Írán chce popravit osmnáctiletého mladíka na základě falešného obvinění z homosexuality

9. 8. 2010

Osmnáctiletý mladík má být v Íránu bezodkladně popraven na základě falešného obvinění z homosexuality, i když nemá obhájce. Ebrahim Hamidi, který není homosexuálem, byl za údajnou homosexualitu odsouzen k smrti na základě rozhodnutí soudce, v důsledku právní kličky, která soudcům Íránu umožňuje vynést subjektivní verdikt "Vinen", i když nejsou k dispozici důkazy.

ANALÝZA

Vize České republiky: mzdově deflační přívěsek Německa

9. 8. 2010 / Ilona Švihlíková

Přestože ČMKOS již přišly s obsáhlou a vynikající analýzou opatření vlády, dovolím si k programovému prohlášení vlády několik připomínek, týkající se v úvodu prohlášení zmíněné vize pro ČR. Jedním z cílů Nečasovy vlády je provedení hlubokých strukturálních reforem. Krize je chápána jako primárně dluhová (zaviněná údajnou lehkomyslností subjektů, zřejmě od domácností po stát). Hlavním z cílů vlády je tedy zastavit zadlužování státu a reformovat prý dlouhodobě nefunkční důchodový systém a zdravotnictví.

Otazníky reformních opatření

9. 8. 2010 / Jan Mertl

Současná česká vláda a její myšlenkové koncepty jsou odvozeny od úzkého pojetí neoklasických ekonomických teorií. Ty předpokládají, že člověk si na svobodném trhu prostřednictvím peněz uspokojuje svoje potřeby. Tento koncept je nesporně funkční a jeho rozvoj přinesl výrazné zvýšení ekonomické i sociální úrovně zemí, které jej vyznávají. Jde však o to, do jaké míry. Současné návrhy, tak jak jsou prezentovány v programovém prohlášení vlády, jsou již v tomto směru hodně daleko, neboť vedou ke komodifikaci (máme-li použít termín Esping-Andersena) základních životních entit, jako je zdraví, vzdělání, ale i jistota zaměstnání a společenského uplatnění.

SKOTSKO:

Katolický kardinál zaútočil na "americkou kulturu pomstychtivosti"

9. 8. 2010

Primas římskokatolické církve ve Skotsku kardinál Keith O'Brien vstoupil do zuřivé mezinárodní kontroverze. V neděli ostře zaútočil na americké politiky, kteří kritizovali nedávné předčasné propuštění Libyjce, který byl odsouzen za atentát na americké letadlo, které havarovalo koncem osmdesátých let v Lockerbie.

Kardinál Keith O'Brien dal do kontrastu "milosrdné" rozhodnutí skotské vlády propustit Abdelbaseta al Megrahiho na základě soucitu (podle lékařských zpráv měl vězeň, který trpí rakovinou, jen tři měsíce života; avšak dosud nezemřel) s kulturou "pomstychtivosti", jíž je prosáklé americké soudnictví. Kardinál O'Brien zdůraznil v neděli v článku v týdeníku Scotland on Sunday, že skotští ministři jednali správně, když odmítli americkou žádost svědčit před americkými senátory, kteří vyšetřují Megrahiho případ.

Víkendové povodně v ČR napáchaly miliardové škody

9. 8. 2010

  • Ministr vnitra Radek John odmítá po povodních mechanické rozpočtové škrty
  • Premiér Nečas: "Povodně změní rozpočtové priority vlády"

Severní Čechy byly během víkendu zdevastovány velkými povodněmi. Nejméně tři lidé zahynuli. Liberecko zaznamenalo škody přes dvě miliardy korun, Děčínsko více než za miliardu korun. Povodně byly i v Jižních Čechách. Na Liberecku nemělo k večeru v neděli elektřinu ještě asi 800 odběratelů a plyn přes 4000 domů a bytů.

Vláda bude zřejmě za pomoci armády budovat provizorní infrastrukturu. Nový ministr vnitra Radek John se vyjádřil, že nelze v rozpočtu "mechanicky škrtat" a požadoval, jako už dříve, v rezortu vnitra menší škrty. Premiér Nečas uvedl, že povodně "změní rozpočtové priority". Ve středu bude vláda jednat o uvolnění prostředků postižených regionům, lidé budou moci žádat až o 50 000 Kč.

Kauza Paumer a Mašínovi: Lidé nevědí, jaká byla atmosféra v padesátých letech

9. 8. 2010 / Jan Čulík

K debatě o protikomunistickém odboji, která se otevřela po pohřbu M. Paumera chybí ve společnosti informovanost o atmosféře 50.let, o způsobech jakými se nastupující komunistická moc vypořádávala se svými "nepřáteli". V současné době vysílá ČT 2 vždy v úterý po 21. hod cyklus Děti 50. let.Ve vzpomínkách dětí, dnes dospělých, jejichž jeden někdy i oba rodiče byli zavřeni, se ukazuje obraz té doby. Cyklus byl natočen studenty FAMU a chce přispět touto formou k poznání doby, která protagonistky příběhů poznamenala na celý život. Další díl bude na ČT 2 10.8. v 21,35, píše Ludmila Voříšková, která je protagonistkou nadcházejícího dílu. Je to sestra Vojtěcha Voříška, invalidy, oběti stalinské zvůle, jehož odvolání a žádost o poskytnutí sociálního příspěvku na základě nouze "lidumilný" Petr Nečas jako ministr práce a sociálních věcí odmítl ZDE ZDE Ludmilu Voříškovou, v dětství také oběť stalinské zvůle, vyhodilo před nedávnem pražské nakladatelství Vyšehrad ze zaměstnání, protože mu kazila "věkový profil".

Poznámka JČ: Období stalinské zvůle raných padesátých let je od dnešní doby už nesmírně vzdáleno:

POZADÍ NOVÉHO PORADCE PŘEDSEDY VLÁDY PRO LIDSKÁ PRÁVA

Co je Občanský institut ?

9. 8. 2010

"Pokud by tedy západní civilizaci hrozil zánik v důsledku politické a intelektuální impotence levice, konzervativci by ... neměli jinou možnost, než odmítnout demokracii ... Jinými slovy, nastolit pravicový autoritativní režim."

Občanský institut je český think tank (tj. instituce, jejímž cílem je podpora, šíření a rozvíjení jistých myšlenek a hodnot) konzervativně-křesťanského zaměření.

Byl založen jako vzdělávací instituce určená k šíření konzervativní ideologie v porevolučním Československu. Vznikal v podstatě jako přidružená organizace Občanské demokratické aliance, malé konzervativní strany v koalicích premiéra Václava Klause, která zanikla po skandálu svého předsedy Jana Kalvody, který v té době užíval neoprávněně titul doktora práv. Od počátku své existence kladl OI mimořádný důraz na propagaci těch variant konzervatizmu, které mají blízko k radikálnímu až militantnímu antikomunismu a zároveň i k fundamentalistickému katolicismu.

Společnost se škrtnout nedá, říká nové opoziční hnutí

9. 8. 2010

Tisková zpráva

9. 8. 2010, Praha

Den před hlasováním o důvěře vládě, 9. 8. 2010, vystoupil ProAlt -- Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ se svým ustavujícím prohlášením Společnost se škrtnout nedá. Podpis pod toto prohlášení připojilo k 8. 8. přes sto signatářů. Na úterý 10. 8. plánuje ProAlt happening před Poslaneckou sněmovnou, kde budou jeho členové a příznivci v době mezi 13:00 a 14:00 rozdávat text prohlášení poslancům a poslankyním přicházejícím na jednání Sněmovny.

Happening: Ne proraketové vládě

9. 8. 2010

Tisková zpráva Iniciativy Ne základnám

V úterý 10.srpna bude Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR hlasovat o důvěře nové vlády. Tento kabinet však již oznámil, že bude usilovat o zřízení nového vojenského zařízení USA na našem území. Jednat by se mělo o centrum raketového systému. Tento projekt je stejně nesmyslný, jako byl kdysi radar.

Ruskoamerický ostražitý orel

9. 8. 2010

LVI│ŠOK│ Vzdušné síly Ruské federace a velitelství protivzdušné obrany USA NORAD budou provádět historicky první společné cvičení protivzdušné obrany, na kterém se budou podílet také Federální letecká navigační služba, civilní agentura pro kontrolu letového provozu Ruska a její sesterská instituce ze Spojených států FAA (Federal Aviation Administration) spolu s vojenskými středisky letového provozu v Elmendorfské letecké základně na Aljašce a střediskem letového provozu na letecké základně v Chabarovsku v Rusku.

ČR a EU:

Jak je tomu vlastně s návrhem nové vlády omezit délku pracovních smluv na pět let?

8. 8. 2010 / Jan Čulík

Velmi by mě zajímalo, jak se slučuje navrhovaný zákon nové české vlády o dočasném zaměstnávání pracovníků pouze na dobu na 5 let s legislativou Evropské unie. Ta totiž má pokud vím celoevropsky platný zákon, že zaměstnavatel nesmí zaměstnance opakovaně zaměstnávat krátkodobě na dobu určitou. Jakmile je zaměstnanec u firmy zaměstnán tři roky, jeho krátkodobý kontrakt se automaticky promění v trvalou pracovní smlouvu. Tvrdě s tím zápolí například Glasgow University, která proto krátkodobé pracovníky nemilosrdně vyhazuje, než dosáhnou tří roků služby. (Tohle je nechtěným důsledkem toho zákona.)

An English version of this article is in CLICK HERE

Kultura pod kuratelou byrokracie

Lze v kontextu české politiky navrátit termínu "věci veřejné" jeho původní význam?

9. 8. 2010 / Bohumil Kartous

Ministerstvo kultury vypracovalo novelu autorského zákona. Z novely vyplývá posílení autorského práva, jenže takovým svébytným způsobem, "po našem". Důsledkem novely, bude-li v této podobě přijata, bude vyšší dohled kolektivních správců autorských děl nad kulturním prostorem a vyšší "výpalné", které nakonec zaplatí daňový poplatník, říká Jakub Michálek z České pirátské strany. Podle něj novela srovnává do jedné řady média typu rozhlas či televize s internetem, což může mít za následek omezení svobody, která je internetu vlastní. Nejen o novele, ale i o stavu kultury (coby společenském obsahu) a o jejím dalším vývoji, a také o nevšedně kulturně stimulovaném politickém programu "pirátů" , je následující rozhovor.

Kritika kapitalismu se v českých televizích nenosí

9. 8. 2010 / Václav Adam

Nejsem odborníkem na mediální sféru, jsem "jen" konzumentem televizních pořadů. Nepovažuji se ani za nějakého velkého intelektuála a líbí se mi "masové pořady" televizní zábavy. A sleduji rád zpravodajské pořady. Nemohl jsem si nevšimnout jisté nevyváženosti veřejnoprávní České televize, přičemž právě ona by měla být zárukou objektivity a vyváženosti.

Budeme národem odbojářů?

9. 8. 2010 / Antonín Hubený

Tak se nám to pěkně vyvíjí. Poté, co zesnul odbojář Paumer, vláda vymýšlí, jak uzákonit protikomunistický odboj. Představuji si, jak to asi dopadne. Něco už naznačují tradičně dobře informované sdělovací prostředky. Na internetovém "Aktuálně" se objevila informace, že proti režimu nebojovali jen Mašínové. Pod názvem "Mašínové nebyli jediní. Mladí odbojáři zabili vojína" se hovoří o činnosti odbojové skupiny okolo Vladivoje Tomka, která v roce 1952 v Praze zabila vojáka základní služby.

BRITÁNIE:

Do roku 2016 budou muset všechny nové příbytky spotřebovávat jen zelenou energii

9. 8. 2010

Stavebníci, jejichž domy nedosáhnou nulových emisí CO2, budou muset platit daň na financování místních ekologických energetických projektů.

Všechny nové doby a byty v Británii budou muset být od roku 2016 poháněny ekologickou energií. Vyplývá to z plánu britské konzervativně-liberální vlády na ekologické živobytí po roce 2016.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Náš pan prezident "měl pravdu"?

9. 8. 2010

Server Novinky dne 5. 8. přinesl v rubrice Věda článek, nadepsaný "Oteplování nesouvisí s průmyslovou aktivitou lidstva, dokládá studie". Na druhý den podobný článek vyšel i v tištěném Právu -- na první straně (!!) pod titulkem Globální oteplování nezavinila aktivita lidstva. V pořadu Studio 6 na ČT 24 pak ještě komentátor Práva Alexander Mitrofanov prohlásil s určitostí, že globální oteplování nezavinili lidé a odvolal se právě na deník Právo. Nevím, kolik lidí čte Právo, snad 200 000 ? A na studio 6 na ČT 24 se může ráno dívat tak minimálně 300 000 lidí? To jsou moje odhady, snad nepřesné. Ale když připočítám ještě návštěvníky serveru Novinky, vyjde mi, že cca půl milionu lidí tady dostalo "jedním vrzem" zcela nepravdivou a zavádějící zprávu o velice závažném jevu, jakým nepochybně klimatická změna je, píše Jiří Papoušek.

Kde je pravda a jak ji překroutili?

Díky, pane ministře!

Na povodně jedině s tranzistoráky

8. 8. 2010 / Milan Daniel

V sobotu večer jsem ze sklepa vyčerpal šedesát centimetrů vody a v neděli ráno jsem si zapnul rádio. Ze zpravodajství jsem se dozvídal, že jinde je nesrovnatelně hůř a lidem chybí informace mj. i proto, že v řadě nejvíce postižených míst nejde elektřina.

Radiožurnál dal poté slovo novopečenému ministrovi vnitra Radku Johnovi. Ten pochybovačům osvědčil své kvality: "Je třeba, aby si občané na povodně pořídili tranzistoráky", pravil.

HUMANITÁRNÍ ORGANIZACE, NEBO OVLIVŇOVÁNÍ MÍSTNÍ POLITIKY ZVENČÍ?

Člověk v tísni přiznal, že porušuje zákony a působí v utajení

7. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Šimon Pánek přiznal v rozhovoru pro agenturu Mediafax, že působení jím řízené organizace "Člověk v tísni" je mnohdy tajné a často porušuje zákony. Potvrdil tak jen to, co všichni už dávno vědí - že činnost této "humanitární" organizace kryje ve skutečnosti zpravodajské a destabilizační aktivity proti nedemokratickým režimům.

Zdůrazněme, že skutečné západní humanitární organizace (Oxfam, Action Aid) se takto nechovají. Ty nikdy neporušují zákony ani autoritářských režimů a zásadně při své práci nevystupují politicky. Třeba v Africe by to bylo naprosto zničující. Humanitární organizace tam mohou fungovat jen pod podmínkou, že přísně zastávají nestrannost mezi místními svářejícími se skupinami a zabývají se výlučně jen humanitární pomocí pro civilisty, které jsou obětí válek či hladomorů.

Trapné pro český stát je, že Pánkem řízenou organizaci nemalými částkami finančně podporuje české ministerstvo zahraničí. Jestli chce Nečasova vláda šetřit v rozpočtu ministerstva zahraničí, pak je tato oblast tou první, kde by měl rozpočet klesnout na nulu.

Členové supervýznamné bezpečnostní organizace ASIS International jmenováni do nové české vlády

7. 8. 2010

Tisková zpráva, pro okamžité zveřejnění


Press Contact: Michiel Gen
ASIS International European Bureau, Brussels
Email: Michiel.Gen@congrex.com
Tel: +32 2 645 26 74, Fax: +32 2 645 26 71

Brusel. Tři členové ASIS International, supervýznamné celosvětové organizace pro profesionály z oboru bezpečnostního managementu, byli 13. července jmenováni do nové vlády České republiky. Prezident České republiky, Václav Klaus, zvolil novou pravostředovou vládu po parlamentních volbách, které se konaly v květnu 2010.

Godfried Hendriks, CPP, Hlavní regionální viceprezident pro Evropu v organizaci ASIS International se k tomu vyjádřil: "Jmenování až tří z našich kolegů do tak vlivných postavení dokazuje, jak velký globální dosah a kvalitu má členství v organisaci ASIS."

Pepek Vyskoč -- vzor české mediální etiky

7. 8. 2010 / Bruno Solařík

Pravá dekadence, pravá degenerace [...] je náchylná [...] k tomuto základnímu rysu: znaku přežívajícímu označovanou věc..."
André Breton 1)

Začátkem sedmdesátých let hráli českoslovenští surrealisté (na námět Martina Stejskala) interpretační hru Budoucí letci. 2) Jejím podkladem byla reprodukce stejnojmenného obrazu socialistického realisty A. A. Dejneky, na němž sedí u moře -- zády k divákovi -- tři chlapci. Dva menší jsou úplně nazí, zatímco starší kamarád v trenýrkách jim cosi vysvětluje, zjevně v souvislosti s kluzákem, který jim právě přelétl nad hlavami. -- Úkolem účastníků hry bylo vytvořit subjektivní analogii daného výjevu.

ODS se propadá do extremismu:

Roman Joch Nečasovým poradcem

7. 8. 2010 / Boris Cvek

Nedovedu si představit v rámci EU či USA, že by Roman Joch mohl být politikem za nějakou stranu a zároveň by ji svými názory zcela nezdiskreditoval u většiny voličů.

V bytostném zájmu premiéra Nečase a celé vlády by mělo být distancovat se od jakéhokoli pravicového extremismu a tmářství, které jim budou podsouvány ze strany levice i bez ohledu na Jocha.

V Britských listech Karel Dolejší dříve upozornil na to, jak pronikají ultrakonzervativní katolíci fašistického ražení, jako M. Semín nebo R. Malý, do veřejného diskurzu v Česku. Velmi jsem se divil, že tato jména slyším někde mimo bývalé vášnivé diskuze na ChristNetu, a považoval jsem Dolejšího aktivitu za zbytečné vyvolávání umrlců z hrobu. Stačí přece docela to, že živoří na okraji římskokatolické církve, jež s nimi má sama problémy a považuje je za nebezpečné extremisty. Bývalý český primas Vlk řešil Semína a spol. dokonce s americkým velvyslancem:

Mašínové, politici a potřeba hodnocení

9. 8. 2010

V souvislosti s úmrtím a následným veřejným pohřbem Milana Paumera se zde objevilo několik článků zaměřených na hodnocení tzv. třetího odboje bratří Mašínů a jejich dvojité vyznamenání premiéry ČR. Zajímavou otázku ("Komu tím prospěli?") vyzdvihl čtenář Antonín Konečný. Dále jsem narazil na informaci, že obhájci bří Mašínů v Čelákovicích byli pouze lidé narození kolem r. 1989. Cítím z toho trochu nevoli považovat názor současné generace za rovnocenný, píše Břetislav Orlík.

Jako zástupce mladších mám potřebu se vyjádřit.

Co když už nemůžete...?

9. 8. 2010

Ač nerad někam píši, musím reagovat na článek "Zjevení pravdy o dnešní době" od Borise Cveka, zdůrazňuje čtenář Petr Novák.

Boris Cvek píše: "Stejně tak považuji za vysoce demoralizující stav, v němž aktivita, píle a schopnost mají být něco, za co se člověk má téměř stydět, zatímco lenost a neschopnost má být odměňována bezpracně dávkami z peněz, které vyprodukují ti zlí, kteří jsou aktivní, schopní a pilní."

Kdo byli za komunismu hrdinové?

9. 8. 2010

Kolaborování s "případem" bratří Mašínů v českých médiích vyznívá téměř jednoznačně: "hrdinům protikomunistického odboje ocenění samozřejmě patří!" Jen není dost jasné, jaké hrdinství má být oceněno.

Považoval bych za nezpochybnitelné ocenění lidí, kteří byli ochotni pomoci, když naše rodina byla vystěhována na vesnici a ponechána prakticky bez prostředků. Pytlík mouky, či brambor, pár vajíček, hrnek sádla nebo bandaska mléka byly projevy konkrétní lidské solidarity a statečnosti: podporovaly "nepřítele socialismu", píše Jan Polívka.

K tomu, jak jedná nová česká vláda

Zástupný antikomunismus, škrty a nekritická orientace na jednu velmoc

6. 8. 2010 / Jan Čulík

Je asi úplně jedno, co napíšeme k novému programovému prohlášení české vlády, protože si zjevně, povzbuzena svou většinou v parlamentě, bude bez ohledu na názory společnosti dělat, co chce. Že její přístup je ideologický a konfliktní, je zjevné snad každému.

V Británii se v politice neustále zdůrazňuje (možná trochu pokrytecky), jak důležitý je názor voličů, a to nejen před volbami, ale pořád. Zvolení politikové donekonečna opakují, že jsou ve svých funkcích zástupci všech voličů, tedy i těch, kdo pro ně ve volbách nehlasovali. V ČR to zřejmě neplatí. Tam byla politická věrchuška vždycky dost arogantně izolována od obyčejných lidí a dnes se to projevuje ještě výrazněji než dosud. Západní politik by se asi nepostavil v záležitosti, v níž je společnost rozhádaná (kauza bratří Mašínů) na jednu, tvrdě ideologickou stranu. Takovým postojem totiž jen prohlubuje společenskou polarizaci a odcizení dost podstatné části společnosti. Politikové by si měli uvědomit, že navzdory jejich většině v parlamentu pro ně drtivá část společnosti nehlasovala a měli by usilovat o konsensus.

Je snad slepá ta česká vláda?

7. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Nezaregistroval jsem, že by české humanitární organizace vyzvaly k solidaritě s poškozenými v Rusku

Rusko i Ukrajinu sužují požáry. Hoří tisíce hektarů lesů, hyne zvěř, ale zejména si katastrofa vyžádala na 50 lidských životů. Premiér Vladimír Putin přerušil export obilí. Tato poslední informace vyvolala v Česku nebývalou odezvu. Odborníci na zemědělství vysvětlují, že nám nehrozí zdražení pekárenských výrobků, neboť podíl ohrožené suroviny ovlivňuje cenu do 15 %. Dokonce už vím, že snížení exportu obilí z Ruska vhodně navýší cenu našeho obilí, neboť i my polovinu produkce exportujeme. Je náš žaludek to jediné, nač myslíme?

EXKLUZIVNĚ ČMKOS: ponížené políbení ruky ministru financí Kalouskovi

6. 8. 2010

Analýza Koaliční smlouvy uzavřené mezi stranami ODS - TOP09 -- VV a Programového prohlášení Vlády České republiky

V některých směrech vláda sice radikální formulace koaliční smlouvy poněkud zmírňuje (např. již nehovoří o závazku provést komplexní novelizaci zákoníku práce), na druhé straně více odhaluje své skutečné záměry ( např. v oblasti důchodové reformy již hovoří o transformačních nákladech reformy a o nutnosti doplnit možnosti vytváření důchodových příjmů, z čehož jasně vyplývá záměr vytvořit povinné komerční důchodové spoření.

V Programovém prohlášení však přece jen něco stojí za detailní povšimnutí. Jde o rozvedení koaliční teze o zkrácení některých druhů sociálních dávek „sociálně citlivým způsobem“.

Zavedení všech klíčových opatření na příjmové straně, která jsou uvedena výše, by znamenalo oproti současnému stavu prohloubit schodek veřejných financí minimálně o 52 mld Kč ročně.

Zadluženost, ale na co?

9. 8. 2010 / Petr Wagner

Český stát je bezpochyby zadlužený. Ostatně jako všechny státy na této planetě. Nicméně pokud budeme mluvit o dluhu, je potřeba kromě kolik uvažovat i na co a k čemu dlužím.

Jiný je dluh na večer s automaty v herně a jiný na dům nebo vzdělání. Časté srovnávání ministra Kalouska státu s rodinou je manipulativní v tom, že mluví jen o tom aspektu "kolik", ne o tom "na co". I rodina žije běžně na dluh. Reálný nebo tím, že odkládá některé své spotřeby. Třeba proto aby mohla jet na dovolenou, třeba proto aby udržela dítě na studiích v zahraničí/cizím městě, třeba proto, že si pořídila na hypotéku nové bydlení nebo auto. Těm dluhům se většinou moderně říká investice. Ale jsou to dluhy. Tedy u lidí žijících z práce. Nic špatného na nich být nemusí a většinou ani není, píše Petr Wagner.

Prístroje BlackBerry nie sú bezpečné

9. 8. 2010

V článku "Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty se rozhodly zrušit datové služby pro systém BlackBerry" odzneli informácie, ktoré by mohli čitateľov priviesť k myšlienke absolútnej bezpečnosti dátových prenosov uskutočnených z/na prístroje BlackBerry. Kvôli zjednodušeniu uvádzam, že to, že k takto preneseným dátam nemajú prístup vlády štátov tretieho sveta neznamená, že k nim nemá prístup nikto, píše Tomáš Tudja.

Od Rusi k Rusku:

Etnos a pasionarita

9. 8. 2010 / Lev Nikolajevič Gumiljov

Postupně se pasionarita vyčerpává. Když začne v systému panovat nedostatek energie, vedoucí postavení ve společnosti zaujímají subpasionáti -- lidé se sníženou hladinou pasionarity. Usilují nejen o likvidaci nepokojných pasionátů, ale i pracovitých harmonických osobností. Tehdy nadchází fáze obskurační, v níž se procesy rozpadu etnosociálního systému stanou nezvratnými. Všude dominují malátní a sobečtí lidé, kteří se řídí konzumní psychologií.

...Začátek etnogeneze 1 bychom tudíž mohli hypoteticky spojit s mechanismem mutace, v jejímž důsledku vzniká etnický "podnět", vedoucí následně k utvoření nových etnosů. Etnogenetický proces je spojen se zcela určitým genetickým atributem. Zde uveďme do oběhu další parametr etnických dějin: pasionaritu.2 -- Pasionarita je atributem, který vzniká působením mutace (pasionárního podnětu 3) a v populaci 4 pak tvoří jisté množství osob majících zvýšenou schopnost jednání. Takové osoby budeme nazývat pasionáty. 5

K programu a záměrům nové Nečasovy vlády

7. 8. 2010

Spoluobčané,

co se v této době, v těchto dnech vlastně děje, co se chystá?

Víte dobře, že volby ukázaly přeskupení původní voličské podpory stran ODS, SZ či KDU-ČSL. Protože ODS již po delší dobu ztrácela sympatie, v uvolňovaném prostoru se objevily dva zajímavé marketingové politické projekty: TOP 09 a VV. Ty pak rozhodly, kdo bude dávat dohromady vládu, již v předstihu sponzorovanou 27 mil. Kč panem velkopodnikatelem Bakalou. V samotné vládě je rovněž řada zbohatlíků, podnikatelů, bývalých lobbyistů.

Jak jsem poznal Milana Paumera já

7. 8. 2010

Ptal jsem se Milana Paumera, co by dělal, kdyby k němu přišlo malé děcko a začalo by si ho prohlížet, jak to děti u neznámých lidí dělají. "To by mělo smůlu," zněla lakonická odpověď. "Mám tomu rozumět tak, že byste třeba šestileté dítě zabil?" Zněla má další otázka. "Mělo by prostě smůlu," opakoval svou prvotní odpověď.

V době kdy jejich trojku naháněli v NDR vojáci a policisté po prozrazení na jednom malém nádraží, ležel s Paumerem Ctirad Mašín na kraji lesa ve škarpě, byla noc. V tom se na světlejším horizontu objevila postava vojáka. Byl od nich prý na dvě stě metrů. Voják tam jen tak postával a Ctirad prý řekl Paumerovi, aby se díval, jak umí střílet z pistole. A opravdu na jedinou ránu vojáka zastřelil. Paumer se přímo rozplýval Ctiradovým střeleckým uměním, píše Vladimír Kapal.

Kompletní článek ZDE

Josef Mašín: "Svobodné a demokratické Československo neexistuje"

8. 8. 2010

O tom, kdy náš strýc Ctibor Novák, Vašek Švéda a Zbyněk Janata byli popraveni našimi bývalými spoluobčany a kdy naše matka zemřela ve vězení, jsem se dozvěděl až po letech. Na jejich pohřby jsem také přijet nemohl. Pozván jsem nebyl. Mrtvé tělo naší matky bylo odvezeno na otevřeném nákladním voze z věznice, kde strávila i své poslední dny. Byla pohřbena v hromadném hrobě v Ďáblicich. Kde se nalézají ostatky našeho otce popraveného Němci, nám není známo.

Když jsme odešli, bylo našim úmyslem vrátit se do svobodného a demokratického Československa. To dnes neexistuje, a to nejen díky panu Havlovi a dnešnímu prezidentovi Klausovi, ale i díky dalším politikům, kteří byli do svych funkcí komunisty dosazeni a tito za to bohatě odměněni. My jsme však proti komunistům bojovali.

Kompletní text "otevřeného dopisu" od Josefa Mašína ZDE

K Mašínům: Ve válkách hájí civilisty Ženevské konvence

6. 8. 2010

Metafyzicky jsem na straně toho chudáka pana pokladního.

Budeme li se řídit mystickým výkladem pana Cveka o zlu dobru a křesťanských mystériích porušenosti světa. Dopadne to nakonec s námi tak, že se šupem vrátíme daleko před dobu kamennou navzájem se mlátíce klacky po hlavě. Nepoučeni ničím z toho čím si lidstvo v průběhu vzniku a zániku několika civilizací muselo s velkou bolestí a utrpením projít! Paradoxně nepoučeni ani tím co dle dochovaných záznamů (bible atd..) asi hlásal do světa i sám Mr. Ježíš Kristus, píše Filip Mahďák.

Hrdinné zabíjení

5. 8. 2010 / Přemysl Janýr

Před mnoha lety se mi podařilo přivést jednu horlivou obdivovatelku bratrů Mašínových k závěru, že jejich adorace vyplývá především z frustrace nad nedostatkem skutečného odboje proti zločinnému režimu. S úmrtím Milana Paumera se téma opět dostalo do středu pozornosti, přičemž z většiny příspěvků vyzařuje bezradnost z chybějících konsensuálních vzorců, které by jejich činnost umožňovaly v dichotomii dobré -- špatné jednoznačně zařadit. Zákon 198/93 o protiprávnosti komunistického režimu, nahrazující kritické myšlení a historickou reflexi, nese své plody. Chybějící hodnotové vzorce nahrazuje ideologie tu boje proti zlu, onde křesťanského nezabiješ, chybějící argumenty pak denunciace, tu Mašínů, onde jejich obětí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.