20 let po zásahu čínské armády:

Na mapě Prahy přibude náměstí Tchien-an-men

3. 6. 2009

Amnesty International přejmenuje prostranství před Velvyslanectvím Čínské lidové republiky na náměstí Tchien-an-men. Nový název se na mapě Prahy objeví na několik hodin 4. června, symbolicky 20 let poté, co na stejnojmenném náměstí v Pekingu zasáhla čínská armáda proti demonstrantům usilujícím o demokratické změny. Ani po 20 letech nebyl zásah vyšetřen a dnešní bojovníci za lidská práva se v Číně potýkají s podobnými problémy jako jejich předchůdci.

Kde: Pelléova 18, Praha 6
Kdy: 4. června, 17:30 -- 18:00 (tvorba graffiti na místě proběhne již od 10 hodin)

Na Tchien-an-men budou přejmenována náměstí v řadě měst světa. V Praze před čínskou ambasádou proběhne shromáždění, jehož účastníci vyzvou čínské úřady k zveřejnění informací o zásahu. Na místě také vznikne graffiti, jehož tématem bude právě krvavý zásah čínské armády.

"Při zásahu na náměstí Tchien-an-men byly před 20 lety zabity stovky lidí, někteří demonstranti zůstávají i po letech uvězněni. Pro dlouholeté věznění těchto lidí neexistuje žádné ospravedlnění," říká Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International. Čínská vláda nikdy nezveřejnila oficiální údaje o zásahu. Podle nevládních organizací zůstává kvůli zapojení do protestů uvězněno nejméně 20 lidí, některé zdroje však hovoří až o dvou stech osobách. V roce 2006 čínské úřady několik vězňů propustily, nadále je ale drží pod policejním dohledem.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.6. 2009