Štěstí přeje připraveným

Nejen na povodně a nejen tranzistorák

10. 8. 2010 / Milan Daniel

Na mou poznámku k vyjádření ministra vnitra Radka Johna, že "by si občané měli na povodně pořídit tranzistoráky" reagovalo několik čtenářů s tím, že "to není tak úplně hloupý nápad". Jádro kritiky Johnovy rady však směřovalo k její nedomyšlenosti a nekomplexnosti. "Tranzistorák" totiž řeší problém dostupnosti informací a potřeby záchrany velmi problematicky.

Obyčejné tranzistorové rádio může pomoci jen tehdy, pokud nemá vybité baterie. Vzhledem k tomu, že je mnozí majitelé používají sporadicky, může jim být v případě potřeby k ničemu. Podobně je tomu i s rádiem v mobilu, není-li kde ten mobil dobít (což je aktuální záležitost v oblastech, které byly v sobotu zatopeny).

Čtenář John. P. Horak z Kanady mne upozornil na to, že kanadský Červený kříž působí na občany v tom smyslu, aby si pořídili tzv. Emergency Kit, česky "balíček poslední záchrany". My starší to tak trochu známe z vojny, ale v Kanadě doporučují (http://www.redcross.ca/article.asp?id=003714&tid=079) , aby si každý do balíčku připravil baterku, rádio, baterie, lékárničku, extra klíče od auta, peníze, důležité dokumenty (jejich kopie), trvanlivé potraviny, balenou vodu, otvírák na konzervy, náhradní oblečení, boty, deky nebo spací pytle, toaletní papír, jiné osobní potřeby, léky, a píšťalku.

Obyčejný "tranzistorák" lze i u nás nahradit rádiem, které je možno alternativně dobíjet dynamem na kliku -- rádio lze použít i jako svítilnu, dobíječku mobilů a sirénu. Držiteli to tak zaručuje určitou energetickou nezávislost.

Na stránkách Českého červeného kříže jsem bohužel žádná taková doporučení nenašel, obsahují pouze pasivní reakci na povodně cestou pomoci a sbírek.

V době prudkých klimatických změn (jen letos postihly bleskové povodně Českou republiku již potřetí) by proto bylo na místě i aktivní působení organizace, jejímž cílem je ochrana a záchrana lidských životů. Osvěta ve smyslu "pořiďte si balíček poslední záchrany" šířená i sdělovacími prostředky by mohla pomoci lidem lépe překonat situace podobné té, již máme v čerstvé paměti .

Nu a pan ministr a vláda "rozpočtové odpovědnosti" to může jistě podpořit, nic je to stát nebude.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.8. 2010