Sýrie usmrtila nejméně 88 demonstrantů

23. 4. 2011

Desítky osob byly usmrceny podle zpráv, poté, co bezpečnostní jednotky použily proti demonstrantům po pátečních modlitbách ostrou munici a slzný plyn.

Navzdory řadě vládních ústupků, včetně zrušení nenáviděného 48 let starého zákona o mimořádném stavu vyšly do ulic syrských měst v pátek desetitisíce demonstrantů. Požadovaly větší politickou svobodu a ukončení vlády strany Ba'as.

Bezpečnostní jednotky v Damašku a v dalších městech ignorovaly apely proti násilí a začaly střílet do demonstrantů ostrou municí a slzným plynem.

I když je obtížné získávat informace, podle zpráv bylo usmrceno nejméně 88 osob. Vládnou obavy, že konečný počet mrtvých a raněných bude podstatně vyšší. Bílý dům naléhal na Damašek, aby provedl slibované reformy. Barack Obama apeloval na syrskou vládu, aby přestala používat násilí proti demonstrantům, a obvinila prezidenta Assada, že hledá pomoc v Íránu.

Od doby, kdy v Sýrii začaly nepokoje, bylo celkem usmrceno podle zpráv více než 280 osob. Demonstranti požadují "svobodu" a jejich hněv je zaměřen proti syrské královské rodině. V některých čtvrtích v Damašku byly strhány plakáty s fotografiemi prezidenta Assada a jeho otce a poraženy jejich sochy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011