Tady nejste na maškarním

10. 8. 2010

tisková zpráva o. s. Fórum 50 %

Dnešním symbolickým happeningem jsme chtěly vyjádřit svůj nesouhlas se jmenováním čistě mužské vlády premiéra Nečase. Na galerii pro veřejnost jsme chtěly rozvinout transparent "Chceme do vlády", a to oblečené do mužských šatů. Sněmovní ochranka nám však s namalovanými vousy přístup odepřela se zdůvodněním, že v prostorách Poslanecké sněmovny nemůžeme tímto způsobem vyjadřovat svoje postoje. Šéf ochranky doslova uvedl: "Tady nejste na maškarním".

Vláda bez žen postrádá demokratickou legitimitu. Ženy do politiky patří, navíc získaly ve volbách masivní podporu voličstva: celkem čtrnáct se jich do Sněmovny probojovalo z nevolitelných míst. Bohužel politické strany tento jednoznačný signál naprosto ignorují, političky pouze využily jako vábničku na voliče a voličky a posty si pak pánové rozdělili mezi sebou. Největší překážkou zvýšení počtu žen v politice jsou jednoznačně politické strany. Tvrzení o nezájmu či nedostatku kvalitních žen už nám pánové prosím opravdu nepředhazujte.

Vyloučení žen z exekutivy, v Evropě ojedinělé, bude mít zásadní vliv na další směřování naší země. Nejedná se totiž pouze o ministerské posty, i na úrovni náměstků se na ženy tak nějak zapomnělo. V době, kdy nás čekají zásadní reformy, kdy protikrizová opatření dopadnou prakticky na všechny obyvatele a obyvatelky, je přitom účast žen na těchto zásadních rozhodnutích naprosto klíčová.

Podle všeho je v naší zemi rozhodujícím kritériem pro získání vrcholných pozic příslušnost k tomu "správnému" pohlaví. Doufali jsme, že poté, co jsme přizpůsobily svůj vzhled této nezbytné podmínce, se pro nás přeci jen místo ve vládě najde. Omyl, nestalo se tak, dokonce se pro nás nenašlo ani na galerii Poslanecké sněmovny.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.8. 2010