Legislativa ČR versus EU?

10. 8. 2010 / Daniel Strož

Správně poznamenává Jan Čulík, že by bylo vhodné zalarmovat europoslance, aby ověřili, zda některé legislativní návrhy současné české vlády nejsou v rozporu s legislativou Evropské unie. A nemuselo by to být pouze v souvislosti s vládním návrhem omezit délku pracovních smluv na pět let, jak Čulík píše. Je celá spousta věcí, ve kterých by čeští europoslanci mohli být občanům nápomocni; vždyť přece také kvůli tomu byli do Bruselu a Štrasburku nominováni.

An English version of this article is in CLICK HERE

Každý, kdo projeví zájem, má možnost si internetové spojení s europoslanci vyhledat, a to na adrese www.europarl.europa.eu , kde si klikne na rubriku "vaši poslanci" a poté, co se mu objeví mapa Evropy, označí území ČR. Na to se mu ukáže seznam všech dvaadvaceti českých europoslanců, z nichž si lze vybrat podle jejich zařazení v příslušných parlamentních výborech, nebo také podle politických seskupení, dá-li tomu kdo přednost. Rozklikne-li zájemce určitého europoslance podle jména, získá kromě mailového spojení zároveň i možnost přesvědčit se, v jakých záležitostech se tento jeho do EP zvolený zástupce doposud angažoval a sám si vyhodnotit jejich přínos pro ČR.

Pominu-li některé spící šípkové Růženy, jakou je např. Richard Falbr ("táta pracujících") z ČSSD, nebo taktéž pár z těch, vyhlašujících unisono "s lidmi pro lidi", domnívám se, že zbude ještě pořád dost europoslanců, kteří na dotazy občanů kompetentně zareagují. Jak čtenáři BL vědí, několikrát jsem již v minulosti upozorňoval na velice agilní europoslankyni Zuzanu Roithovou, s českou veřejností úzce komunikující.

Obracet se na europoslance z jiných států, jak je v Čulíkově poznámce doporučováno, bych považoval pro Čechy za nedůstojné a vyjadřující nedůvěru ve vlastní reprezentaci v EP. Takový postup by se dal zvážit jen v nejkrajnější situaci. Ale i pak by bylo lépe vyžádat si patřičné vysvětlení přímo od předsedy EP Jerzyho Buzka.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.8. 2010