Tady nejste na maškarním

10. 8. 2010

tisková zpráva o. s. Fórum 50 %

Dnešním symbolickým happeningem jsme chtěly vyjádřit svůj nesouhlas se jmenováním čistě mužské vlády premiéra Nečase. Na galerii pro veřejnost jsme chtěly rozvinout transparent "Chceme do vlády", a to oblečené do mužských šatů. Sněmovní ochranka nám však s namalovanými vousy přístup odepřela se zdůvodněním, že v prostorách Poslanecké sněmovny nemůžeme tímto způsobem vyjadřovat svoje postoje. Šéf ochranky doslova uvedl: "Tady nejste na maškarním".

Vláda projedná návrh ČEZu na omezení občanských práv

10. 8. 2010

Společná tisková zpráva: Ekologický právní servis a Zelený kruh

Praha, 10. srpna 2010 -- Vláda zítra rozhodne o senátním návrhu novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Součástí novely je návrh firmy ČEZ, a.s., který prakticky vylučuje místní lidi ze spolurozhodování o velkých projektech, jako jsou přehrady, elektrárny či vedení vysokého napětí, v jejich obci. Vnáší chaos do správních řízení a je v rozporu s platnou českou i evropskou legislativou. To může ohrozit čerpání evropských peněz u projektů, které se podle něj budou povolovat. Ekologické organizace vyzývají vládu, aby novelu z dílny ČEZu zamítla.

ANALÝZA NEVYHNUTELNOSTI

Povodňový pokrok České televize a úpadek Českého rozhlasu

10. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Mimořádné zpravodajství z právě probíhajících povodní ukázalo spektakulárně sílu online médií a potvrdilo, že štěstí přeje pouze připraveným. Když v roce 2001 narazily do budov Dvojčat letouny se sebevražednými atentátníky, lidé poslouchali rozhlas a internetové stránky Českého rozhlasu zahltila vlna zájmu. Během několika desítek minut přinesl rozhlasový web speciální stránky s nejnovějšími aktualitami. Totéž nastalo při setkání NATO, či v době povodní 2002, kdy rozhlas organizoval i letecké snímkování postižených oblastí. Být fotoreportérem ČRo bylo sice na první pohled obskurní, ale nesmírně odpovědné. Tehdy se mohl rozhlas pyšnit obrovskou návštěvností i užitečností online zpravodajství. Dominantním, nejrychlejším i obsahově nejbohatším veřejnoprávním médiem byl v té době rozhlas. Jinak už je tomu letos. Jedničku za technologickou progresivitu, rychlost a obsažnost převzala jednoznačně zpravodajská stanice ČT24, která operativně změnila program a proměnila se na obrovský newsroom, dávající přehled všem. Kdo teď co slyšel z rozhlasu?

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ:

Záplavy v Pákistánu: Horší než cunami

10. 8. 2010

Britské padesátiminutové večerní televizní zpravodajství Channel Four News přineslo v přehledu zpráv asi 20 vteřin záběrů povodňové devastace ze severních Čech, když se zmínilo o "povodních ve východní Evropě". Avšak hlavní a drastickou zprávou dne byly pro britské televize ničivé, pokračující povodně v Pákistánu, které podle údajů OSN postihly až 14 milionů lidí.

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ:

V Moskvě "umírá denně 700 lidí"

10. 8. 2010

Mimořádné vedro a jedovatý smog v Moskvě způsobil, že tam nyní umírá denně 700 osob - což je dvojnásobek normálního stavu, konstatoval Andrej Selcovskij, šéf zdravotnického oddělení komunálního úřadu v Moskvě. Teplota v Moskvě dosahuje 38 stupňů Celsia. Jedovatý smog způsobily nezvládnutelné požáry v okolí Moskvy. Lidé nosí na obličejích masky.

Moskvané se shromažďují v klimatizovaných nákupních střediscích a kavárnách, ale slabí a staří lidé mají velké problémy s dusivým vedrem a smogem.

Požáry a sucho v Rusku povedou k zvýšení cen potravin

10. 8. 2010

Rozpočet domácností postihne v nadcházejících měsících zvýšení cen potravin v důsledku požárů a horka v Rusku a na Ukrajině, varuje vlivná výzkumnická firma Kantar Worldpanel. Očekává se prudké zvýšení cen pšenice, ječmene, palmového oleje, kakaa, krmiva pro dobytek a masa.

Cena ječmene se za posledních šest týdnů více než zdvojnásobila. Stojí nyní 210 euro za tunu, v červnu stál 90 euro za tunu. Ječmen je základním krmivem pro dobytek v Evropě. Cena pšenice minulý týden stoupla o 25 procent. Avšak OSN vylučuje, že by mohlo dojít k potravinové krizi, protože se očekává letos v USA rekordní sklizeň cereálií.

Štěstí přeje připraveným

Nejen na povodně a nejen tranzistorák

10. 8. 2010 / Milan Daniel

Na mou poznámku k vyjádření ministra vnitra Radka Johna, že "by si občané měli na povodně pořídit tranzistoráky" reagovalo několik čtenářů s tím, že "to není tak úplně hloupý nápad". Jádro kritiky Johnovy rady však směřovalo k její nedomyšlenosti a nekomplexnosti. "Tranzistorák" totiž řeší problém dostupnosti informací a potřeby záchrany velmi problematicky.

Internet končí?

Google a Verizon zveřejnily svůj plán pro budoucnost internetu

10. 8. 2010

Uprostřed vlny kritiky od organizací, zastávající veřejný zájem, zveřejnily v pondělí ve Washingtonu firmy Google a Verizon svůj společný návrh, jak by měl být v budoucnosti regulován internet.

Zdůraznily, že by měla dál existovat "internetová neutralita", tedy že všechny služby na internetu by měly rovný status a internet má prý zůstat plně otevřeným médiem.

Avšak Google a Verizon argumentují, že provozovatelé internetových služeb by měli mít právo účtovat vyšší ceny za ty služby, které budou využívat kvalitnějších připojení, která nebudou součástí veřejného internetu.

K tomu: Internet končí? ZDE

V červenci začaly v Británii znovu klesat ceny nemovitostí

10. 8. 2010

Poprvé v letošním roce začaly v červenci klesat ceny domů a bytů. Prodejci je umístili na trh ve větších počtech, než je poptávka. Předtím ceny domů a bytů po předchozí recesi už rok pomalu stoupaly a nynější náhlý pokles cen realit překvapil analytiky a vyvolal další nervozitu na už tak nervózních trzích. Liberálnědemokratický ministr pro podnikání Vince Cable přiznal, že riziko návratu recese existuje.

Největší pokles v cenách domů a bytů zaznamenaly v Británii regiony The Midlands, Wales a severní Anglie. Tyto oblasti silně závisejí na státních výdajích a je pravděpodobné, že budou silně postiženy vládními rozpočtovými škrty.

Vládnou všeobecné obavy, že státní škrty v rozpočtu vyvolají v Británii novou vážnou hospodářskou krizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britské univerzity letos odmítnou přijmout rekordní počet žadatelů o studium

10. 8. 2010

Všechny univerzitní kursy na univerzitách v Birminghamu, v Bristolu, v Edinburku a ve Warwicku jsou už plné, přestože výsledky celostátních maturit uchazečů budou zveřejněny až za devět dní.

Britské univerzity odmítnou letos přijmout rekordní počet maturantů. Průzkum deníku Guardian ohledně situace na 38 britských univerzitách zjistil, že v důsledku zvýšeného počtu zájmu o vysokoškolské studium - letos až o 12 procent - který se zintenzivnil v důsledku hospodářské recese, se na vysokou školu v Británii nedostanou ani mnozí nejchytřejší studenti, s nejlepšími výsledky.

Legislativa ČR versus EU?

10. 8. 2010 / Daniel Strož

Správně poznamenává Jan Čulík, že by bylo vhodné zalarmovat europoslance, aby ověřili, zda některé legislativní návrhy současné české vlády nejsou v rozporu s legislativou Evropské unie. A nemuselo by to být pouze v souvislosti s vládním návrhem omezit délku pracovních smluv na pět let, jak Čulík píše. Je celá spousta věcí, ve kterých by čeští europoslanci mohli být občanům nápomocni; vždyť přece také kvůli tomu byli do Bruselu a Štrasburku nominováni.

An English version of this article is in CLICK HERE

ČR a EU:

Jak je tomu vlastně s návrhem nové vlády omezit délku pracovních smluv na pět let?

8. 8. 2010 / Jan Čulík

Velmi by mě zajímalo, jak se slučuje navrhovaný zákon nové české vlády o dočasném zaměstnávání pracovníků pouze na dobu na 5 let s legislativou Evropské unie. Ta totiž má pokud vím celoevropsky platný zákon, že zaměstnavatel nesmí zaměstnance opakovaně zaměstnávat krátkodobě na dobu určitou. Jakmile je zaměstnanec u firmy zaměstnán tři roky, jeho krátkodobý kontrakt se automaticky promění v trvalou pracovní smlouvu. Tvrdě s tím zápolí například Glasgow University, která proto krátkodobé pracovníky nemilosrdně vyhazuje, než dosáhnou tří roků služby. (Tohle je nechtěným důsledkem toho zákona.)

An English version of this article is in CLICK HERE

Co zbylo ze zelené politiky? Zelený spotřebitel.

10. 8. 2010 / Karel Dolejší

"Snad jsem měl špatný oběd, nicméně jsem Bůh."
Charles Baudelaire: Báseň o hašiši
"Víš, něco se mi tu dneska večer nezdá, i když nedovedu přesně říct co."
Richard Adams: Daleká cesta za domovem

Vypadnutí Strany zelených ze sněmovny a příchod "proprůmyslového" ministra na úřad střežící životní prostředí s nejvyšší pravděpodobností ukončily jednu etapu rozvoje environmentalismu v ČR. Ta byla v poslední fázi charakterizována snahou zavádět opatření direktivně a shora, bez předchozí komunikace s veřejností, často de facto na její úkor, a tedy vlastně kontraproduktivně. Naděje, že se environmentalismus stane součástí hlavního politického proudu, která byla spojována s příchodem SZ do parlamentu, selhala.

Vláda bez žen je v 21. století ostudná

10. 8. 2010

Rádi bychom Vás pozvali na malý happening naší a dalších organizací sdružených v České ženské lobby, který se bude konat 10. srpna od 14 hodin na galerii Poslanecké sněmovny, píše Míša Appeltová z organizace Fórum 50 %.

Při hlasování o důvěře vládě chceme manifestovat naše přesvědčení, že vláda bez žen je v 21. století ostudná a že by jí proto neměla být PS ČR vyslovena důvěra. V tomto smyslu jsme nedávno vyzvali i prezidenta ČR, aby takto navrženou vládu nejmenoval.

Více informací najdete například na našich webových stránkách: ZDE ZDE ZDE

Jiný pohled na Mašíny a Paumera

10. 8. 2010 / Jiří Jírovec

Příběh bratří Mašínů vzbudil v souvislosti s pohřbem jejich přítele Milana Paumera nové emoce. Přisadila si do nich i česká vláda.

Těžko říct, kdo z trojkoalice se první rozhodl jít na pohřeb a vyvolal tím paniku v řadách ostatních. Nejít by se nemuselo v dalších volbách vyplatit - tedy v rámci trojkoaličního boje - a tak došlo k významně symbolickému aktu přerušení schůze vlády za účelem uronění nějaké té slzy.

Od Rusi k Rusku:

Etnos a pasionarita

9. 8. 2010 / Lev Nikolajevič Gumiljov

Postupně se pasionarita vyčerpává. Když začne v systému panovat nedostatek energie, vedoucí postavení ve společnosti zaujímají subpasionáti -- lidé se sníženou hladinou pasionarity. Usilují nejen o likvidaci nepokojných pasionátů, ale i pracovitých harmonických osobností. Tehdy nadchází fáze obskurační, v níž se procesy rozpadu etnosociálního systému stanou nezvratnými. Všude dominují malátní a sobečtí lidé, kteří se řídí konzumní psychologií.

...Začátek etnogeneze 1 bychom tudíž mohli hypoteticky spojit s mechanismem mutace, v jejímž důsledku vzniká etnický "podnět", vedoucí následně k utvoření nových etnosů. Etnogenetický proces je spojen se zcela určitým genetickým atributem. Zde uveďme do oběhu další parametr etnických dějin: pasionaritu.2 -- Pasionarita je atributem, který vzniká působením mutace (pasionárního podnětu 3) a v populaci 4 pak tvoří jisté množství osob majících zvýšenou schopnost jednání. Takové osoby budeme nazývat pasionáty. 5

Přátelský pozdrav od červů

10. 8. 2010 / John Michael Greer

To lze zobecnit do poučení číslo tři pro udržitelnou společnost: Příroda nevyjednává. Pokud chcete, aby s vámi spolupracovala, musíte jí na oplátku dát, co chce ona. Jo, a mimochodem, to co chce, vám neřekne. Musíte na to přijít sami, nebo se poučit od někoho, kdo už na to přišel... Existuje ještě jiný název pro tento odpor: biofobie. Kompost znamená život - vlhko, bahno, hemžení, plazení, rozmnožování, umírání a znovuzrození - a život v takto surové formě dnes většinu lidí v průmyslovém světě děsí. Jde o starou, opravdu starou fobii, která si razí cestu dějinami idejí již od starověku, a která se projevuje obzvlášť zřetelně v apokalyptických fantaziích; přesto je naše civilizace první v historii, který měla, jakkoliv dočasně, dostatek energie a zdrojů, aby umožnila privilegovanějším třídám následovat fantazii existence zbavené biologických skutečností.

Během posledních pár týdnů jsem nastínil základní obrysy zeleného kouzelnictví zakořeněného v hnutí přiměřené technologie let sedmdesátých, ale přetvořeného za účelem uspokojení potřeb deindustriální budoucnosti, která teď kolem nás vzniká. Zatím byl tento nástin vypracován na poměrně abstraktní úrovni, která je užitečná jako výchozí bod, ale pokud má mít podobný projekt vůbec nějaký dopad na naprosto konkrétní dilema, před nímž stojí průmyslový svět, je třeba řešit i praktický rozměr.

Státní daňové asignace aneb tma na konci tunelu?

10. 8. 2010 / Jiří Šteg

Kreativita současné vlády nezná mezí. Ti, kteří si kladou otázku, z jakých ideových zdrojů tato kreativita vyplývá, se však odpovědi na ní pravděpodobně brzy, možná nikdy, nedočkají. Počáteční očekávání alespoň trochu koherentního pravicového diskursu, jehož nositelem či garantem mohla být ODS, se rozplynula v záplavě svěžích a signifikantních impulsů, kterými členové vítězných stran a vlády přispívají k diskusím o politické kultuře a praktikám při budování a správě státu.

Společnost se musí starat o nemohoucí a trpící, ale...

10. 8. 2010 / Boris Cvek

Já s panem Petrem Novákem v jeho reakci "Co když už nemůžete...?" souhlasím. V Britských listech jsem vždy tvrdil, že společnost (a nejen stát) musí přijmout zodpovědnost za starost o chudé, potřebné, trpící, umírající, bezdomovce.

Jsem velký příznivec zejména charit, hospicového hnutí, domů na půl cesty atd. Jsem pro to, aby ve společnosti existovaly vazby, kdy si lidé pomáhají, ať už v rodině, v církvích, v odborech, v nejrůznějších zájmových společenstvích atd.

Lidská solidarita (bohatých) na úbytě?

Čeští bohatí nejsou Bill Gates

10. 8. 2010 / Jiří Baťa

Člověk němě zírá na reportáže různých TV, pořízených z míst, zasažených povodněmi v ČR. Události, které se v poslední době více než často vyskytují nejen na území naší republiky, ale i v sousedních státech. Škody a následky jsou všude značné, útrapy lidí, jejich psychika i fyzické schopnosti jsou vyčerpány na dno možností. Při pohledu na jejich ustarané, vyčerpané a zoufalé tváře, spolu se škodami z povodní za jejich zády, vyvolává v člověku lítost a soucit současně.

Společnost se škrtnout nedá, říká nové opoziční hnutí

9. 8. 2010

Tisková zpráva

9. 8. 2010, Praha

Den před hlasováním o důvěře vládě, 9. 8. 2010, vystoupil ProAlt -- Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ se svým ustavujícím prohlášením Společnost se škrtnout nedá. Podpis pod toto prohlášení připojilo k 8. 8. přes sto signatářů. Na úterý 10. 8. plánuje ProAlt happening před Poslaneckou sněmovnou, kde budou jeho členové a příznivci v době mezi 13:00 a 14:00 rozdávat text prohlášení poslancům a poslankyním přicházejícím na jednání Sněmovny.

Náš pan prezident "měl pravdu"?

9. 8. 2010

Server Novinky dne 5. 8. přinesl v rubrice Věda článek, nadepsaný "Oteplování nesouvisí s průmyslovou aktivitou lidstva, dokládá studie". Na druhý den podobný článek vyšel i v tištěném Právu -- na první straně (!!) pod titulkem Globální oteplování nezavinila aktivita lidstva. V pořadu Studio 6 na ČT 24 pak ještě komentátor Práva Alexander Mitrofanov prohlásil s určitostí, že globální oteplování nezavinili lidé a odvolal se právě na deník Právo. Nevím, kolik lidí čte Právo, snad 200 000 ? A na studio 6 na ČT 24 se může ráno dívat tak minimálně 300 000 lidí? To jsou moje odhady, snad nepřesné. Ale když připočítám ještě návštěvníky serveru Novinky, vyjde mi, že cca půl milionu lidí tady dostalo "jedním vrzem" zcela nepravdivou a zavádějící zprávu o velice závažném jevu, jakým nepochybně klimatická změna je, píše Jiří Papoušek.

Kde je pravda a jak ji překroutili?

Kauza Paumer a Mašínovi: Lidé nevědí, jaká byla atmosféra v padesátých letech

9. 8. 2010 / Jan Čulík

K debatě o protikomunistickém odboji, která se otevřela po pohřbu M. Paumera chybí ve společnosti informovanost o atmosféře 50.let, o způsobech jakými se nastupující komunistická moc vypořádávala se svými "nepřáteli". V současné době vysílá ČT 2 vždy v úterý po 21. hod cyklus Děti 50. let.Ve vzpomínkách dětí, dnes dospělých, jejichž jeden někdy i oba rodiče byli zavřeni, se ukazuje obraz té doby. Cyklus byl natočen studenty FAMU a chce přispět touto formou k poznání doby, která protagonistky příběhů poznamenala na celý život. Další díl bude na ČT 2 10.8. v 21,35, píše Ludmila Voříšková, která je protagonistkou nadcházejícího dílu. Je to sestra Vojtěcha Voříška, invalidy, oběti stalinské zvůle, jehož odvolání a žádost o poskytnutí sociálního příspěvku na základě nouze "lidumilný" Petr Nečas jako ministr práce a sociálních věcí odmítl ZDE ZDE Ludmilu Voříškovou, v dětství také oběť stalinské zvůle, vyhodilo před nedávnem pražské nakladatelství Vyšehrad ze zaměstnání, protože mu kazila "věkový profil".

Poznámka JČ: Období stalinské zvůle raných padesátých let je od dnešní doby už nesmírně vzdáleno:

ANALÝZA

Vize České republiky: mzdově deflační přívěsek Německa

9. 8. 2010 / Ilona Švihlíková

Přestože ČMKOS již přišly s obsáhlou a vynikající analýzou opatření vlády, dovolím si k programovému prohlášení vlády několik připomínek, týkající se v úvodu prohlášení zmíněné vize pro ČR. Jedním z cílů Nečasovy vlády je provedení hlubokých strukturálních reforem. Krize je chápána jako primárně dluhová (zaviněná údajnou lehkomyslností subjektů, zřejmě od domácností po stát). Hlavním z cílů vlády je tedy zastavit zadlužování státu a reformovat prý dlouhodobě nefunkční důchodový systém a zdravotnictví.

Otazníky reformních opatření

9. 8. 2010 / Jan Mertl

Současná česká vláda a její myšlenkové koncepty jsou odvozeny od úzkého pojetí neoklasických ekonomických teorií. Ty předpokládají, že člověk si na svobodném trhu prostřednictvím peněz uspokojuje svoje potřeby. Tento koncept je nesporně funkční a jeho rozvoj přinesl výrazné zvýšení ekonomické i sociální úrovně zemí, které jej vyznávají. Jde však o to, do jaké míry. Současné návrhy, tak jak jsou prezentovány v programovém prohlášení vlády, jsou již v tomto směru hodně daleko, neboť vedou ke komodifikaci (máme-li použít termín Esping-Andersena) základních životních entit, jako je zdraví, vzdělání, ale i jistota zaměstnání a společenského uplatnění.

POZADÍ NOVÉHO PORADCE PŘEDSEDY VLÁDY PRO LIDSKÁ PRÁVA

Co je Občanský institut ?

9. 8. 2010

"Pokud by tedy západní civilizaci hrozil zánik v důsledku politické a intelektuální impotence levice, konzervativci by ... neměli jinou možnost, než odmítnout demokracii ... Jinými slovy, nastolit pravicový autoritativní režim."

Občanský institut je český think tank (tj. instituce, jejímž cílem je podpora, šíření a rozvíjení jistých myšlenek a hodnot) konzervativně-křesťanského zaměření.

Byl založen jako vzdělávací instituce určená k šíření konzervativní ideologie v porevolučním Československu. Vznikal v podstatě jako přidružená organizace Občanské demokratické aliance, malé konzervativní strany v koalicích premiéra Václava Klause, která zanikla po skandálu svého předsedy Jana Kalvody, který v té době užíval neoprávněně titul doktora práv. Od počátku své existence kladl OI mimořádný důraz na propagaci těch variant konzervatizmu, které mají blízko k radikálnímu až militantnímu antikomunismu a zároveň i k fundamentalistickému katolicismu.

Ruskoamerický ostražitý orel

9. 8. 2010

LVI│ŠOK│ Vzdušné síly Ruské federace a velitelství protivzdušné obrany USA NORAD budou provádět historicky první společné cvičení protivzdušné obrany, na kterém se budou podílet také Federální letecká navigační služba, civilní agentura pro kontrolu letového provozu Ruska a její sesterská instituce ze Spojených států FAA (Federal Aviation Administration) spolu s vojenskými středisky letového provozu v Elmendorfské letecké základně na Aljašce a střediskem letového provozu na letecké základně v Chabarovsku v Rusku.

Happening: Ne proraketové vládě

9. 8. 2010

Tisková zpráva Iniciativy Ne základnám

V úterý 10.srpna bude Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR hlasovat o důvěře nové vlády. Tento kabinet však již oznámil, že bude usilovat o zřízení nového vojenského zařízení USA na našem území. Jednat by se mělo o centrum raketového systému. Tento projekt je stejně nesmyslný, jako byl kdysi radar.

Kultura pod kuratelou byrokracie

Lze v kontextu české politiky navrátit termínu "věci veřejné" jeho původní význam?

9. 8. 2010 / Bohumil Kartous

Ministerstvo kultury vypracovalo novelu autorského zákona. Z novely vyplývá posílení autorského práva, jenže takovým svébytným způsobem, "po našem". Důsledkem novely, bude-li v této podobě přijata, bude vyšší dohled kolektivních správců autorských děl nad kulturním prostorem a vyšší "výpalné", které nakonec zaplatí daňový poplatník, říká Jakub Michálek z České pirátské strany. Podle něj novela srovnává do jedné řady média typu rozhlas či televize s internetem, což může mít za následek omezení svobody, která je internetu vlastní. Nejen o novele, ale i o stavu kultury (coby společenském obsahu) a o jejím dalším vývoji, a také o nevšedně kulturně stimulovaném politickém programu "pirátů" , je následující rozhovor.

Kritika kapitalismu se v českých televizích nenosí

9. 8. 2010 / Václav Adam

Nejsem odborníkem na mediální sféru, jsem "jen" konzumentem televizních pořadů. Nepovažuji se ani za nějakého velkého intelektuála a líbí se mi "masové pořady" televizní zábavy. A sleduji rád zpravodajské pořady. Nemohl jsem si nevšimnout jisté nevyváženosti veřejnoprávní České televize, přičemž právě ona by měla být zárukou objektivity a vyváženosti.

SKOTSKO:

Katolický kardinál zaútočil na "americkou kulturu pomstychtivosti"

9. 8. 2010

Primas římskokatolické církve ve Skotsku kardinál Keith O'Brien vstoupil do zuřivé mezinárodní kontroverze. V neděli ostře zaútočil na americké politiky, kteří kritizovali nedávné předčasné propuštění Libyjce, který byl odsouzen za atentát na americké letadlo, které havarovalo koncem osmdesátých let v Lockerbie.

Kardinál Keith O'Brien dal do kontrastu "milosrdné" rozhodnutí skotské vlády propustit Abdelbaseta al Megrahiho na základě soucitu (podle lékařských zpráv měl vězeň, který trpí rakovinou, jen tři měsíce života; avšak dosud nezemřel) s kulturou "pomstychtivosti", jíž je prosáklé americké soudnictví. Kardinál O'Brien zdůraznil v neděli v článku v týdeníku Scotland on Sunday, že skotští ministři jednali správně, když odmítli americkou žádost svědčit před americkými senátory, kteří vyšetřují Megrahiho případ.

HUMANITÁRNÍ ORGANIZACE, NEBO OVLIVŇOVÁNÍ MÍSTNÍ POLITIKY ZVENČÍ?

Člověk v tísni přiznal, že porušuje zákony a působí v utajení

7. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Šimon Pánek přiznal v rozhovoru pro agenturu Mediafax, že působení jím řízené organizace "Člověk v tísni" je mnohdy tajné a často porušuje zákony. Potvrdil tak jen to, co všichni už dávno vědí - že činnost této "humanitární" organizace kryje ve skutečnosti zpravodajské a destabilizační aktivity proti nedemokratickým režimům.

Zdůrazněme, že skutečné západní humanitární organizace (Oxfam, Action Aid) se takto nechovají. Ty nikdy neporušují zákony ani autoritářských režimů a zásadně při své práci nevystupují politicky. Třeba v Africe by to bylo naprosto zničující. Humanitární organizace tam mohou fungovat jen pod podmínkou, že přísně zastávají nestrannost mezi místními svářejícími se skupinami a zabývají se výlučně jen humanitární pomocí pro civilisty, které jsou obětí válek či hladomorů.

Trapné pro český stát je, že Pánkem řízenou organizaci nemalými částkami finančně podporuje české ministerstvo zahraničí. Jestli chce Nečasova vláda šetřit v rozpočtu ministerstva zahraničí, pak je tato oblast tou první, kde by měl rozpočet klesnout na nulu.

K tomu, jak jedná nová česká vláda

Zástupný antikomunismus, škrty a nekritická orientace na jednu velmoc

6. 8. 2010 / Jan Čulík

Je asi úplně jedno, co napíšeme k novému programovému prohlášení české vlády, protože si zjevně, povzbuzena svou většinou v parlamentě, bude bez ohledu na názory společnosti dělat, co chce. Že její přístup je ideologický a konfliktní, je zjevné snad každému.

V Británii se v politice neustále zdůrazňuje (možná trochu pokrytecky), jak důležitý je názor voličů, a to nejen před volbami, ale pořád. Zvolení politikové donekonečna opakují, že jsou ve svých funkcích zástupci všech voličů, tedy i těch, kdo pro ně ve volbách nehlasovali. V ČR to zřejmě neplatí. Tam byla politická věrchuška vždycky dost arogantně izolována od obyčejných lidí a dnes se to projevuje ještě výrazněji než dosud. Západní politik by se asi nepostavil v záležitosti, v níž je společnost rozhádaná (kauza bratří Mašínů) na jednu, tvrdě ideologickou stranu. Takovým postojem totiž jen prohlubuje společenskou polarizaci a odcizení dost podstatné části společnosti. Politikové by si měli uvědomit, že navzdory jejich většině v parlamentu pro ně drtivá část společnosti nehlasovala a měli by usilovat o konsensus.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.