ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Rada bezpečnosti OSN připravuje mimořádnou rezoluci o Sýrii

24. 4. 2011

  • Rada bezpečnosti OSN připravuje mimořádnou rezoluci, v níž požaduje, aby Damašek zastavil veškeré násilné akce proti demonstrantům. Americká vláda hrozí sankcemi a zmrazením aktiv.
  • Stovky Libyjců prchají z obklíčeného města Misurata na západě Libye, kde už řadu dní probíhají ostré boje. Obyvatelé města pořádají demonstrace, požadující silnější intervenci mezinárodních jednotek. Podle zpráv bylo nejméně 36 osob usmrceno a 100 dalších kriticky zraněno, i když jednotky loajální plukovníku Kaddáfímu určité části města opustily. Podle ředitele jedné místní kliniky usmrtily mnoho lidí v sobotu nastražené bomby zanechané v ulicích města ustupujícími Kaddáfího vojáky. Mezinárodní organizace pro migraci vyslala v neděli do Misuráty loď, která odvezla stovky civilistů a zahraničních dělníků do Bengází.
  • Syrské bezpečnostní jednotky provedly v noci ze soboty na neděli zatýkání v domech a bytech, ve snaze zabránit dalším protestům.
  • Bezpečnostní jednotky iráckého režimu brutálně zasahují proti demonstrantům, protestujícím proti korupci a chronickému nedostatku potravin, vody, elektřiny a pracovních příležitostí. Potlačují také svobodu projevu; mnoha novinářům bylo zabráněno o protestech vůbec psát. Hlavní mluvčí americké armády v Iráku nyní pochválil irácké bezpečnostní jednotky, které prosazují tento útlak i potlačování svobody projevu.
  • Nejméně dvanáct osob zastřelily v sobotu syrské bezpečnostní jednotky při pohřbu protivládních demonstrantů, usmrcených bezpečnostními jednotkami při demonstracích v pátek. Dva syrští poslanci a významný muslimský duchovní na protest proti vraždění odstoupili.
  • Pentagon oznámil, že provedl první útok v Libyi bezpilotním letadlem.
  • Pákistánci, kteří zuří nad útokem amerického bezpilotního letadla, které v pákistánské kmenové oblasti severního Waziristánu v pátek usmrtilo pětadvacet osob, zahájili nedaleko města Pešavár protestní stávku vsedě. Páteční útok americkým bezpilotním letadlem zasáhl budovu v městě Hasan Khel a byl posledním z řady útoků americkými bezpilotními letadly v tomto regionu. Podle pákistánských médií zaútočila americká bezpilotní letadla v této pohraniční oblasti letos nejméně dvacetkrát. Od srpna 2008 došlo celkem k více než 250 těchto útoků, při nichž v severním a jižním Waziristánu zahynulo více než 1500 lidí. Pákistánská opozice plánuje blokovat silnice, aby se po nich nemohly převážet přes Pákistán americké vojenské dodávky, "dokud USA nepřestanou porušovat suverenitu Pákistánu."
  • V noci na sobotu podnikly jednotky NATO další letecké údery v libyjském hlavním městě Tripolis a zasáhly i rozsáhlou rezidenci plukovníka Kaddáfího. Novinářům byly ukázány dva krátery, které zřejmě vznikly dopadem raket. Libyjská vláda uvedla, že během leteckých úderů v časných ranních hodinách v sobotu byly usmrceny tři osoby.
  • V bojích v libyjském městě Misrata začnou Spojené státy poprvé používat bezpilotních letadel. V britském rozhlase proběhla diskuse o tom, do jaké míry je to etické. Vojenští odborníci poukazovali na to, že bezpilotní letadla jsou údajně daleko přesnější než tradiční bombardéry a mají výhodu, že mohou "sedět" nad městem dlouhé hodiny až dny a zblízka sledovat, co se děje, a rozumět tedy podrobně situaci na místě, takže je jejich letecký úder daleko přesnější než úder bombardéru. Jiní vojenští odborníci namítali, že použitím bezpilotních letadel dochází k rozšiřování konfliktu, protože tradičních bombardérů by v městské zástavbě při bojích, jaké probíhají v Misratě, nebylo vůbec možné použít.
  • Náměstek ministra zahraničí Chalíd Chaim tvrdí, že se Kaddáfího armáda možná brzy stáhne z Misuráty a úkol město obsadit bude přenechán místním kmenovým milicím. "Taktika armády je chirurgickým řešením, ale kvůli leteckým úderům (NATO) tohle nefunguje," řekl náměstek. Armáda údajně dostala ultimátum a pokud město neobsadí ve stanoveném termínu, bude stažena. Dodal, že místní kmeny se případně pokusí nejprve vyjednávat s povstalci a teprve pokud toto řešení selže, dojde na násilí. Minulý týden se objevily zprávy, že Kaddáfího vláda ozbrojuje a cvičí příslušníky místních kmenů z okolí Misuráty.
  • Stoupenci a odpůrci jemenského prezidenta Saleha zaplnili ulice hlavního města Sanaa i města Taiz na jiho země a uspořádali po pátečních modlitbách soupeřící demonstrace.
  • Na filipínském ostrově Mindanao došlo k sesuvu půdy a nejméně 21 osob bylo usmrceno.
  • Prokurátoři v Egyptě prodloužili Mubarakovi vazbu.
  • Rusko uvedlo, že jeho bezpečnostní jednotky usmrtily v Čečensku "významného vyslance al Kajdy", saúdského Araba Khaleda Yusefa Mukhammeda al Emirata. Účastnil se podle ruských úřadů plánování skoro všech násilných útoků, k nimž v nedávné době v Rusku došlo.
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011