011

Několik dní před volbami do obecních zastupitelstev, referendu o případném zrušení většinového hlasovacího systému a zavedení tzv. "alternativního" hlasovacího systému a před volbami do skotského parlamentu (všechny tyto volby se budou konat ve čtvrtek 5.5.) se začínají objevovat rozpory v londýnské konzervativně-liberálně demokratické koalici.

Zločinci motorkáři v ježnických lesích

23. 4. 2011 / Boris Cvek

Mnohokrát jsem v Britských listech psal o zločineckých motorkářích v ježnických lesích. Lidé na motorkách, čtyřkolkách nebo v autech nemají v lese co dělat, jde o barbarství a protizákonné jednání, jak jsem mnohokrát upozornil. Beru si to za jedno ze svých témat, které je třeba stále znovu opakovat. Musí se to stát velkým tématem pro média i komunální politiku, pro policii i zákonodárce (měla by konečně být zavedena nějaká forma "lesní stráže").

Papež neuměl vysvětlit, proč existuje utrpení

22. 4. 2011

V pátek uspořádal papež Benedikt přísně řízenou televizní debatu. Odpověděl na několik otázek od příslušníků veřejnosti. Zmátla ho však hned první.

Holčička z Japonska se papeže, který podle ní "rozmlouvá s Bohem", zeptala, proč musela tolik trpět v důsledku zemětřesení a cunami, které postihly její zemi.

Našli vědci v CERNU "božskou částici"?

24. 4. 2011

Na internetu bylo zveřejněno prozrazené interní memorandum obsahující nepotvrzené zprávy, že velký hadronový urychlovač v CERNU možná zaznamenal existenci dlouho hledané částice, Higgsova bosonu. Jedním z hlavních vědeckých cílům velkého urychlovače je prokázat existenci Higgsova bosonu, teoretické částice, která podle fyziků poskytuje všemu ve vesmíru hmotu. Částice je součástí standardního modelu fyziky, který popisuje, z čeho se skládají částice a atomy. Vědci však doporučují opatrnost, protože mnoho částic, které se objevují při experimentech v hadronovém urychlovači, je po podrobném zkoumání odmítnuto. Činitelé v CERNU poukazují na to, že částice dosud nebyla řádně verifikována.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tři hodiny odpoledne

29. 3. 2013 / Jim Bishop

Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

Je přece čas ztišení

22. 4. 2011 / Jan Paul

Když jsem na Zelený čtvrtek dostal od Delicie Nerkové dárkem její básnickou sbírku Pod fíkovníkem, řekl jsem si, že nebudu psát velikonoční monitor, jak jsem původně zamýšlel. Je přece čas ztišení, před tím velikým dnem všech dnů, a protože mě básně této autorky zasahují, rozhodl jsem se alespoň o jednu podělit. Mám rád poezii prostou, ba téměř všední, nenápadnou, skoro bych řekl obyčejnou, psanou bez úmyslu, očekávání, jaksi jenom tak, pro ten tichý, pokorný pocit sounáležitosti se vším. Mám rád poezii o člověku, a v básních Delicie Nerkové člověka nacházím.

Velký pátek

22. 4. 2011 / Boris Cvek

Letošní Velký pátek je pro mne více spojen se smrtí než jindy. Jsou to vzpomínky, pro mne nové, které se vracejí lidem, s nimiž se znám, jsou to ale i mé vzpomínky na to, co prožili jiní a co jsem nějak prožíval s nimi, je to čerstvá sebevražda jedné mladé matky. Některé vzpomínky mne rozplakaly (zrovna dnes jsem se díky svému profilu na Facebooku dozvěděl o třetím výročí smrti ženy mého známého z ChristNetu) a dávám zde na ně odkazy: ZDE ZDE (str. 9-11)

Týden Pesachu roku 5771

22. 4. 2011

Pesach (anglicky Passover) se nazývá osm dní (v diaspoře, ale sedm dní v Erec Jisra'el) trvající židovský "svátek přejití", který odpovídá křesťanským velikonočním svátkům; dodnes se v židovství slaví na památku vysvobození z Egypta a přechod rozestoupivšího se Rudého moře. Název Pesach (překročení) připomíná i to, že Bůh obešel, minul, "překročil" domovy Izraelitů, které byly označeny krví baránka, kduž zahubil egyptské prvorozené poslední z deseti egyptských ran (Ex. 12:23.27). Nekvašené chleby, které se požívají v týdnu pesach, macesy, symbolizují chvat při útěku z Egypta. Letošní Pesach se koná od 19. do 26. dubna 2011, čili 15. - 22. nisanu 5771 hebrejského kalendáře.

Pesach: Stvoření mých rukou se utopilo v moři a vy chcete zpívat píseň? BL

Vrchní zemský a pražský rabinát: malý průvodce na Pesach 5768 ZDE
The New York Times Passover resources ZDE
Chabad: Passover Magazine ZDE

V Sýrii bylo usmrceno 20 osob

22. 4. 2011

  • Aktivisté svědčí o tom, že nejméně dvacet osob bylo v Sýrii usmrceno bezpečnostními jednotkami, avšak tvrdí, že je možná počet mrtvých daleko vyšší. Nejnověji byly podle nich usmrceni demonstranti v městě Moudamiya nedaleko Damašku, kde se v pátek konaly demonstrace. Rostoucí počty mrtvých nejsou podle deníku Guardian dobrou zprávou pro syrského prezidenta Bašara al-Assada a jeho režim: podobně jako v jiných arabských zemích, které povstaly, způsobuje krveprolévání jen to, že demonstranti jsou zuřivější a režimní proklamace, že "zavede reformy", to diskredituje.
  • V Misratě v Libyi pokračovaly kruté boje. Vzbouřenci zaznamenali podstatné vítězství, když se zmocnili osmipatrové budovy, z které stříleli Kaddáfího ostřelovači.
  • Americký senátor John McCain a silný stoupenec zásahu NATO v Libyi nazval vzbouřence během své návštěvy v Bengází "Mí hrdinové".
  • Vysoký americký vojenský velmitel Mike Mullen sdělil reportérům v Bagdádu, že se podle jeho názoru dostává konflikt v Libyi do slepé uličky a že NATO dosud zklikvidovalo asi 40 procent Kaddáfího armády.
  • Desetitisíce demonstrantů protestovaly při různých demonstracích proti prezidentu Alimu Abdullahu Salehovi v Jemenu.
  • Americká aktivistická skupina zveřejnila zprávu, že lékaři v Bahrajnu jsou systematicky zatýkáni bezpečnostními jednotkami.

Zdroj: ZDE

160 policistů zasáhlo proti okupaci pobočky supermarketu Tesco v Bristolu

22. 4. 2011

Osm policistů bylo v noci ze čtvrtka na pátek zraněno po vzniku nepokojů v jihoanglickém Bristolu, když 160 policistů zasáhlo proti okupaci tamější nové pobočky supermarketu Tesco. Operace začala ve čtvrtek po 21. hodině. Čtyři lidé byli zatčeni. Policie nalezla v okupovaném supermarketu zápalné bomby. Potyčky pokračovaly v oblasti Cheltenham Road až do 4 hodin do rána v pátek. Demostranti zapalovali ohně a házeli na policisty lahvemi. Mnoho příslušníků místní komunity protestuje proti otevření dalšího supermarketu Tesco v oblasti. Místo je nedaleko čtvrti St Paul's, kde došlo v osmdesátých letech, za vlády Margaret Thatcherové, k velkým násilným protivládním demonstracím. Nový supermarket Tesco byl zcela zničen. Další supermarkety jsou ve vzdálenosti přibližně půl kilometru v obou směrech od místa incidentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tajné deníky: Ovlivnila Stalinovo rozhodování jeho mozková arterioskleróza?

22. 4. 2011

Nově zveřejněné deníky jednoho z osobních Stalinových doktorů naznačují, že není vyloučeno, že Stalinova mozková choroba mohla přispět k jeho paranoidnímu vidění skutečnosti a k intenzitě jeho krutovlády v Sovětském svazu.

Alexander Mjasnikov byl jedním z lékařů, povolaných ke Stalinově smrtelné posteli, když diktátor r. 1953 onemocněl. V denících, které byly zveřejněny v Moskvě až teď, tvrdí, že Stalin trpěl mozkovou chorobou, která zřejmě ovlivnila jeho rozhodování.

Číňané odstranili tlustého Konfucia

22. 4. 2011

Sochu filosofa Konfucia, která se v lednu objevila v centru Pekingu a vyvolala bouřlivou veřejnou reakci, převezli do zahrady Čínského státního muzea. Devítimetrový bronzový monument o hmotnosti sedmnácti tun se nejprve objevil u severní brány budovy a bylo ho dobře vidět z hlavní ulice a náměstí Tchien-an-men. Kritikové zpochybnili jak autorský záměr sochaře Wej-šana, který filosofa zobrazil jako neobvykle tlustého a hrubého, tak její umístění.

Plácnutí do vody

22. 4. 2011 / Stanislav A. Hošek

Vedení ČSSD se v průběhu vládní krize příliš nevyznamenalo. Obehrávalo dvě až příliš staré gramodesky. První vzývala předčasné volby a druhá, ještě pořád volá po sněmovním hlasování o důvěře vládě. Předčasné volby byly přitom od samého počátku naprosto nereálné. Když už pro nic jiného, tak alespoň proto, že ve sněmovně je až příliš mnoho úplně nových poslankyň a poslanců, kteří navíc přišli z finančně nepříliš lukrativních pozic. Ti všichni v žádném případě nemají zájem odejít z tak privilegovaného, výnosného a výsostně prestižního postu.

Ministerstvo financí utajuje dokumenty z privatizace

22. 4. 2011

tisková zpráva České piratské strany

Praha, 22.4.2011. Ministerstvo financí dnes rozhodlo, že bude dále utajovat seznam dlužníků České konsolidační agentury (ČKA). Pod rozhodnutím o zamítnutí rozkladu je podepsán ministr financí Miroslav Kalousek. Ministerstvo udává jako důvod utajování absolutní obchodní tajemství. Pirátská strana ve středu zveřejnila část tohoto "absolutního obchodního tajemství" na stránce PirateLeaks, která zpřístupňuje utajované a cenzurované dokumenty.

Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem

22. 4. 2011 / Zdeněk Jemelík

V úterý po Velikonocích bude u Obvodního soudu pro Prahu 8 zahájeno hlavní líčení v trestní věci proti Johnu Bokovi (podrobnosti ZDE, spoluzakladateli a dlouholetému předsedovi občanského sdružení Šalamoun-Spolek na podporu nezávislé justice v ČR a trojnásobnému neúspěšnému kandidátovi na funkci veřejného ochránce práv, nominovanému prezidentem republiky.

Autor tohoto článku pracuje pro spolek Šalamoun, jehož je John Bok předsedou.

Bossové odborářští, proberte se!!

22. 4. 2011 / Luděk Prokop

Odborářští předáci odešli z tripartity a posluchači jsou bombardováni ze sdělovacích prostředků výzvami od zástupců vlády. Výzvami k jednání. Přemírou ochoty ze strany vlády k tripartitním jednáním a neochotou odborářských zástupců. A opět stále dokola, jak jinak.

Šéf OSN se dozvěděl, jak se bude lišit zahraniční politika ČSSD od dnešní vlády

22. 4. 2011 / Jan Kavan

< Jan Kavan, Bohuslav Sobotka a Pan Ki Moon. Foto Právo, Dorian Hanuš.

Na závěr pobytu generálního tajemníka OSN v Praze se v neděli 17.4.v 10 hod v hotelu Hilton sešel Pan Ki-mun s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, kterého doprovázel bývalý ministr zahraničí a předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan. Pan Ki-muna doprovázeli ředitel jeho kabinetu Vijay Nambiar a Ján Kubiš, bývalý slovenský ministr zahraničí, který je dnes výkonným tajemníkem Ekonomické komise OSN pro Evropu.

Máme konečně vládu!

22. 4. 2011 / Robert Bartoš

Díky Bohu, Alláhovi a přirozeně premiéru Klausovi, totiž čo to tárám, Nečasovi, za to, že byla zachráněna tato tak vzácná koaliční vláda. Neboť jenom tím, že naši mladí přesvědčili efektním a kultivovaným klipem bábu i dědka byl zachráněn tolik potřebný pravicový koncept země (o jeho úspěšnosti ve světě jsem psal ZDE) a jenom díky němu zachráníme zemi před pádem do hlubin nevýslovného zadlužení, které původně nastartoval zodpovědný Kalousek s Topolánkem razantním snížením daní a pojištění těm nejbohatším (ZDE) - ale o tom se radši nemluví.

Sicko jako varování před zločinem zvaným reforma (českého) zdravotnictví

23. 4. 2011 / Jiří Jírovec

Ve srovnání s předcházejícími filmy "Fahrenheit 9/11" a "Bowling for Columbine" je Sicko na první pohled slabší. Důvodů je jistě víc, ale v jejich společném jmenovateli se proplétá obava před diskvalifikující nálepkou antiamerikanismu s finanční a mediální sílou pojišťoven, soukromých nemocnic, farmaceutického průmyslu a zkorumpovatelností politiků.

Vychází mi nula

22. 4. 2011

Jak tak sledují dění v té naší "vládě odpovědnosti" jsem čím dál více zmaten. Prosím nějakou dobrou duši, aby mi vysvětlila pár věcí, protože se patrně pletu, napsal Michal Crhonek.

ThyssenKrupp: právo nebo imunita?

22. 4. 2011 / Jakub Horňáček

Nebe nad Turínem bylo v noci mezi 5. a 6. prosincem 2007 ozářeno obrovským požárem: hořela 5. linka oceláren ThyssenKrupp a při požáru zahynulo 7 dělníků. Následné vyšetřování ukázalo, že zásadní význam pro vznik požáru mělo rozhodnutí managementu koncernu ThyssenKrupp v Itálii neinvestovat 800 tisíc eur do nových systémů pro zaručení bezpečnosti práce: turínský závod měl být za několik měsíců zavřen a jeho výroba přesunuta do města Terni (střední Itálie), tudíž investice by nebyla rentabilní. Státní zástupitelství v Turíně se tak rozhodlo k zásadnímu kroku a 15. ledna 2009 obžalovalo vedení ocelářského koncernu z "omicidio volontario con dolo eventuale" (mírnější forma vraždy), jelikož management vědomě zvýšil možnost vzniku těžkého úrazu či smrti na pracovišti rozhodnutím nerealizovat investici do bezpečnosti práce.

Zpráva z dnešního bostonského metra

22. 4. 2011 / Milan Kohout



...oko vyvalené s počítačem na poskakujících kolenou
strach z lenosti křečovitě sevřených bílých čelistí
"příští zastávka Park Street"
úsměv umělých svalů
půvabně mladá uhrovitá Kambodžanka si zacpává uši sluchátkama úniku
pološílená šéfka těžké přepravy civí do Boston Globu
na nástupišti krásné černé blues
a malý černošský kluk kmitající rukou nad kvičícími houslemi
na zaplivaných dlaždičkách kadeřavá hromada dolarových bankovek
nafouklé kalhoty pod stříbrnou nití prošitým kšiltem na zpoceném krku
vyloženě nasraný pohled
asijský student čte o nádorech v lékařské knize
paranoia dechu svobody se dvěma samopaly v uniformovaných rukách tlustých
prdelí
jen dvě černošky se prodírají proti proudu přežití bez bílýma žehličkama
nadiktované rovnosti vlasů
na dveře celé soupravy ženoucí se do černé díry klepají tuhé nosy a měří výši
hromad peněz...

Jarní nálada v ČSSD

22. 4. 2011 / Martin Profant

Jak ti šedí a vážní muži okřáli. Svědčí jim jaro a vládní krize. Slávek Sobotka dovolil, aby maskou suchara, kterou si s takovým úsilím po léta pěstuje, prosáklo uměřené množství ironie a Luboš Zaorálek hýří vtipnými postřehy, zrovna jako skotačivé intelektuální kůzle anebo jako David Rath.

Důchodová, zdravotní a daňová "reforma" jsou hlavním důvodem pro generální stávku

21. 4. 2011 / Josef Mrázek

Sledujeme pokusy o udržení vlády, jejíž škodlivost je obrovská. Koalice jí chce umožnit, aby pokračovala v díle zkázy, protože jinak by spolčené strany přišly o své, teď již proti vůli občanů držené postavení. Je tedy skoro jisté, že generální stávka bude nutná. Potvrzuje to absolutní lhaní, že skoro všem škodící ničivá důchodová "reforma" má být hlavním úspěchem reformního úsilí. Napsal jsem o tom v článku "Jsme ohroženi, sněmovna je zprivatizovaná" (Britské listy 11.4.2011) a slíbil jsem, že napíšu i o zdravotnictví, které je neméně ohrožené. Nutnost zabránit devastaci veřejného zdravotnictví právem patří ke hlavním důvodům pro přípravu generální stávky.

Klaus jedná v zájmu sebe samotného

21. 4. 2011

Tak a je to jasné. Vláda přežila největší krizi od voleb. Přežila, troufám si říct, díky nemalému přispění prezidenta. Prezidenta, který potřebuje být viděn a je mu téměř jedno v jakém světle. Vždyť tenot úřad má už od dob T.G. Masaryka tu zvláštní auru, která tomuto úřadu získává kladné body u české veřejnosti, píše čtenář Jan Štěrba.

Kdo sanuje krachující libyjskou intervenci?

21. 4. 2011 / Karel Dolejší

Pokud liberální média vyprávějí takřka stále na jedno brdo týž příběh - O Honzovi, jak šel do světa, aby dostal spravedlnost, svobodu a demokracii - mohou občas nastat vážné obtíže. Nejde ani tak o komentáře, tam si to zpravidla každý nějak přebere - ale fakticky se totéž děje i ve zpravodajství, v němž jsou také jednotlivá fakta rámována podle staré známé pohádky. A problém není dokonce ani s tím, že se pak naráží na skutečné události, které do kanonického příběhu vlastně nepasují. Je totiž možno se zaujetím snad ještě větším vyprávět příběh v odlišné verzi: Honza v něm nakonec není ten správný Honza, neucházel se vlastně o správné princezny, saň byla zlejší a zákeřnější než se čekalo, měla nějaké hlavy navíc, jichž si Honza nevšiml, atd. Pokusme se z té nudy a šedi poněkud vybočit a vyprávět třeba o válce v Libyi, tentokrát dejme tomu podle pohádky O veliké řepě.

Česká politická scéna může být ozdravena jen účinným protikorupčním zákonem

21. 4. 2011 / Mojmír Babáček

Už dlouho bylo jasné, že česká politická scéna je výrazně zkorumpovaná.

Nástup nové vlády, složené z jedné tradiční a dvou zbrusu nových, ambiciózních stran, které se chtěly zviditelnit způsobem, který by jim získal přízeň občanů v příštích volbách, přinesl nebývalé množství korupčních skandálů, které poskytly nezasvěceným občanům možnost získat dost jasnou a děsivou představu o tom, jak konkrétně korupce na české politické scéně probíhá a že touha po moci je v české politice nerozlučně spjatá s touhou po penězích.

Rozuměl Nezval skutečně poezii?

Vítězslav Nezval: František Halas prznil jazyk

21. 4. 2011 / Vítězslav Nezval

O Halasovi jsem za jeho života několikrát psal. Vytýkal jsem knížce Kohout plaší smrt, že právě to, co se různým lidem na Halasovi líbilo -- tzv. hlubokomyslnost, je věc pro poezii nicotná. Jaké hluboké myšlenky vyjadřoval Halas? Vypreparoval jsem tyto jeho tzv. hluboké myšlenky a ukázal jsem, jak jsou povšechné, banální. Ne, básník není básníkem pro takové univerzální myšlenky. Zhodnotil jsem Halasovu obraznost, neboť měl ve své poezii naštěstí krásné básnické obrazy, kterými dovedl nad skutečností rozsvítit magickou zápalku. Vytýkal jsem mu však, že do jisté míry kazí český jazyk. Kazí ho tím, že překrucuje slova, že dělá špatné slovosledy, inverze, že křiví některá slova, že si vymýšlí slova, že si ze starých slovníků vyhledává slova apartní. To všem jsem pokládal a pokládám -- stejně jako u Holana, který v tom zašel mnohem dál -- za jazykový nešvar, který by jiný národ než český básníkovi netrpěl.

Níže publikujeme megaprojev Vítězslava Nezvala na II. sjezdu československých spisovatelů, který se konal před pětapadesáti lety, 22.- 29. dubna 1956. I když se v něm Nezval distancuje od nejprimitivnějších básníků socialistického realismu, tvrdě útočí, zcela omezeně, proti Halasovi a Holanovi, básníkům se zcela jinou a o hodně hlubší poetikou, než byla ta jeho.

Projev jsme se svolením editora i nakladatele převzali z vynikajícím způsobem k vydání připravené publikace necenzurovaných stenografických záznamů z tohoto sjezdu, kterou připravil Michael Bauer.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní