Požáry a sucho v Rusku povedou k zvýšení cen potravin

10. 8. 2010

Rozpočet domácností postihne v nadcházejících měsících zvýšení cen potravin v důsledku požárů a horka v Rusku a na Ukrajině, varuje vlivná výzkumnická firma Kantar Worldpanel. Očekává se prudké zvýšení cen pšenice, ječmene, palmového oleje, kakaa, krmiva pro dobytek a masa.

Cena ječmene se za posledních šest týdnů více než zdvojnásobila. Stojí nyní 210 euro za tunu, v červnu stál 90 euro za tunu. Ječmen je základním krmivem pro dobytek v Evropě. Cena pšenice minulý týden stoupla o 25 procent. Avšak OSN vylučuje, že by mohlo dojít k potravinové krizi, protože se očekává letos v USA rekordní sklizeň cereálií.

Ceny průmyslových komodit rostou už řadu měsíců, v důsledku rostoucí poptávky z nových ekonomik, jako je Čína a Indie.

Příští rok zřejmě dojde také k zvýšení cen oděvů v důsledku rostoucích cen bavlny a tlaku na výrobní kapacity v Číně, kde se dnes vyrábí většina šatstva.

Britští pozorovatelé varují, že plánované britské zvýšení DPH na 20 procent od 1. ledna 2011 postihne zvlášť tvrdě chudší domácnosti .

V Británii vydávají rodiny asi 12 procent svého rozpočtu na potraviny, avšak v chudších zemích tvoří výdaje na potraviny daleko větší podíl. Lidé budou mít zřejmě problémy za potraviny zaplatit. R. 2008 vyvolalo zvýšení cen potravin pouliční nepokoje v mnoha zemích světa, od Mexika po Indonésii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.8. 2010