37 procent Britů projevuje zájem o královskou svatbu, 46 procent Britů nikoliv

24. 4. 2011

Británie je národ umírněných monarchistů a neochotných republikánů, podle průzkumu veřejného mínění listu Guardian a společnosti ICM. Více lidí se těší na den volna než na královskou svatbu příští pátek, avšak podpora pro monarchii podstatně stoupla od dob krize po Dianině smrti.

Většina Britů zastává názor, že monarchie je stále relevantní pro britský život, že kvůli monarchii lidé Británii po světě více respektují a že je lepší než jakákoliv alternativa. V Británii však vůči monarchii vládne spíš tolerantní skepse než roajalistická hysterie, míní deník Guardian.

Jen 37 procent Britů přiznává, že se o královskou svatbu zajímá, 46 procent Britů se o ni nezajímá. O svatbu se více zajímají ženy než muži a jen 18 procent lidí uvedlo, že se o ni zajímají intenzivně.

Nicméně přiznává 47 procent národa, že se v pátek na svatbu asi budou dívat v televizi. Téměř stejné procento národa, 49 procent osob, však říká, že je daleko více než svatba zajímá, že dostanou den volna.

47 procent Britů zastává názor, že je monarchie sjednocující národní institucí. Jen 36 procent Britů se domnívá, že je monarchie institucí konfliktní, která posiluje třídní rozdělení společnosti. Jen 32 procent Britů si myslí, že bude svatba záležitostí celebrit, 52 procent Britů má názor, že jde o britské hodnoty.

V srpnu 1997, v době smrti princezny Diany, si myslelo jen 47 procent lidí, že by Británie byla na tom bez monarchie hůř. Do srpna 1998 ten počet stoupl na 62 procent, nyní si to myslí 61 procent Britů.

Jenže podpora pro monarchii je většinou mezi staršími lidmi. 37 procent lidí ve věku od 19-24 let zastává dnes názor, že Británie by na tom byla lépe bez monarchie. Je to o deset procent víc lidí, než je průměr.

Téměř všichni, 89 procent Britů se domnívá, že Británie bude stále ještě mít monarchii za deset let. To přesvědčení však slábne, když byla lidem položena otázka, zda bude Británie ještě monarchií za padesát či za sto let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011