SKOTSKO:

Katolický kardinál zaútočil na "americkou kulturu pomstychtivosti"

9. 8. 2010

Primas římskokatolické církve ve Skotsku kardinál Keith O'Brien vstoupil do zuřivé mezinárodní kontroverze. V neděli ostře zaútočil na americké politiky, kteří kritizovali nedávné předčasné propuštění Libyjce, který byl odsouzen za atentát na americké letadlo, které havarovalo koncem osmdesátých let v Lockerbie.

Kardinál Keith O'Brien dal do kontrastu "milosrdné" rozhodnutí skotské vlády propustit Abdelbaseta al Megrahiho na základě soucitu (podle lékařských zpráv měl vězeň, který trpí rakovinou, jen tři měsíce života; avšak dosud nezemřel) s kulturou "pomstychtivosti", jíž je prosáklé americké soudnictví. Kardinál O'Brien zdůraznil v neděli v článku v týdeníku Scotland on Sunday, že skotští ministři jednali správně, když odmítli americkou žádost svědčit před americkými senátory, kteří vyšetřují Megrahiho případ.

"Neměli bychom se plazit před Amerikou, ani Američanům dovolovat, aby nám sem jezdili a vyslýchali nás na vlastním území," zdůraznil.

Čtyři američtí senátoři si písemně stěžovali britskému ministru zahraničních věcí Williamu Hagueovi, že prý "nad spravedlností zvítězily britské podnikatelské zájmy" - naznačili, že prý lobbovala ropná firma BP za Megrahiho propuštění. Firma BP i skotská vláda to rázně odmítly, což dále poškodilo americko-britské vztahy, už dost napjaté po fiasku firmy BP, které se dlouho nedařilo zastavit unikající ropu v Mexickém zálivu.

"Ve Skotsku už mnoho let pěstujeme v soudnictví to, co doufám mohu charakterizovat jako 'kulturu slitování'" zdůraznil O'Brien. "Na druhé straně, v mnoha částech USA, pokud ne celostátně, existuje postoj vůči spravedlnosti, který lze jedině popsat jako 'kulturu pomstychtivosti'".

Kardinál naléhal na americké senátory, kteří chtěli provádět výslechy ve Skotsku, aby namísto toho zaměřili svůj pohled "dovnitř". Poukázal na to, že v USA bylo od roku 1976 popraveno 1226 osob a dodal: "Možná že by se svědomí některých Američanů, zejména poslanců amerického Senátu, mohlo pohnout nad způsoby, jimiž je v tolik státech jejich země uplatňována takzvaná 'spravedlnost'".

Mluvčí skotského ministerstva spravedlnosti přivítal kardinálovu "rozmyslnou a uvážlivou reakci". Dodal: "Ministr spravedlnosti propustil předčasně al-Megrahiho na základě principů slitování, a to na základě předpisů skotského zákona. A jak pan kardinál správně zdůraznil, skotští ministři se zodpovídají skotskému parlamentu a lidu a nikoliv americkému Senátu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 9.8. 2010