Americká ozbrojená odpověď KLDR je nepravděpodobná

3. 6. 2009

KD│Je nepravděpodobné, že by USA využily své významné vojenské přítomnosti v Asii k odpovědi na poslední kroky Pchjongjangu, napsal Gordon Lubold v deníku The Christian Science Monitor. Spojené státy mají na Korejském poloostrově 28 500 vojáků, včetně více než 16 000 vojáků hlídajících "demilitarizovanou zónu" mezi oběma korejskými státy. Minulý čtvrtek USA a Jižní Korea v reakci na jaderný test Pchjongjangu a vypovězení příměří zvýšily oficiálně vyhlašovaný stupeň ohrožení na nejvyšší úroveň za posledního dva a půl roku.

Existuje však jen velmi málo možností pro vojenskou odpověď na provokativní kroky severokorejského režimu a analytici tvrdí, že většina z nich by byla považována za agresívní a pouze by zvýšila napětí.

"Když Severní Korea den za dnem eskaluje situaci, nebudete chtít vypadat provokativně," říká Nicholas Szechenyi z Center for Strategic and International Studies ve Washingtonu. Americká armáda by měla v klidu vyčkat, protože je čas na diplomacii, ne na předvádění svalů.

Ministr obrany Robert Gates, který se v pátek zúčastnil výroční bezpečnostní konference v Singapuru, řekl, že dosavadní severokorejské akce nevyžadují vyslání dalších amerických vojáků do regionu.

"Nemyslím si, že by to někdo v administrativě považoval za krizi," řekl Gates novinářům na palubě letadla. "Máme tu dvě nové události, které jsou velmi provokativní, které jsou agresívní, doprovázené velmi agresívní rétorikou," dodal Gates. "A myslím, že nás to vrací k realitě výzvy, již Severní Korea pro region a pro mezinárodní společenství představuje."

"Mám za to, že úlohou armády v této situaci je znovu ujistit Jižní Korejce o našem angažmá," říká Chris Hellman z washingtonského Center for Arms Control and Non-Proliferation. Minulý týden bylo Kongresu oznámen plán na modernizaci 35 jihokorejských stíhaček F-16 v hodnotě 250 milionů dolarů. Další kontrakt v hodnotě 170 milionů zahrnuje nákup nových raket, které mají zvýšit obranyschopnost země.

Spojené státy by mohly zahájit další vojenské manévry nebo rozšířit námořní embargo, ale to by bylo interpretováno jako agrese.

Armáda má plán pro jakoukoliv mimořádnou bezpečnostní situaci. Pokud by se Severní Korea odvážila zaútočit, úkoly pro americké síly na poloostrově určuje tajný plán "5027". V současnosti však armáda počítá pouze s podporou jihokorejských vojenských kapacit a řešení krize ponechává na diplomatech.

"Je to všechno jen kouř bez ohně; ti hoši nemají žádnou kartu, kterou by mohli hrát," domnívá se Hellman.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.6. 2009