Možné světy Obamy a Klause

3. 3. 2011 / Bohumil Kartous

Teorie možných světů ukazuje, že způsob, jakým lze svět do budoucna utvářet, závisí do značné míry na tom, jak svůj svět v určitém okamžiku definujeme. Nabízím praktickou ukázku toho, jak protichůdné mohou tyto definice být a tedy jak rozdílné mohou být světy z nich konstruované. Prezident USA Obama se v letošní Zprávě o stavu unie zabýval velmi podrobně vzděláváním.

Strašný obraz dnešní české politiky

3. 3. 2011 / Boris Cvek

Můj názor na zvýšení DPH je tento. Ve státě, kde kvete korupce a rozkrádání státního rozpočtu, je jakékoli zvyšování daní na hranici zločinu. Je to vytahování dalších peněz z kapes daňových poplatníků na chod státu, v němž vybrané peníze budou opět rozkradeny.

Pacienti, plačte!

3. 3. 2011 / Petr Wagner

Protože je o navýšení DPH rozhodnuto, chtěl bych trochu osvětlit dopady ve zdravotnictví. Zdravotnická zařízení díky zákonům v Čr buď nemohou být registrována pro DPH (v kterémžto případě by DPH neplatila) nebo je koeficient tak nevýhodný, že v podstatě znárokujé jen e minimum. Jde o to že hlavní předmět činnosti - péče nepodléhá DPH a z hlediska léků a speciálního zdravotního materiálu je nemocnice konečný spotřebitel - čistý plátce bez možnosti odpočtu.

Demonstrace v Iráku

AKTUÁLNÍ ANALÝZA "ARABSKÉHO JARA"

Egyptská revolučně tvořivá destrukce rozšiřuje Střední Východ?

3. 3. 2011 / F. William Engdahl

Vzápětí po snahách o změnu režimu v Tunisku došlo 25. ledna 2011 k propuknutí lidového hnutí proti režimu Husni Mubaraka. V rozporu s pečlivě tvořenou představou, že se Obamova vláda snaží udržet současný Mubarakův režim, Washington ve skutečnosti manipuluje změny egyptského, syrského, jemenského, jordánského a dalších režimů v oblasti. Jde o proces, který bývá nazýván "tvořivá destrukce".

Generace babyboomu: Útočné oddíly revolucí na Středním Východě

3. 3. 2011

Mladí dospělí jako Ibrahímová jsou součástí regionální "mladé vydutiny" na populační křivce, situace, k níž dochází, když během období zlepšování lékařské technologie dětská úmrtnost klesá a rodiny nadále mají mnoho dětí.

KD│ Vlna protestů propukajících na Středním Východě a v Severní Africe má jednoho společného jmenovatele - ve všech případech byly nepokoje vyvolány mladými lidmi bez práce nebo snesitelné budoucnosti, napsala Miranda Leitsinger.

Feminismus v Tunisku: Ženy revoluce

3. 3. 2011

Renate Fisseler, TAZ

Jsou silné, moderní a sebevědomé -- tuniské ženy se zúčastnily aktivně bojů proti autokratovi všech autokratů. Nyní si už nenechají nic vzít. Protesty na ulicích Tunisu nekončí. V neděli odstoupil na nátlak ulice, kde bylo i mnoho žen, premiér přechodné vlády Mohammed Ghannouchi, muž starého režimu. Nově nominovaný ministerský předseda Béji Caïd Essebsi platí mezi ženami za laického politika.

ČTVRTEK
Příprava pochodu na Tripolis

3. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 23.45

  • Channel Four News Mezinárodní soudní dvůr Mezinárodní soudní dvůr bude vyšetřovat plukovníka Kaddáfího z podezření, že spáchal zločiny proti lidskosti. K jeho trestnímu stíhání budou použita amatérská videa, natočená lidmi během útoků Kaddáfího bezpečnostních jednotek proti pokojným demonstrantům. Prokurátor Luis Moreno-Ocampo uvedl, že má informace, že Kaddáfího jednotky zaútočily od 15. února na pokojné demonstranty v několika libyjských městech a stovky lidí usmrtily. Prokurátor identifikoval Kaddáfího a některé vojenské velitele a vysoké činitelé režimu jako osoby odpovědné za tyto masakry. Moreno-Ocampo také varoval, že pokud se vraždění dopouštěla i opozice, bude postavena před soud i ona.
  • Al Masry Al Youm EGYPT 22:47 SEČ TV moderátorka Oprah Winfrey souhlasila, že přijede na pozvání egyptského ministerstva cestovního ruchu k návštěvě Káhiry, kde "chce diskutovat o egyptské revoluci ve svém programu, a setkat se s mladými muži, kteří provádějí toto veliké dílo..." [Poznámka ŠOK: Bez komentáře...]

ČTVREK - předchozí

STŘEDA
Diplomatické mezihry

2. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 22:55

  • AFP│Channel Four AFGHÁNISTÁN 22:55 SEČ Afghánský prezident Hamíd Karzáí varoval středu před mezinárodním vojenským zásahem v Libyi. Tvrdil, že "by vojenský zásah způsobil větší utrpení jak pro mezinárodní společenství, tak i pro lid Libye. Vojenská intervence by pouze zvýšila nacionalistickou horlivost obyvatel."
  • Karzáí, na návštěvě Británie, se později setkal s princem Charlesem v rezidenci Clarence House. V úterý mluvil s britským premiérem Davidem Cameronem o plánovaném přechodu bezpečnostní odpovědnosti z mezinárodních jednotek na afghánskou armádu. Británie má stále ještě v Afghánistánu asi 9500 vojáků v jižní provincii Hílmand.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT STŘEDA - předchozí

Kouření konopí vede k zvýšenému riziku psychózy

3. 3. 2011

Kouření konopí zvyšuje u mladých lidí riziko psychózy, varují odborníci.

Dlouho existuje debata, zda je vazba mezi konopím a psychózou příčinná, anebo zda počáteční psychotické zážitky vedou lidi k tomu, aby se "léčili" kouřením konopí.

Vědci zkoumali data od více než 1900 osob, kterým bylo na začátku studie 14 - 24 let. Osoby byly znovu zkoumány o tři roky a pak o osm let později.

Postaví se Duka za ducha (dějinného pokroku)? A co my?

2. 3. 2011 / Tomáš Koloc

Václav Klaus vyslovil podporu svému kandidátovi na pozici poradce ministra školství Ladislavu Bátorovi, jehož názory se v mnohém podobají tezím pravicových aktivistů 30. let, a rozruch, které tyto názory vzbudily, nazval hilsneriádou. České veřejnosti se tím opět otevřel pohled do myšlenkového obzoru a mozkového trustu člověka, který má v naší zemi mandát k tomu, aby byl její politickou hlavou a mimo ni jejím reprezentantem. Václav Klaus tím některým vysokým činovníkům, ale i zbytku národa (opět) položil otázku, zda chtějí jít kupředu nebo zpátky.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES:

Stoletý Vávra, Nokturno a Králův projev

2. 3. 2011 / Josef Brož

Uznání. Komu čest, tomu čest. Říkám si ale, kdo vlastně ocení, když je někdo na úrovni? Kdo nakonec rozhodne, že je někdo třeba zašlapán? Kdo bude povýšen, a kdo ponížen? Ano, v dnešním poněkud opožděném prvním souhrnu novoročních "bloc-notes" se pokusím některé věci připomenout. Aktualita ale volá...

Krutý a svobodný

3. 3. 2011 / Michal Rubáš

Zdá se, že "volným trhům" začínají docházet diktátoři. Od časů generálů Pinocheta či Suharta, snad nejúspěšnějších provozovatelů neoliberální terapie, se přece jenom něco změnilo. Dokonce i v Africe bude neviditelná, ale silná ruka vojenských junt stále obtížněji udržovat pracující v tak těsné blízkosti společenského dna, aby se neustále měli od čeho odrážet a přitom setrvávali pro uklidnění trhů zcela bezpečně na místě. Koncept globální prosperity, založené na pečlivé výuce nemajetných poskakovat na vlastních nohou, snad nikdy nemusel čelit takovým logistickým výzvám, jako dnes.

Labutí proměny čínské politiky adopce dětí

3. 3. 2011 / Miloslav Štěrba

Po dvou letech jsem se znovu ocitl v čínském Kantonu, tentokrát v zimě, a snad i proto jsem chtěl opět uvidět vodopád v hotelu Bílá Labuť. Ne, nebyl zamrzlý. Člověka však doslova mrazil úchvatný pohled na kolem tekoucí Perlovou řeku a vystavené umělecké objekty ze vzácných kamenů (plachetnice, pagody aj.) velikosti několika čtverečních metrů. K prodeji. Jenže jak si takovou tunovou loď z malachitu odvézt z Číny? To koupit a dopravit do USA malého Číňánka je určitě jednodušší. ZDE

Prasklina

3. 3. 2011 / Milan Kohout


Revoluce je láska k svobodě vlastních těl
svobodě plivání smrkání a chcaní
stárnoucího těla se smradlavým podpažím
a zažloutlými nehty na prstech
zvednutých k nebi poznání
že bozi jsou jen sračky zplácané buňkami mozku
v touze o čerstvou biohmotu
touze o přežití zahnívajících klínů
a olízlém sněhobílém semenu
rebelujícím ve smečce pomalejších
mrskajících se k ústí
chemikáliemi zaneřáděných řek
kde si smog pohrává s něžnými vlnkami
umělých soucitů s trpícími
umělých rozmarů, vášní a smíchu
umělých práv přírody
která z prasklinky umělého krunýře řve
Ať žije teror!
Ať žije teror!
......
na cestě ležel buben
rytmus přelévání krve
a palice...

O slepotě politiků aneb kdepak je ten zákon o prokazování příjmů?

3. 3. 2011 / Miloslav Štěrba

V poslední době se veřejné mínění podrobuje tortuře zvýšené činnosti českých politiků. Ušetřeni jsou však stoprocentní fanatici do rybaření, zahrádkářství či jiné smysluplné práce. K ohrožených druhům patří zejména čtenáři denního tisku, třebaže ten bulvární nabízí přece jen slušnou porci pikantní potravy. S lidmi sledujícími televizní zprávy či diskuzní pořady je samozřejmě nutné mít soucit úměrný délce programu.

Karlovy Vary:

Zůstane dolní nádraží vstupní branou města?

3. 3. 2011

tisková zpráva "Svazu cestujících ve veřejné dopravě"

Karlovy Vary - Spolu s nedávno dokončenou moderní halou letiště a snad již brzy zahájenou přestavbou budovy horního nádraží mají Karlovy Vary jedinečnou příležitost přeměnit tyto vstupní brány do města podle parametrů odpovídajícím trendům 21. století. Avšak nechybělo mnoho a Karlovy Vary mohly přijít o důležitý dopravní terminál veřejné dopravy u dolního nádraží v těsné blízkosti centra města.

K obchodu s uprchlíky:

"Ať Britské listy článek Jany Ridvanové okamžitě stáhnou"

3. 3. 2011

Vyjádření Jany Hradilkové k článku s názvem "Proč lidé utíkají z Kavkazu do Evropy?", zveřejněnému v Britských listech

K článku, zveřejněnému paní Janou Ridvanovou dne 18.2. v Britských listech, se vyjadřuji z pozice autorky a koordinátorky několika projektů v Grozném, které realizovalo občanské sdružení Berkat během let 2001 -2010 částečně ve spolupráci s Rozvojovým programem ČR a částečně z prostředků nashromážděných z veřejných sbírek a za podpory drobných dárců.

Berkat pracuje na objednávku českého ministerstva vnitra

3. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Autorizovaná informace aktivistického občanského sdružení "Berkat", že si "rozvojovou pomoc" nepředstavuje jako "humanitární pomoc", ale jako sociální "integraci", "které ve svých důsledcích pomáhají snižovat počty nelegální migrace" znevýhodněných skupin obyvatel Grozného, a to především žen a dětí na objednávku zadavatele projektů - českého Ministerstva vnitra respektive jeho odboru OAMP, plně dostačuje k tomu, aby článek Jany Ridvanové snad vyšel ještě jednou. Ano, sdružení Berkat pracuje NA OBJEDNÁVKU MINISTERSTVA VNITRA (a dalších složek státu, dodávám já) . Ne v zájmu migrantů, ale v zájmu protiimigrační strategie ministerstva vnitra jako zadavatele jejich projektů.

A to je přesně praxe, kterou Ridvanová právem kritizuje.

Proč má smysl, aby česká vláda podporovala studium češtiny a českých záležitostí v zahraničí

27. 2. 2011 / Jan Čulík

Politické poměry v českých zemích jsou už skoro čtyři sta let určovány ze zahraničí. Českým občanům i českým politikům - v jejich vlastním zájmu - by mělo záležet na tom, aby efektivně ovlivňovali zahraniční kulturní prostředí ve prospěch české věci. Ve vlastním strategickém zájmu by měli podpořit a rozvíjet těch několik málo zahraničních center, kde dosud vznikají zahraniční specialisté na problematiku České republiky a střední Evropy.

V Lidových novinách si v pátek německý bohemista Franz Schindler poněkud pasivně stěžuje, že se poslední dobou rychle likvidují vysokoškolské katedry slavistiky v Německu. "Bez znalosti Východu se neobejdeme," konstatuje suše dr. Schindler.

V demokracii je normální prezidenta kritizovat

1. 3. 2011 / Boris Cvek

Chtěl bych reagovat na otázku paní Jany Volfové, s níž se na obrací na arcibiskupa pražského a primase českého Dominika Duku: je stanovisko katolického intelektuála a kněze Tomáše Halíka k posledním výrokům prezidenta Klause útokem celé katolické církve na demokraticky zvoleného prezidenta?

Předně si myslím, že na demokraticky zvoleného prezidenta v demokratické společnosti se může a má reagovat kriticky a nesouhlasně, pokud to jakýkoli občan tak cítí. Úlohou prezidenta v demokracii není míti monopol na pravdu a nedotkuntelné postavení pohanského bůžka. Kromě toho je u kritiky velice důležité, jaké hodnoty zastává a proti jakým hodnotám se staví.

Vzpomínka na Karla Kryla

1. 3. 2011

V basilice sv.Markéty v Břevnovském klášteře se v sobotu 5. března v 18 hodin koná zádušní mše k 17. výročí úmrtí Karla Kryla. Celebruje převor P.Siostrzonek, po mši následuje minikoncert z Krylova díla.

Lži o důchodech a DPH -- nepochopení, nebo sprostý podvod?

2. 3. 2011 / Josef Mrázek

Nečasova vláda se snaží protlačit ještě letos zavedení jednotné sazby DPH ve výši 20 % a tvrdí, že je to nutné pro tu reformu důchodového pojištění, kterou má na mysli. Jsou důvodné obavy, že obě tato opatření by měla osudné následky pro skoro všechno obyvatelstvo, s výjimkou kapitálových skupin, které si to objednaly, a těch politických uskupení, která za to dostala zaplaceno.

Herald Scotland: "Univerzitní profesoři tvrdě útočí na univerzitní management"

2. 3. 2011

To je titulek dnešního otvíráku na internetových stránkách skotského deníku The Herald. List informuje, že 200 profesorů a výzkumníků z University of Glasgow podepsalo dokument, který požaduje omezení moci manažerského vedení školy. Profesoři požadují více demokracie a omezení platů vedení univerzity, které v posledních letech dramaticky rostou. Profesoři argumentují, že univerzity jsou poslední dobou stále více řízeny skupinkami byrokratů, kteří jsou izolováni od univerzity. Rozhodnutí, ať už strategická či manažerská, jsou stále častěji činěna bez konzultací." Ve svém papírovém vydání přinesl list The Herald na titulní straně fotografii rektora univerzity Antona Muscatelliho s titulkem: Univerzitní rektor terčem útoku od svých vlastních profesorů.

Tucet bludů Drábkovy penzijní reformy

2. 3. 2011 / Jan Keller, Jiří Šteg

1. Rizika je nutno diverzifikovat

Diverzifikace rizik je pouhým lživým označením pro oslabení průběžného systému. Soukromé fondy se na základě tohoto tvrzení nestanou o nic bezpečnější. Ministr Drábek tvrdí, že je lepší nosit vejce ve více košících, a chce přimět občany přendat vejce z košíku, který pravicové vlády nechaly poněkud ztrouchnivět (viz např. zastropování odvodů pojistného), do nového a zjevně bezedného košíku fondového systému.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní