Arabské revoluce jsou sociální

27. 2. 2011

Na zprávy TV Prima, ČT a Nova se nedá dívat, píše čtenářka Olga Weidentahlerová, "nezaměstnaná historička". Marginalizují události v arabském světě, patrně vedeny svým managementem, Proč asi? Tyto revoluce jsou jasně sociální (slovo socialistické se málem bojím napsat!) a toho se v ČR všichni bojí jako čert kříže, počínaje hloupými ředitelkami ZŠ a kdejakým pojišťovacím agentem a "vládou" konče.

Měla jsem to štěstí a v Egyptě žila 2 roky jako 9 a 10 letá.

Milovali svého Násira, na každém stánku s coca colou měli jeho portrét. Na Egypťanech byla krásná jejich družnost, k cizincům pak přátelskost, což jsem tam velmi vnímala.

Tato družnost a vědomí, že jsou jedno společenství, se přece úžasně projevila při současných demonstracích.

Ano, poraženečtí Češi by nejraději vše pokryli matným prachem, podobným tomu prachu, který mne tak udivil v ulicích Prahy a Brna po návratu z čisté Káhiry. Ovšem to bylo opravdu dávno. -

Zkrátka, Libye děsí všechny světové potentáty, tyto žáby na pramenech - lidé si tam zkrátka uvědomili, že mají ropu a přitom žijí bídně.

My bychom si měli uvědomit, že máme také zdroje, svoji pracovní sílu a intelektuální potenciál, a přitom žijeme poměrně chudě. Ale abychom si toto neuvědomili, od toho si platíme média... snad lidem zde jednou dojde naprosto převratná úloha a možnosti Internetu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.2. 2011