Klaus jedná v zájmu sebe samotného

21. 4. 2011

Tak a je to jasné. Vláda přežila největší krizi od voleb. Přežila, troufám si říct, díky nemalému přispění prezidenta. Prezidenta, který potřebuje být viděn a je mu téměř jedno v jakém světle. Vždyť tenot úřad má už od dob T.G. Masaryka tu zvláštní auru, která tomuto úřadu získává kladné body u české veřejnosti, píše čtenář Jan Štěrba.

Klaus, ať udělá cokoliv, je stále nejdůvěryhodnější a nejpopulárnější osobností politické scény. Prezidentský post je pro něj nejvyšší metou, kterou kdy mohl získat. Bohužel, ústava mu nedovoluje tento úřad zastávat i pro třetí. A otázkou tak může být, co bude dál?

Myslím, že nejhorší, co by pana Klause mohlo postihnout, je důchod. Takový důchod, kterého se dočkal jeho velký soupeř bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Klaus by se s takovým údělem rozhodně nesmířil. Jeho natura je založena na obdivu sebe sama, ale jakou radost by mohl mít ze sebe jako důchodce nikým neviděn a neoslavován?

Troufám si tvrdit, že Klaus se nespokojí s takovou rolí a bude aspirovat na post předsedy ODS. Toto jeho dítko ztrácí preference mezi občany a vnitřní boj různých frakcí tuto stranu jen oslabuje. Strana potřebuje silnou osobnost. Kdo jí bude? Václav Klaus by se této role určitě rád zhostil a vyvedl tuto stranu z problémů, do které se dostala za Topolánka a Nečase.

Pád současné vlády by mu mohl zkazit načasování tohoto záměru. Kdyby současná vláda padla nyní, je téměř jisté, že příští vláda by byla levicová. Když vláda vydrží, bude mít Klaus dostatek času, poté co mu prezidentský mandát vyprší, postavit se do čela strany a získat díky svému prezidentskému kreditu a klientské síti jeho věrných čelní pozici ve straně, nejspíš také i premiérský post.

Osobnost Klause v čele ODS bude pro váhavé pravicové voliče daleko lákavější než nějaká další slabá figura typu Nečase nebo Tluchoře. ODS pak bude mít šanci získat zpět své voliče, třebaže na úkor TOP09, kde je předsedou o čtyři roky starší Karel Schwarzenberg. No uvidíme. Osobně bych byl velmi rád, kdyby Klaus odešel do důchodu a věnoval se bohulibé činnosti sběru akademických hodností a čestných doktorátů.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.4. 2011