Vedoucí redaktorka romského vysílání Českého rozhlasu požádala v Kanadě o azyl

3. 6. 2009

tisková zpráva

Český rozhlas je silně znepokojen rostoucím počtem rasově motivovaných útoků a sílící radikalizací společnosti. Tyto negativní projevy nesnášenlivého a xenofobního jednání některých jedinců se dotýkají samotného Českého rozhlasu a jeho zaměstnanců. O azyl v Kanadě požádala i s celou rodinou Anna Poláková, vedoucí redaktorka romského vysílání z redakce ČRo 1 -- Radiožurnálu pro národnostní menšiny.

"To, že jsme se rozhodli požádat o azyl vůbec nesouvisí s mou prací v rádiu, ale neustálými útoky na mou rodinu a radikalizací společnosti," uvedla Anna Poláková v e-mailu, který zaslala 2. června 2009 ředitelce zpravodajských stanic Českého rozhlasu Haně Hikelové. "Podle materiálů, které mi nechala Anna Poláková k dispozici, čelila její rodina v poslední době nevybíravým útokům. Uděláme po dohodě s právníky všechno proto, aby byly řádně došetřeny."

The Czech Radio editor-in-chief of Roma programming has applied for political asylum in Canada

3. 6. 2009

a press release

Czech public service radio is greatly concerned by the growing number of racially motivated attacks and the growing radicalisation of Czech society. Intolerant and xenophobic behaviour has affected even Czech Radio journalists.

Anna Poláková, the editor-in-chief of Roma minority programming on the ČRo 1 - Radiožurnál station has applied for political asylum in Canada.

"My application for asylum is not connected with my radio work. It is due to constant attacks against my family and due to the radicalisation of [Czech] society," said Anna Poláková in an email which she sent to Hana Hikelová, Controller of Czech Radio's news and current affairs stations on 2nd June 2009.

"According to the documentation that Anna Poláková has made available to me, her family has recently been the target of brutal attacks. We will make sure that these cases are thoroughly investigated and will consult our lawyers in order to facilitate this," said Hikelová.

Přes 30 000 studentů chce protestovat proti státní maturitě

3. 6. 2009

Přes 34.000 mladých lidí chce tento měsíc v Praze protestovat proti státní maturitě. Tento svůj postoj vyjádřili sdružením ve virtuální skupině na sociální síti Facebook. Příští týden hodlají poslancům předložit petici, v níž požadují zrušení státní maturity. Vadí jim hlavně nedopracovanost nových zkoušek dospělosti a také to, že dosud pořádně nevědí, z čeho by měli za rok maturovat, informovala ČTK.

"Už se studentům v naší historii povedlo prosadit si svá práva, tak my bychom mohli taky. Co takhle naplnit Václavák a vyjádřit svůj nepokoj?" vyzývají v internetové skupině.

Celý článek: ZDE

Britská vláda v krizi

3. 6. 2009

Postavení premiéra Gordona Browna je ohroženo. Z jeho vlády odcházejí ministři s tím, že odmítají pod Brownem pracovat.

Ministryně britské vlády pro komunity Hazel Blears ve středu oznámila, že chce odejít z vlády z "osobních důvodů". Ve svém rezignačním prohlášení se vyhnula obvyklé chvále Gordona Browna a namísto toho zdůraznila, že chce "pomoci Labouristické straně, aby znovu navázala kontakt s britskými občany, chci jim připomenout, že naše hodnoty jsou i jejich hodnotami a že jejich naděje a sny jsou i našimi nadějemi a sny".

Prognóza pro rok 2009

Potřebujeme objevit oheň nebo vymyslet kolo

3. 6. 2009

Gerard Celente je prognostik, spisovatel a ředitel Trend Research Institutu, který založil v roce 1980. Proslavil se správnými předpověďmi burzovního krachu v roce 1987, rozpadu Sovětského svazu v 1990, asijské krize z roku 1997, splasknutí internetové bubliny v roce 2000 a recese 2001. Dále správně prognózoval začátek peněžní horečky 2002, propad trhu realit, recesi v roce 2007 a paniku 2008.

Freeman: Jak vidíte současnou situaci v Americe?

Severní Korea a české (mediální) válčiště

3. 6. 2009 / Miroslav Polreich

Politika a směřování Severní Koreje je těžko předvídatelná, přesto je odkázána do jistých limitů, které nyní jsou určovány předně Čínou, Ruskem a také USA. Pokud zůstaneme u možnosti pozitivního vývoje, tak je také na dalším jednání Skupiny šesti, včetně Japonska a obou Korejí, která se snaží o postupné uklidnění a normalizaci vzájemných vztahů. Zde bylo dosaženo dokonce v období končící Bushovy administrativy značného, až překvapivého pokroku. (viz podrobný rozbor v článku "Preventivní diplomacie nebo preventivní útok?" v Britských listech z 11. 5. 2007) Dalo by se tudíž předpokládat, že tento vývoj bude pokračovat s dokonce větší intenzitou za nové, demokratické administrativy. Vznikly však komplikace. Posuďme střízlivě pravděpodobný vývoj.

Americká ozbrojená odpověď KLDR je nepravděpodobná

3. 6. 2009

KD│Je nepravděpodobné, že by USA využily své významné vojenské přítomnosti v Asii k odpovědi na poslední kroky Pchjongjangu, napsal Gordon Lubold v deníku The Christian Science Monitor. Spojené státy mají na Korejském poloostrově 28 500 vojáků, včetně více než 16 000 vojáků hlídajících "demilitarizovanou zónu" mezi oběma korejskými státy. Minulý čtvrtek USA a Jižní Korea v reakci na jaderný test Pchjongjangu a vypovězení příměří zvýšily oficiálně vyhlašovaný stupeň ohrožení na nejvyšší úroveň za posledního dva a půl roku.

Brdská žumpa na dolary amerických daňových poplatníků

3. 6. 2009 / Miloš Dokulil

Nezdá se, že by USA spěchaly s realizací dříve plánovaných globálně-strategických opatření lokalizovaných ve střední Evropě. Asi stojí za připomenutí, že se po osmi letech administrativy prezidenta Bushe mnohé teď reviduje, ne-li zcela mění. Kupodivu i u nás Brdy se začaly cudně odstrojovat z dříve zřízených zátarasů, obdobně jako se to děje s vánočním stromkem po Vánocích (ať už očekávání byla jakákoliv). Méně to zatím platí o hlavách některých českých politiků (o jejich profesní průpravě ke "službě veřejnosti" nemluvě).

Vyšetřování hypotéční krize: Hledání zločince, jehož už známe

3. 6. 2009

KD│ Kongres možná založí komisi k vyšetření příčin hospodářské krize. Může být užitečné veřejně obvinit ty, kdo nesou odpovědnost za zbytečné utrpení. To by byla dobrá věc, píše ekonom Dean Baker v magazínu Truthout.

Tito lidé by měli být voláni k zodpovědnosti. Ti ve finančním sektoru, kdo porušili zákon, by měli jít do vězení, nebo přinejmenším ztratit majetky. Úředníci, jejichž nekompetence anebo korupce tuto katastrofu umožnily, by měli ztratit práci a nikdy znova nezískat veřejnou důvěru.

Proč má mít občan stále na nose brýle mámení?

3. 6. 2009 / Miloš Dokulil

V předchozím textu jsem psal o některých nemalých nešvarech týkajících se dovozu zahraničních pracovníků do ČR na práci. Samozřejmě že když byla ještě v rámci Topolánkovy vlády nabídnuta ministrem Nečasem letenka zdarma těm, kteří by byli ochotni se dobrovolně a předčasně vrátit domů, nejednoho z občanů asi také napadlo, že tohle riziko mělo být zapracováno do případných smluvních podmínek agentur, které s takovým neslýchaným ziskem sem lidi přivážely.

NASADÍ VELKÁ KOALICE MÉDIÍM VEŘEJNÉ SLUŽBY NÁHUBEK?

Vyjednávají Tvrdík s Langerem za zády svých stran?

2. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

K informacím o tom, že generální ředitel ČT Janeček "ztratil důvěru ODS" a nahradit ho má Milan Fridrich, který díky telefonickým hovorům s Ivanem Langerem tu důvěru má, se připojily informace z rozhlasu. Server Aktuálně zveřejnil jeden z dalších předvolebních politických drbů jako konstatování: "Ředitel rozhlasu Kasík skončí. Nahradit ho má Duhan", hlásá titulek Kateřiny Eliášové. Realita je ovšem následující: drb pobíhá politickými kuloáry už měsíc. Jediný, který se s tím před svými spolupracovníky netají, je Peter Duhan. Nicméně jeho zbožné přání nikdo jiný nechce potvrdit. Když se ho na nedávné ředitelské poradě zeptal generální ředitel Kasík "natvrdo" a přede všemi, zda hodlá kandidovat na generálního ředitele ještě dříve, než on tu židli opustí, došly řediteli ČRO 6 slova. A to má podle zlých jazyků dojít ke Kasíkově defenestraci už za čtrnáct dnů na příštím zasedání Rady.

Vojtěch Filip

Chvála Grebeníčkovi: Veřejná služba České televize jako zrcadlo toho, jací jsou komunisté doopravdy

2. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Předseda KSČM Vojtěch Filip zaslal 28. května 2009 generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi dopis, ve kterém protestuje proti vysílání rekonstrukce politického procesu s Miladou Horákovou, který má ČT vysílat od 31. května 2009 do 9. června 2009 na programu ČT2. Filip považuje vysílání tohoto pořadu za narušení předvolební kampaně voleb do Evropského parlamentu, respektive přípravy a průběhu voleb a generálního ředitele žádá , aby pořad Proces H byl zařazen do vysílání až po volbách. "Opět se potvrzuje, že Česká televize i v předvolebním období, ale nejen v něm, je naprosto poplatná pravicovým stranám, s jejich neustálým vracením se k minulosti proto, aby odváděly pozornost občanů od otázek současných, a to je finanční a ekonomická krize", tvrdí předseda KSČM.

"KSČM je jinou politickou stranou než KSČ a má vlastní historii. To ale neznamená, že se nehlásíme k minulosti i současnosti," mimoděk dodává v závěru dopisu. Opravdu se JUDr. Vojtěch Filip hlásí k oprávněnosti rozsudku smrti ve vykonstruovaném procesu s JUDr. Miladou Horákovou?

Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii TÉMA BL

ČT je zaujatá

3. 6. 2009

Pan Kotrba by měl pravdu, pokud ČT by se stejným zaujetím dávala seriál o odsouzení a popravě manželů Rosebergerových a seznámila posluchače s praktikami komisí kongresu vyšetřujících tzv. neamerickou činnost občanů USA. K tomu by mohla přidat seriál o likvidaci presidentů v Guatemale a Chile, nemluvě o Panamě a ostatní bohulibé činnosti vládnoucích elit USA ve světě, zdůrazňuje Petr Herout.

Pokud by ČT, jak říká pan Kotrba, správně nastavovala zrcadlo době zostřené studené války, tak bez ukázky praktik druhé strany postrádá tato charakter veřejnoprávního media. Posluchače ČT určitě netvoří většina restituentů či divokých privatizérů.

S tím nic Filip nenadělá:

Proces s Horákovou byl v době, kterou KSČM považuje za "nejlepší období českých dějin"

3. 6. 2009 / Miroslav Tejkl

Článek Štěpána Kotrby z 2. 6. 2009 "Chvála Grebeníčkovi: Veřejná služba České televize jako zrcadlo toho, jací jsou komunisté doopravdy" je logický, ale svou logiku má i dopis předsedy KSČM.

I kdyby se tisíckrát KSČM omluvila a dala najevo svůj negativní vztah k procesu s Miladou Horákovou, stejně jí před volbami takový pořad postaví do horšího světla.

V grónských parlamentních volbách zvítězilo levicové Eskymácké bratrství

3. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Vítězem předčasných parlamentních voleb v Grónsku je podle oficiálních výsledků levicová opoziční strana Eskymácke bratrství (Inuit Ataqatigiit). Získala téměř 44% hlasů, takže středopravá Pokroková strana (Siumut) po 30 letech vlády přijde nejspíše o moc, neboť získala jen něco málo přes 26% hlasů. O mandáty v 31-členném parlamentu se ucházelo šest politických stran. Nová vláda bude první, která bude řídit poloautonomní dánské území se zvýšenými pravomocemi. Dohoda o rozšíření pravomocí inuitské samosprávy, považovaná za první krok k budoucí nezávislosti, vstoupí v platnost 21. června 2009. Grónsko je doposud součástí Dánského království, na jeho území jsou však rozsáhlé americké radarové základny.

Tak o co vlastně jde?

3. 6. 2009 / Jiří Faimon

Po známých vajíčkových událostech se rozhořela diskuze, jak celou věc interpretovat - zda akceptovat, potrestat nebo omluvit. Dosaďte si sami, podle svých vlastních výchozích pozic. Na jedné straně padají slova o fašismu, na druhé straně vidíme jasnou snahu věc bagatelizovat. Podle mého názoru není důležité, jak věc nazveme. Důležitější je posouzení, zda není v konfliktu s demokratickými principy.

Konec brazilské monarchie

Při havárii letu letadla Air France 447 zahynul poslední brazilský princ

3. 6. 2009 / Fabiano Golgo

Poslední potomek brazilského císaře Pedra II., šestadvacetiletý princ Pedro Luis de Orleans e Bragança, je mrtev. Zemřel při havárii letu letadla Air France č. 447. Tak vymřela po meči přímá následnická linie našeho bývalého císaře Dona Pedra II. Vzhledem k tomu, že ten neměl žádné vlastní děti a všichni ostatní příbuzní, kteří by mohli zdědit trůn, pokud by se Brazílie vrátila k monarchii, jsou také bezdětní a je jim všem nad sedmdesát, s Pedrem vymřela brazilská monarchie.

20 let po zásahu čínské armády:

Na mapě Prahy přibude náměstí Tchien-an-men

3. 6. 2009

Amnesty International přejmenuje prostranství před Velvyslanectvím Čínské lidové republiky na náměstí Tchien-an-men. Nový název se na mapě Prahy objeví na několik hodin 4. června, symbolicky 20 let poté, co na stejnojmenném náměstí v Pekingu zasáhla čínská armáda proti demonstrantům usilujícím o demokratické změny. Ani po 20 letech nebyl zásah vyšetřen a dnešní bojovníci za lidská práva se v Číně potýkají s podobnými problémy jako jejich předchůdci.

Milan Fridrich neví, kdo vynesl čísla z jeho služebního telefonu?

2. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

V České televizi se opakuje situace, která se přihodila naposledy před devíti lety. Tehdy "někdo" vynesl výpis telefonních hovorů členky Rady Jany Dědečkové a zveřejnil je. V hysterické atmosféře pak byla "rebely" obviňována, že se nechá manipulovat politiky ODS. Nyní "někdo" vynesl informace o hovorech Milana Fridricha ze služebního telefonu s Ivanem Langerem a Jaroslavem Tvrdíkem. Jeden je šéfem volebního štábu ODS, druhý šéfem volebního štábu ČSSD.

LN: Milan Fridrich: Chtějí mě zastrašit od kandidatury na šéfa ČT ZDE

V roce 2000 jsem podával na tehdejší indiskrétnost trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie je odmítla šetřit, neboť tehdy ještě neexistoval judikát, že i výpis hovorů je citlivým osobním údajem. Kdyby si dnes Fridrich spojil oba příběhy a podíval se, v čem se shodují a které osoby byly v ČT tehdy i dnes, věděl by, kde má hledat "investigující" nepřátele a jejich mediální kamarády, kteří zároveň vědí, čí jsou která čísla... Každý z ředitelů veřejnoprávní televize své kritiky vždy nalezl v kancelářích OTN. Ale vždy je nalezl pozdě. Třeba Fridrich bude mít tentokrát více štěstí, když se podívá přes rameno.

Důchodci a postižení potřebují KSČM

3. 6. 2009

Až budou politici dodržovat lidská práva v Čechách, nebude potřeba KSČM; měl by si pan Kocáb udělat pořádek na vlastním dvorku než bude někoho odsuzovat. To co se děje s postiženýma a důchodcema nemá v Evropě obdoby. Dokud bude KSČM jedinou stranou, která se zajímá o potíže těchto lidí nebude mít o voliče nouzi, domnívá se čtenář, který se představil jako Kamil Tomandl.

EU neuznala parlamentní volby v Jižní Osetii, zvítězily v nich promoskevské strany

2. 6. 2009

ŠOK│Strana Jednota promoskevsky orientovaného prezidenta Eduarda Kokojtyho zvítězila se ziskem necelých 46,36 % hlasů v nedělních parlamentních volbách v Jižní Osetii. Jako druhá se umístila promoskevsky laděná Lidová strana s 22,53 % hlasů a třetí se umístili komunisté s 22,25 % hlasů. Kokojty výsledky voleb uvítal jako potvrzení nezávislosti Jižní Osetie.

Skutečná fakta jsou v knize historičky Hahnové

3. 6. 2009

K příspěvku Tomáše Krystlíka doporučují čtenáře upozornit, že Krystíkem použitá tvrzení jsou podrobně popsána v knize Eva Hahn (odkaz o autorce ve Wikipedii je v němčině) , Sudetoněmecký problém: obtížné loučení s minulostí (Sudetendeutsches Problem: Schwieriger Abschied von der Vergangenheit), Praha 1995 / 1996, Ústí n/l .1999 včetně zpochybnění věrohodnosti číselných údajů uváděných Krystlíkem. Tamtéž je údajný počet obětí mezi bývalými německými občany ČSR zdůvodněně odhadován na max. 40 000 osob.

Vzhledem k tomu, že nechci být zatažen do jakékoli diskuse, prosím, neuvádějte na mne žádné spojení, z mě strany se jedna jen o faktickou připomínku, píše čtenář J. Píchal.

Více než dvě stě tisíc Čechů muselo Sudety opustit

3. 6. 2009 / Jaroslav Štemberk

Tomáš Krystlík píše, že "Češi z území odstoupených Německu nebyli vyháněni". To je pravda jen částečně. Nebyly sice vydány žádné příkazy k paušálnímu odsunu Čechů ze Sudet, ale více než dvě stě tisíc Čechů bylo Sudety nuceno opustit a odejít do vnitrozemí proto, že v Sudetech přišli o zaměstnání nebo o byt. Šlo především o rodiny železničářů, správních a poštovních úředníků, vojáků z povolání, učitelů, četníků apod., kteří byli propuštěni ze zaměstnání a donuceni vyklidit služební byty proto, že nebyli plnoprávnými občany Velkoněmecké říše a tudíž podle německých předpisů nebyli způsobilí být státními zaměstnanci, upozorňuje Jaroslav Štemberk.

Házení shnilých rajčat na politiky z ODS

3. 6. 2009

Milý pane,

při Vašem přesvědčení Vás nemusí mrzet, že nikdo nehází shnilá rajčata na představitele ODS. Měl by jste to prostě a jednoduše provést sám. Ono by se mimo jiné hned ukázalo, jak ta reálná demokracie u nás ve skutečnosti funguje, píše Stanislav Hošek.

Fyzické útoky na nepravicové politiky vyvolává antikomunismus, který dlouhodobě šíří ČT

3. 6. 2009 / Stanislav A. Hošek

Jen namátkou si vzpomínám, že od listopadu 1989 byl bodnut do hrudi Jiří Svoboda, tehdejší předseda KSČM. Byl pořezán na obličeji Pavel Dostál, tehdy poslanec ČSSD.

Docela nedávno pak byl zmlácen Jiří Dolejš, poslanec a místopředseda KSČM. Při tom si nějak nemohu vzpomenout, že by útoku podobného druhu za posledních dvacet let čelil nějaký známý pravicový politik.

Ještě zarážející pro mne je, že orgány činné v trestním řízení ani v jednom z uvedených případů nic nevyšetřily.

Jak hájit bohaté

2. 6. 2009 / Štěpán Steiger

Tém voleb podle Mladé fronty Dnes je "zlí bohatí v. čestní chudí". Aby ovšem čtenář nehledal vadu v systému - neboť kapitalismus je přece nejlepší ze všech systémů, jež známe - redukuje deník téma na psychologický problém závisti. A proti té se dává do boje. Takřka ji kriminalizuje.

Něco málo o československých legiích v Rusku

2. 6. 2009 / Aleš Uhlíř

Již dvakrát se Tomáš Krystlík ve svých historických exkursech zmínil o československých legionářích v Rusku. V článku "České historické lži" z 27. 5. 2009 mimo jiné o Češích tvrdí, že "rabovali v letech 1918-1921 Sibiř" a ve svém dalším příspěvku z 2. 6. 2009 přisuzuje Čechům vynález plynových komor a s odkazem na jakési neurčité ruské historické publikace uvádí, že českoslovenští legionáři usmrcovali zajatce v plynových komorách.

Evropský extremismus ODS

2. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Jen v české kotlince nevnímáme, jak neuvěřitelně hloupé je propojení britské konzervativní strany v čele s Davidem Cameronem, spolu s českou ODS Mirka Topolánka a polskou stranou bratrů Kaczyńských Právo a spravedlnost. Všichni ostatní mohou jásat. Britská i česká pravice vystoupila z hlavního proudu evropské politiky - z klubu Evropské lidové strany a zakládá klub nový. Protievropský. Protiintegrační. Tím se zmenší britský vliv na evropskou politiku, na tvorbu společného trhu. Podnikatelé se budou muset poohlédnout po jiných politicích. Zmenší se i vliv EPP na evropskou politiku. To posílí socialisty. Evropa nezchudne, Británii konzervativní izolace ovšem nepomůže. Ultrakatolické polské rádio Maryja k tomu bude hrát Te Deum a členky ODS se zahalí černým šátkem. Protože "evropská" politika české ODS s jejich euroskeptickými partnery bude politikou Evropy katolické. Ateisté, singles, teplouši, lesby, přistěhovalci a liberálové v ní nebudou mít místo. A Topolánek se bude konečně moci obejmout veřejně s neonacionalisty a z plna hrdla zařvat: Čechy Čechům!

Politici jako problémová menšina čili nepřizpůsobiví...?!?

2. 6. 2009 / Ladislav Žák

Když tak poslouchám a čtu všechna ta moudra o problematice menšin a vygenerování nové menšiny-nepřizpůsobivých, která ovšem podle současných kriterií a pod moudrým vedením našich politiků a jimi vyvolených a námi nevolených loutek aspiruje na to být brzo většinou, napadá mne, že jsou to právě politici, kteří začínají splňovat bez ohledu na barvu dresu a praporu definici menšiny. Konec konců mají vlastní kulturu, hovoří obtížně srozumitelným dialektem a v neposlední řadě se dokážou obdivuhodně semknout kdykoliv, když mohou občany o něco oloupit a nastrkat to do kapes svých a svých sponzorů.

Kam se posouvají Britské listy?

2. 6. 2009 / Jiří Jírovec

Abych pravdu řekl, nechápu, proč BL opakovaně tisknou články, které bagatelizují útoky na předvolební shromáždění ČSSD a jejího předsedu Jiřího Paroubka. Mezi těmito autory se blýsknul Boris Cvek, když napsal:

"Paroubkovi se (přitom) podařilo vyvolat konflikt s 'mladými' už v krizi kolem CzechTeku v létě 2005. Jeho nabubřelé chování, ostrá konfliktní politická kampaň ve sněmovních volbách 2006, neschopnost přijmout volební výsledek, jeho chování během politické krize do sestavení druhé Topolánkovy vlády, jeho důraz na poplatkovou a protiradarovou hysterii jako základní politická témata, to všechno ho musí prostě odcizovat mnoha mladým lidem, ba včetně těch, jimž vyhovoval jako užitečný idiot v boji za 'světový mír'."

Jde v podstatě o snůšku polopravd, které lze označit za blábol.

Jan Zahradil (ODS)

Europoslanec Zahradil se nám nevyplatí - ale z jiných důvodů, než uvádí ČSSD

2. 6. 2009

ČSSD použila na plakátech tvář Jana Zahradila (ODS) s textem "18 111 Kč vás stálo každé moje slovo v Evropském parlamentu. A to jsem tam dva roky vůbec nepromluvil“. Sociální demokracie prý spočítala slova ve vystoupeních Jana Zahradila na plenárním shromáždění Evropského parlamentu a vypočítala, kolik stálo každého občana každé Zahradilovo slovo v Evropském parlamentu. Bylo to údajně 2 292 slov v pouhých 11 vystoupeních.

Co na to jednička evropské kandidátky ODS Jan Zahradil? Hájí se tím, že statistika o počtu vystoupení v plénu EP nemůže být měřítkem pracovitosti europoslance, píše čtenář, který se představil jako Tomáš Bosch.

Bude v Litvínově koalice Dělnické strany a Volákovy ODS?

2. 6. 2009 / Jan Rovenský

Volák rozpráví s Vandasem - foto: Dělnické listy

Celkem žasnu nad tím, co se dělo o víkendu v Litvínově. Nejen, že se novopečený starosta Volák (ODS) mítinku rasistů zjevně zúčastnil, ale s šéfem Dělnické strany Vandasem dokonce našli společnou řeč. Volák podpořil zásah těžkooděnců proti studentům a mladým sociálním demokratům, kteří si dovolili v blízkosti shromáždění pokojně rozvinout vlastní protifašistický transparent (aniž by do shromáždění vnikli nebo jej jakkoliv narušovali třeba skandováním). Shromážděným rasistům Volák (podle "stranických" Dělnických listů) řekl: "Ty věci, na které jste upozornili, se snažíme řešit. Neslibujeme co nemůžeme, ale postupnými kroky se snažíme situaci zlepšit."

Házení vajíčky, házení fašismem

2. 6. 2009 / Ondřej Slačálek

Z akce "vejce pro Paroubka" se stala kauza, s hlavní osou ve vzájemné distribuci urážek. Mládež metala vejce po lídrech konzervativní levice, tito lídři a také konzervativně levicoví publicisté jí to spláceli metáním podstatných a přídavných jmen odvozených z fašismu a nacismu... Důležité ale ve skutečnosti není, jak si tuto sérii akcí rozebereme, jak ji zhodnotíme a onálepkujeme, kam si ji zařadíme a kdo si ideologicky přivlastní ten či onen její výklad. Důležité je, co s ní a z ní nadále uděláme -- třeba během volební kampaně k parlamentním volbám.

Vlajka kulturní revoluce.

Slačálkův marketing, vaječná psychóza a pravda prožitku

2. 6. 2009 / Karel Dolejší

Základní zásadou marketingu je odlišit se. Článek Ondřeje Slačálka "Házení vajíčky, házení fašismem" může posloužit jako dobrý příklad komerčního postupu, kterak snadno a rychle postavit vlastní produkt proti "obyčejnému pracímu prášku", respektive nad něj. Nejprve celé Ne-Já označíme za homogenní, následně mu udělíme šedivé znaménko mínus, nakonec se sami vystavíme na jeho pozadí. Přesně tak se řada "konzervativně levicových" autorů stala piedestalem excelujícího Slačálka, který jim kolektivně vpálil, že házejí fašismem po jeho kamarádech. Dovolím se z pod nálepky vymanit, nejsa exemplářem podřadného hmyzu fixovaným v čísi krabici; na ostatních stejně postižených ponechám, ať si s nadílkou poradí sami; podotknu jen, že se nikdo z nich Paroubka nezastával.

Pochopitelně, že ani intelektuál Slačálkova formátu nemá povinnost chápat aluze na bezmála čtyři dekády staré vyjádření, a zejména tehdy ne, když je chápat nechce. Jediný spravedlivý Slačálek nemůže potřebovat, aby mu jeho spíš efektní než efektivní nálepkování rušily nehomogenity. Nicméně právě toho se teď dopustím, protože jsem nikdy netvrdil, že házení vajec na Paroubka je fašismem - nýbrž že jde o bezohlednou a do nebe volající nesmyslnou pitomost, která nakonec poslouží jedině legitimizaci represe.

Immanuel Wallerstein: Obama versus Cheney, střed versus pravice

2. 6. 2009 / Immanuel Wallerstein

21. května 2009 přednesl prezident USA Barack Obama významný projev, v němž shrnul názory své administrativy na národní bezpečnost. Minuty poté, co ukončil svou řeč, bývalý viceprezident Richard Cheney přednesl významný projev, který v podstatě odsoudil Obamova stanoviska k národní bezpečnosti. Média USA věnovala této dvojici vystoupení značnou pozornost a označila je za zásadní konflikt hodnot.

Všechno se vším souvisí - vajíčkové hody doprovody

2. 6. 2009 / Luděk Prokop

Tvrzení o panu Topolánkovi, že neustále lže, nemůže být zcela pravdivým tvrzením. A sice již proto, že tento muž je schopen postavit vedle sebe tvrzení vzájemně se vyvracející, tvrzení zcela opačná. V neustálém omílání různorodých, navzájem si odporujících tvrzení a klišé, se pak ztrácí podstata skutečné pravdy.

Topolánkem tisíckrát opakovaný blábol o poškození ČR, nebo blábol o velké ostudě ČR, protože padla jeho vláda, má zřejmě vyvolat dojem, že strůjcem blíže nespecifikovaného poškození ČR a její ostudy, není on, Topolánek.

Severokorejský obojživelný tank Typ 82.

Severní Korea údajně nacvičuje obojživelné operace

2. 6. 2009 / Karel Dolejší

Severní Korea prý zintenzívnila nácvik vyloďovacích operací s použitím obojživelných prostředků v oblasti západního pobřeží korejského poloostrova, informoval v pondělí list The Korea Herald. Soul se obává, že komunistický režim se možná připravuje k útoku na jeden z ostrovů pod jihokorejskou kontrolou. Zatímco pozemní hranici stanovenou společnou komisí OSN a "neutrálních národů" v rámci dohody o příměří Pchjongjang (až do vypovězení příměří minulý týden) v zásadě uznával, námořní hranici rozdělující bohatou rybolovnou oblast určil samostatně americký velitel vojsk OSN a KLDR ji nikdy neuznala. Sever už v minulosti kolem tzv. Northern Limit Line (NLL) vyvolal několik ozbrojených incidentů a činí si nárok na pět menších ostrovů, které nyní kontroluje Jižní Korea.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a