Všechny anglické univerzity budou od podzimu 2012 účtovat studentům školné nejméně 6000 liber ročně

21. 4. 2011

Britská konzervativně-liberální vláda utrpěla vážnou porážku v rámci svých "reforem" (=drastického zvýšení) univerzitního školného. Ukázalo se totiž, že všechny anglické univerzity a školy dalšího vzdělávání plánují od podzimu 2012 účtovat studentům roční školné nejméně 6000 liber (cca 180 000 Kč).

Deník Guardian zjistil, že v průměru budou anglické vysoké školy účtovat studentům každoročně školné ve výši 8629 liber. 49 ze 73 anglických univerzit plánuje studentům účtovat nejvyšší školné ve výši 9000 liber ročně.

Znamená to, že britské ministerstvo financí čelí obrovské poptávce po penězích, protože univerzitní školné nejprve za studenty vysokým školám zaplatí vláda. Oni ho začnou splácet až po absolutoriu, až začnou vydělávat více než 21 000 liber ročně.

Znamená to, že britská vláda bude možná nucena snížit počet studentů studujících na anglických univerzitách, protože si poskytnout tak rozsáhlé půjčky nebude moci dovolit.

Aktivizují se zahraniční univerzity, především v anglicky mluvících zemích, jako jsou Austrálie, Kanada a Nový Zéland, které se připravují studenty anglickým univerzitám přetáhnout do svých zemí. Studium je tam totiž podstatně levnější.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.4. 2011