ČR a EU:

Jak je tomu vlastně s návrhem nové vlády omezit délku pracovních smluv na pět let?

8. 8. 2010 / Jan Čulík

Velmi by mě zajímalo, jak se slučuje navrhovaný zákon nové české vlády o dočasném zaměstnávání pracovníků pouze na dobu na 5 let s legislativou Evropské unie. Ta totiž má pokud vím celoevropsky platný zákon, že zaměstnavatel nesmí zaměstnance opakovaně zaměstnávat krátkodobě na dobu určitou. Jakmile je zaměstnanec u firmy zaměstnán tři roky, jeho krátkodobý kontrakt se automaticky promění v trvalou pracovní smlouvu. Tvrdě s tím zápolí například Glasgow University, která proto krátkodobé pracovníky nemilosrdně vyhazuje, než dosáhnou tří roků služby. (Tohle je nechtěným důsledkem toho zákona.)

An English version of this article is in CLICK HERE

Bylo by zapotřebí schopného právníka, znalého legislativy Evropské unie, a dobře seznámeného s návrhy nynější vlády. Který by dokázal poukázat na to, v kterých oblastech jsou případně návrhy nynější české vlády v rozporu s legislativou EU. A zalarmoval europoslance, ne nutně české, aby s tím něco dělali, pokud bude zjištěno, že legislativní návrhy české vlády jsou v rozporu s legislativou EU.

Je například skutečně v EU přijatelné, aby ve vládě byli členové mezinárodní komerční organizace pro soukromé bezpečnostní služby?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 9.8. 2010