Proč učit o holocaustu

28. 2. 2011 / Arnošt Lustig

Někdy na přelomu tisíciletí jsem měl to štěstí, že jsem byl přítomen přednášce Arnošta Lustiga v Židovském institutu. Jeho řeč, pronášenou spatra a pestřenou odlehčujícími poznámkami, jsem zaznamenal a svého času i vydal v časopisu Most pro lidská práva, který jsem redigoval, píše Milan Daniel.

Lustig ve mně zanechal nesmírně hluboký dojem, protože sám hluboký byl o čemž paradoxně přesvědčoval svým odlehčeným nadhledem i způsobem humoru -- z něhož ovšem někdy až mrazilo.

Po zprávě, že zemřel, jsem si starý text vyhledal a zjistil, že ze své aktuálnosti nic neztratil. Arnošta Lustiga si takto budu pamatovat do konce života.

Arnošt Lustig: Vydržet to mohli jen vyšinutý

28. 2. 2011 / Tomáš Koloc

Fotograf Miroslav Hucek, který s Arnoštem Lustigem v 60. letech zakládal časopis Mladý svět, mi pro své paměti, jejichž jsem byl redaktorem-zapisovatelem a které později vyšly pod názvem "Takoví jsme byli?" o AL řekl: "Jan Kloboučník, spisovatel a zástupce šéfredaktora Mladého světa vracel redaktorům rukopisy kvůli jedné pravopisné chybě. Když křičel na Arnošta Lustiga: 'Arnošte, ty, český spisovatel, nevíš, že ve slově zmije se píše měkké i?' třásla se celá redakce, ale Arnošt odpovídal: 'A kde jsem se to měl naučit, v koncentráku?'"

Zemřel Arnošt Lustig

27. 2. 2011 / Jan Čulík

Literatura je citová paměť člověka. Literatura je vznešenost člověka, který může poklesnout níž než do bahna a stoupnout výš než nejvyšší hvězda. Literatura je zpěv ptáků, kteří cítí zkázu nebo předzvěst světla. Literatura je to, co přežívá déle než dávné civilizace, po kterých zbyly pouště, prach a kamení. Literatura je krása, trvalost, smysl lidské existence. Literatura je jediná nesmrtelnost člověka, než snad i tenhle pojem přestane platit. Literatura je ten jediný tunel, kterým projde člověk budoucnosti do hlubin své minulosti. Literatura je univerzita člověčenstva, pro všechny časy.

Arnošt Lustig ZDE

ANALÝZA

Pohled na Libyi skrze německá media: stav nouze nebo manipulace?

28. 2. 2011 / Petr Schnur

„Nevěřte všemu, co vidíte ve zprávách. (...). Žurnalistika se často stává obětí tajných služeb. (...). Media se využívají k přenesení poselství. Novináři často nemají ani zdání, že jednají ve smyslu záměrů tajných služeb. Klamání je součástí naší reality.“

Mosab Hassan Yousef, palestinský agent Mossadu, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2. 1. 2011, č. 52

Předem obecné konstatování: obrazové poselství z Libye se celkovou svojí stavbou liší od zpráv a informací z Tuniska a Egypta. A dále upozornění: následující článek není systematickou analýzou situace v Libyi, a v žádném případě si v tomto okamžiku nenárokuje vyvozovat prognostické předpovědi a závěry.

Relativně velké davy v městě nedaleko Tripolisu

28. 2. 2011 / Jan Čulík

Britské TV stanice vysílaly v neděli záběry relativně velkých davů v městě Zawiyah, cca 50 km západně od Tripolisu, kam podle svědectví novinářů je vyslala Kaddáfího vláda v oficiálním konvoji, aby se přesvědčili, že je město stále pod kontrolou Kaddáfího stoupenců, jenže bylo pod kontrolou euforických prodemokratických demonstrantů...

PONDĚLÍ
Den zúčtování

28. 2. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 22:48

  • Al-IttihadAl-Arab USA 22:48 SEČ Kaddáfího vojenská letadla v pondělí zahájila nálety na sklady munice v oblasti Ajdabiya ve východní Libyi, které se dostaly pod kontrolu demonstrantů. Útok na Ajdabiya sice zničil vodní nádrže, ale nevedl k poškození munice... tvrdí demonstranti. Libyjský Prozatímní generální výbor pro obranu popírá útok, o kterém informovala AFP, stejně jako popírá "informace o tom, že ozbrojené síly bombardovaly Tripolis a Benghází".
  • Al-Watan SAÚDSKÁ ARÁBIE 22:14 SEČ Šejk Saleh al-Luhaidan, prominentní saúdský učenec a znalec koránu, vyjádřil na stránce týdeníku amerických muslimů al-Watan (Vlast), vydávaných Jamesem Baldwinem z Kalifornie, podporu libyjským demonstrantům, vyzval k zastavení krveprolití a udržení bezpečnosti a emigraci plukovníka Muammara Kaddáfího. Šejk vyzval Libyjce v Saúdské Arábii a ve světě k diskvalifikaci Kaddáfího a prohlásil, že není ani muslim. Je to blázen, ignorant beduínského původu, který popírá znalosti o náboženských tradicích,popírá proroka a popřel i Korán. Je to nevěřící a uchvatitel moci. Neví ani, co se opravdu v Libyi děje...Odstraňte ho bez zabíjení, to je nejlepší..., vyzval saúdský "učenec" Libyjce.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PONDĚLÍ - předchozí

Arabské revoluce - vzpoury frustrovaných

28. 2. 2011

Stručné shrnutí hlavních událostí za sobotu a neděli

  • V sobotu se policie v Alžírsku pokusila potlačit protesty, inspirované událostmi v Egyptě. Sobotní shromáždění na "náměstí 1. máje" v Alžíru skončilo střety mezi policií a demonstranty a zatýkáním. V sobotu večer vypnula alžírská vláda internet a facebook.
  • Protesty se v sobotu konaly také v Jemenu.
  • Vládnoucí vojenská rada v Egyptě zveřejnila podstatné ústavní změny. V sobotu zbila egyptská armáda demonstranty na náměstí Tahrír, posléze se za to částečně omluvila.
  • Od soboty posílily protesty v Libyi, kde prodemokratičtí demonstranti ovládli i města v blízkosti Tripolisu. Rada bezpečnosti OSN vydala jednomyslné prohlášení o Libyi a uvalila na libyjské vedoucí představitele sankce.
  • Pokračovaly protesty i v Bahjranu. Na námitky reportéra Davida Frosta v televizi Al Džazíra uvedl bahrajnský ministr zahraničí, že jeho vláda je prý inkluzivní a bude usilovat o reformy.
  • V sobotu v poledne napadli ozbrojenci největší ropnou rafinerii v Iráku v Baiji.
  • V Tunisku pokračovaly násilné střety demonstrantů s policií a vedly v neděli odpoledne k rezignaci ministerského předsedy.
  • Při protestech v Ománu byli o víkendu zastřeleni dva demonstranti.

Arabské revoluce jsou sociální

27. 2. 2011

Na zprávy TV Prima, ČT a Nova se nedá dívat, píše čtenářka Olga Weidentahlerová, "nezaměstnaná historička". Marginalizují události v arabském světě, patrně vedeny svým managementem, Proč asi? Tyto revoluce jsou jasně sociální (slovo socialistické se málem bojím napsat!) a toho se v ČR všichni bojí jako čert kříže, počínaje hloupými ředitelkami ZŠ a kdejakým pojišťovacím agentem a "vládou" konče.

Živé vysílání televize Al Džazíra

26. 2. 2011

Doporučujeme jako rekordně nejlepší zdroj informací o arabských povstáních v televizi: ZDE

Arabské režimy se vysílání Al Jazeery pokoušejí rušit, zmíněné internetové stránky informují televizní diváky o tom, jak si přeladit satelitní přijímač, aby se rušení vyhnulí.

OIL NEWS

28. 2. 2011 / Ilona Švihlíková

CNN Prezident Obama byl vyzván zákonodárci Demokratické strany, aby uvolnil část strategických zásob Spojených států (které pokrývají cca 85 dnů importu) tak, aby poněkud snížil vzrůstající spekulace s cenou ropy.

SOBOTA-NEDĚLE
Tuniský premiér odstoupil

26. 2. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 23:55

  • The Telegraph FRANCIE 23:55 Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyhodil ministryni zahraničních věcí. Michèle Alliot-Marie, veteránka gaullistů, opustila vládu poté, co včera v noci uvedla v omyl parlament o jejích vazbách na magnáta, blízkého Zine Ben Alimu, sesazenému diktátorovi Tuniska.
  • EXKLUZIVNĚ BL EGYPT 22:21 Píše kolega z Glasgow University: Je teď tady v Káhiře už pozdě v noci a právě jsem se vrátil z náměstí Tahrír. Měli byste všichni vidět, co tady ti mladí lidé dokázali. Náměstí je pořád přeplněné. Mladé ženy tady spí pod hromadami přikrývek a vědí, že je nikdo neznásilní. Budí se a vstávají pokaždé, když to vypadá, že hrozí nějaké nebezpečí. Debatuje se dál o tom, jak to bude s Egyptem v budoucnosti... Domníval jsem se, že jsem v životě byl svědkem řady pozoruhodných událostí, ale tohle je nesmírně inspirující.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NEDĚLE - předchozí

Otazníky nejen kolem OBSE

28. 2. 2011 / Ladislav Žák

V Praze se konalo diskusní setkání na téma „Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě na počátku II. dekády 21. století“, které se konalo v jednacím sále Senátu ČR pod záštitou senátora Jaroslava Sykáčka (Děčín, bezp.), místopředsedy výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Nechci být soudcem a tvrdit, že OBSE tady být má nebo nemá. To rád přenechám jiným, lidé dnes soudí rádi. Co ale vlastně drží organizace při životě, když už se zdá nebo je dokonce jasné, že je čím dál tím složitější je při tom životě udržovat a hledat pro ně alespoň nějaký program či uplatnění, aby se jejich další existence dala zdůvodnit a obhájit?

■ ■ ■

28. 2. 2011 / Filip Špecián


Vesnice byly sestry
a pole mezi nimi byly známé příbuzné.
Bylo to rodina,
Česká rodina.
Silnice byly žíly
a někde tekla ropa.
Stromy se tomu smály.
Tryskáč přepůlil oblohu
a rozdělil tak hřiště na domácí a hosté.
Nikdo mu to neměl za zlé.
Co s tím taky mohli dělat?

Proč má smysl, aby česká vláda podporovala studium češtiny a českých záležitostí v zahraničí

27. 2. 2011 / Jan Čulík

Politické poměry v českých zemích jsou už skoro čtyři sta let určovány ze zahraničí. Českým občanům i českým politikům - v jejich vlastním zájmu - by mělo záležet na tom, aby efektivně ovlivňovali zahraniční kulturní prostředí ve prospěch české věci. Ve vlastním strategickém zájmu by měli podpořit a rozvíjet těch několik málo zahraničních center, kde dosud vznikají zahraniční specialisté na problematiku České republiky a střední Evropy.

V Lidových novinách si v pátek německý bohemista Franz Schindler poněkud pasivně stěžuje, že se poslední dobou rychle likvidují vysokoškolské katedry slavistiky v Německu. "Bez znalosti Východu se neobejdeme," konstatuje suše dr. Schindler.

Semínka, senioři a legalizace

25. 2. 2011 / Jiří Nussberger

Zajímavé aktivity vyvíjí občanské sdružení Legalizace.cz, jež si za cíl klade, jak sám název napovídá, legalizaci pěstování a držení konopí pro osobní potřebu a léčivé účely i pro vědu a výzkum v ČR. Jde mu ovšem o konopí, kulantně řečeno, netechnické, tedy s obsahem THC (účinné psychotropní látky) vyšším než 0,3%. To je v současné době trestné, stejně jako přechovávání rostlin a produktů z nich.

Omyly Erazima Koháka

28. 2. 2011 / Stanislav Křeček

„Sociální demokraté ovšem mohou pluralitu výrazně oslabit, pokud svůj program odbarví na neurčito ve jménu „koaličního potenciálu“ a skončí u známých kšeftů“, napsal v deníku Právo (tuším dne 9. 2. 2011) E. Kohák, jinak můj oblíbený filozof, jako komentář k současné politické situaci, především pokud jde o směrování ČSSD.

Myslím, že bychom měli sedět doma

28. 2. 2011 / Alex Koenigsmark

Ludvík Vaculík už dosti dlouho občas poznamenává ve svých Posledních slovech v Lidových novinách na téma imigrace, že lidé mají sice cestovat, ale mají zůstávat doma. Doznávám, že s ním stále víc souhlasím, ač mi to zpočátku připadalo jaksi nemoderní a staromilské. Samozřejmě se to netýká případů, kdy někdo utíká před pronásledováním nebo smrtí, hostující pracující, který se chce vydělav vrátit domů, je také něco jiného, ale v ostatních případech má pan Vaculík -- možná bohužel -- asi naprostou pravdu.

Spekulace o čem by mohla kauza ProMoPro opravdu být a o Kalouskovi v roli vesmírného Vetřelce

28. 2. 2011 / Petr "Vlk"

O kauze ProMoPro už bylo napsáno mnohé. Jakkoli se zprvu zdálo, že jde jen o další klasickou českou politickou stavbu podpovrchové komunikace - tedy takový pěkný tunýlek - a řešilo se, jestli v "tom" Vondra jel aktivně nebo jestli je jen neuvěřitelně neschopný manažer, kterého si kdosi z podřízených "dal" v této záležitosti lžičkou na kafe a "vyvařil soukromě majlant". Dnes jsme se už posunuli evidentně úplně jinam.

Francie

Sarkozyho štrikování

28. 2. 2011 / Josef Brož

Nepředvídané. Ačkoliv prezident Nicolas Sarkozy před třemi měsíci tvrdil, že k další vládní obměně nedojde, pouze v případě "nepředvídaného"... Nepředvídané se stalo skutkem. Obměna je to minimální, ale závažná: odchází ministryně Michèle-Alliot Marie. Zajímavější jsou ale možná ti, co přicházejí...

Koutek reklamní tuposti

Brýle zcela zdarma, jen za 3990 Kč

28. 2. 2011

Zaplaťte 3.990 a máte kompletní brýle včetně skel zadarmo! Fotografie Tomáše Osladila pořízena v pondělí 21. 2. 2011 v obchodním centru Atrium v Hradci Králové.

Zrychlený popis situace

28. 2. 2011 / Milan Kozelka

Na Palackého náměstí v Praze demonstruje 30 neonacistů, hlídá je 600 policistů ze speciálního útvaru, nad náměstím krouží helikoptéra. Ministr vnitra přerušuje jednání s albánským protějškem, prezident končí oficiální návštěvu Nového Zélandu a vrací se. Po třech hodinách se zbylých 18 neonacistů vydává na pochod městem, doprovází je 300 policistů a členové antikonfliktního týmu, nad pochodujícími neonacisty krouží helikoptéra. Ministr vnitra pořádá tiskovou konferenci, prezident se blíží k Singapuru. Krátce před desátou hodinou večerní se neonacisté rozcházejí, v ulicích hlídkuje 200 policistů, nad Prahou krouží helikoptéra, prezidentův speciál přelétá nad Istanbulem.

Chtít americký háro je docela důvodné

28. 2. 2011

nedá mi to, abych nereagoval na tento článek, protože si nejsem jistý, jestli paní Marcela Votavová, potažmo pak redakce BL vědí, jakého tématu se dotkli, a že toto téma, stejně jako reklama kadeřnictví na dveřích, nemá s Amerikou až tolik společného, píše Daniel Juráň.

Nedávno jsem viděl celý dokumentární film, ve kterém se nějaká firma chlubila, jaký úžasný business založila v Indii. Tamní ženy, aby uživily svoje děti, se nechávají dohola ostříhat, a doslova za pár šupů prodávají své krásné dlouhé vlasy vlásenkářským firmám. Většina těchto vlasů pak proudí právě na evropské a americké trhy a právě k prodlužování vlasů.

Boj o Bojiště

26. 2. 2011

tisková zpráva České televize Ostrava

Nejstaršímu českému open air festivalu, který vznikl na undergroundových základech, hrozí likvidace. Nechá se Trutnov připravit o nejznámější kulturní akci ve městě? Dokument z cyklu Intolerance o problémech soužití v české společnosti byl natočen v režii Břetislava Rychlíka. Uvidíte jej v neděli 27. února v 18:00 hodin na ČT2.

Vládní mateníky kolem údajné důchodové reformy I.

25. 2. 2011 / Stanislav A. Hošek

Politickým hitem posledních let je v celé Evropě problém tak zvané "důchodové reformy", která se v mnoha zemích již dostala z fáze diskusní do realizační. Rovněž vláda u nás hodlá přejít z její přípravné do realizační fáze. V první části svých poznámek o tomto procesu se hodlám pokusit o shrnutí pojmových a dalších systémových matení, které současná moc užívá v ovlivňování veřejnosti, kolem celého národohospodářského problému tkvícího v zajišťování důstojného stáří.

ANALÝZA

Kapitalismus na rozcestí?

24. 2. 2011 / Jaroslav Ungerman

Skoro každý den nás zpravodajské agentury zásobují novými a novými informacemi o společenském pohybu v rozvojovém světě. Bouří se postupně arabské země a zdá se, že i jinde ve světě se začíná projevovat hnutí nespokojenosti s uspořádáním společenských poměrů. Dle zpravodajství je většina protestů spojena i s prosazováním sociálních práv doteď vládci marginalizovaných skupin občanů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní