Lidé v Guantánamo vězněni kvůli prkotinám

25. 4. 2011

¨ Americký deník New York Times a britský deník Guardian získal více než 700 tajných spisů, týkajících se fungování kontroverzního amerického tábora na Kubě.

Vyplývá z nich, že kromě skutečných teroristů byli a jsou v Guantánamo vězněni lidé po dlouhá léta na základě minimálních důkazů nebo na základě barvitých přiznání, vynucených špatným zacházením.

(Tato barvitá přiznání, vynucená mučením, prezentuje server Idnes jako "zprávy".)

Jak uvádí britský konzervativní deník Daily Telegraph, 150 osob, vězněných v Guantánamo, byli zcela nevinní Afghánci či Pákistánci, včetně farmářů, kuchařů a řidičů, kteří byli náhodně zatčeni či dokonce prodáni americkým jednotkám a odvezeni do Guantánama. Tajné dokumenty zaznamenávají u desítek případů, že "neexistuje žádný zaznamenaný důvod pro zatčení".

759 složek z Guantánama, klasifikovaných "tajné", obsahuje informace o téměř všech vězních od doby, kdy byl tábor r. 2002 otevřen. Dva roky poté, co prezident Obama nařídil uzavření tohoto tábora, je tam stále zadržováno 172 vězňů.

Z dokumentů vyplývá, že účelem tábora v Guantánamo není ani tak věznit nebezpečné osoby jako získávat výzvědné informace. Mezi neškodnými vězni byl například 89letý afghánský vesničan, trpící stařeckou demencí, a 14letý chlapec, který se stal obětí únosu.

Z dokumentů také vyplývá:

  • Americké úřady považují hlavní pákistánskou výzvědnou službu ISI za teroristickou organizaci na úrovni al Kajdy, Hamasu, Hizbollahu a íránských výzvědných služeb. Vyšetřovatelům bylo nařízeno, aby každý, kdo má vazby na tyto organizace, byl považován za teroristu.
  • Téměř 100 lidí, kteří prošli táborem v Guantánamo, trpělo vážnými depresemi a psychózami. Mnoho z nich drželo hladovku anebo se pokusilo o sebevraždu.
  • Celá řada britských občanů či osob s povolením k pobytu v Británii byla v Guantánamo vězněna celá léta, i když americké úřady věděly, že nejsou členem Talibanu ani al Kajdy. Jeden Brit, Jamal al-Harith, byl poslán do Guantánama jen proto, že byl vězněn Talibanem a předpokládalo se, že zná vyšetřovací techniky Talibanu. Americká armáda se snažila zadržovat dalšího Brita, Binyama Mohameda, i když byla obvinění vůči němu zrušena a vyšlo najevo, že byl mučen.
  • Americké úřady silně závisely na informacích, získaných od malého množství vězňů prostřednictvím mučení. Tvrdily, že tyto informace jsou spolehlivé, i když vyšlo najevo, že tito vězňové byli mučeni.

Dokumenty z Guantánama jsou součástí souboru statisíců dokumentů, které údajně zprostředkoval před více než rokem serveru Wikileaks americký voják Bradley Manning.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011