Česká posedlost formálními tituly bude ještě horší

24. 4. 2011 / Boris Cvek

Ministr školství Dobeš, který už měl dávno být odvolán z vlády, kdyby prezident Klaus ctil Ústavu a premiér Nečas byl vskutku premiérem této země, a který zůstal ve vládě jen díky ministrem Schwarzenbergem nepokrytě vyznané touze vládních politiků zůstat u moci a neriskovat novými volbami ztrátu vlivu (rozhovor, na který odkazuje Jan Čulík), připravuje podle zprávy na Novinkách.cz naprosté znehodnocení vysokoškolských titulů.

V zásadě bych nebyl proti tomu, ať si lidé klidně natisknou své magisterské a jiné diplomy doma na počítačové tiskárně, ať si je udělají na malých VŠ na Slovensku jako první místopředseda ČSSD Hašek, ať si je klidně koupí atd., nebyl bych proti tomu, kdybychom nežili v zemi, která je titulomanská a titulomanskou ještě dlouho zůstane.

Když máte v Česku titul, jste podle běžného mínění prostě "někdo", i kdybyste byl úplný idiot (a že otitulovaných hlupáků i hodnostmi univerzitních profesorů znám požehnaně, to mohu odpřísáhnout před soudem na Písmo svaté).

Lidem je úplně lhostejné, odkud a jak jste ten titul získal, jaká práce za ním stojí, jak se po získání onoho titulu ukazuje, že jste ho byl hoden.

Pro českou veřejnost jaksi instinktivně je úplně jedno, jste-li doktor práv z Oxfordu nebo z nějaké české vesničky, důležité je naopak to, co máte před jménem a za jménem. Někteří naprosto bezvýznamní "vědci" v Česku mají více titulů (taková ta klasika prof. Dr. XY, CSc.) než většina nositelů Nobelových cen, kteří jsou z anglosaského světa (kde "profesor" je označení pracovní pozice a nejvyšší vědecký titul je Ph.D. nebo M.D.).

Pro anglosaský svět je mnohem prestižnější ohodnocení vědce, když je přijat za člena Královské společnosti (zkratka FRS) než nějaký akademický titul či pracovní pozice. Naopak pro českého člověka je mnohem důležitější a srozumitelnější kastovně nadřazený otitulovaný hlupák než nobelista s jediným titulem (mnoho profesorů na Harvardu v biomedicínských oborech jsou prostě "XY, Ph.D." a nic víc).

Stačí se ostatně podívat do médií na obřadné chování (v TV, rádiu, novinách...) redaktorů k otitulovaným lidem ve smyslu: když už ty tituly máš a někdo mi tě v Česku doporučil, musíš být přece vědec a odborník. A pak se redaktor submisivně ptá a téměř prosí, aby mu kastovně vyšší autorita nějak lidově vysvětlila svou vyšší moudrost, kterou běžný člověk nikdy nemůže pochopit adekvátně - a už vůbec ne a především ne její význam pro společnost, která vyšší kasty platí ze svých daní.

Za takového stavu je návrh ministra školství Dobeše naprosto destruktivní. Naopak by se mělo celospolečensky začít nejprve diskutovat o tom, proč vůbec udělujeme tituly a jaký to má význam. Mělo by se začít s osvětou, že není titul jako titul a že za titulem musí být reálná kvalita, jinak je to frak pro zakrytí bídy hastroše někde v poli (často se za titulem Ph.D. či prof. v biomedicínských vědách skrývá myšlení středoškolského laboranta).

Novináři by měli otitulované lidi zpochybňovat, ověřovat si jejich výkon z nezávislých zdrojů a brát je jako úplně normální lidi.

Politici by měli za "snadné" tituly získané jenom pro ozdobu a za účelem matení veřejnosti rezignovat na své funkce. Jinými slovy: tiskněme si diplomy klidně doma na počítačové tiskárně, ale teprve až v době, kdy i Češi pochopí, že takové tituly nemají žádný význam a že je třeba se vždy ptát, co se za daným titulem skrývá, a nikoli si sednout na zadek před otitulovanou vyšší kastou a poslouchat s otevřenou pusou a podbízením se.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011