Ministerstvo financí utajuje dokumenty z privatizace

22. 4. 2011

tisková zpráva České piratské strany

Praha, 22.4.2011. Ministerstvo financí dnes rozhodlo, že bude dále utajovat seznam dlužníků České konsolidační agentury (ČKA). Pod rozhodnutím o zamítnutí rozkladu je podepsán ministr financí Miroslav Kalousek. Ministerstvo udává jako důvod utajování absolutní obchodní tajemství. Pirátská strana ve středu zveřejnila část tohoto "absolutního obchodního tajemství" na stránce PirateLeaks, která zpřístupňuje utajované a cenzurované dokumenty.

Činnost ČKA zanechala ve státním rozpočtu dluh převyšující 240 mld. Kč. Utajovaný seznam z roku 2002, který PireteLeaks zveřejnily, obsahuje téměř 500 firem a výše celkových pohledávek činí zhruba 20 miliard Kč. Podle ministerstva financí se na činnost ČKA vztahuje absolutní obchodní tajemství, které teď přešlo na ministerstvo financí, a proto nechce poskytnout informace o tom, komu byly peníze převedeny. Místopředseda Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík k rozhodnutí ministerstva řekl: "Považujeme to za velice zvláštní představu transparence, kterou má ministerstvo financí. Veřejné úřady nemohou mít absolutní obchodní tajemství, které brání poskytnutí jakýchkoliv informací. Ministerstvo financí je se svým obchodním tajemstvím za 240 mld. patrně nejbohatším obchodníkem v republice."

Stát skrze Konsolidační agenturu vykupoval toxické úvěry z bank za 60--80 % jejich nominální hodnoty a Konsolidační agentura je následně rozprodávala investorům za 9--30 % jejich nominální hodnoty. Dlužníci se tak nezřídka zcela oddlužili tím, že přes prostředníka splatili pouze zlomek vlastního dluhu. Mluvčí projektu PirateLeaks Jakub Michálek k rozhodnutí dodal: "Rozhodnutí dále utajovat informace o tom, kam v devadesátých letech zmizely stovky miliard Kč, považujeme za nezodpovědné a nezákonné. Budeme se proti němu bránit správní žalobou."

Odkazy: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011