Proč má mít občan stále na nose brýle mámení?

3. 6. 2009 / Miloš Dokulil

V předchozím textu jsem psal o některých nemalých nešvarech týkajících se dovozu zahraničních pracovníků do ČR na práci. Samozřejmě že když byla ještě v rámci Topolánkovy vlády nabídnuta ministrem Nečasem letenka zdarma těm, kteří by byli ochotni se dobrovolně a předčasně vrátit domů, nejednoho z občanů asi také napadlo, že tohle riziko mělo být zapracováno do případných smluvních podmínek agentur, které s takovým neslýchaným ziskem sem lidi přivážely.

Copak tu nešlo o "obchod s lidmi"? Tedy o aktivity s jistým možným rizikem? Ale také s nemalým a nekontrolovaným ziskem? Přitom ačkoliv tu byly opakovaně v médiích uváděny příklady nehorázných podvodů a neslýchaně zadávaných výchozích podmínek k ucházení se o práci v ČR, zřejmě to byl jakoby jen pro ta média "zajímavý kolorit", aniž se o to hned zajímala policie. Jako kdyby bylo totálně jedno, kdo a za jakých podmínek do země vstupuje. Přitom je Česká republika "v rámci Schengenu". Takže může pak výhodně sloužit jako přestupní stanice do dalších států EU. Převaděčství v ČR také kvete. Divím se, že se z Bruselu (ale i přímo z Německa, atd.) k tomu ještě nikdo dost poplašně neozval. (Aspoň není znát, že by tomu bylo jinak.)

Kupodivu pokud se nějak ve finančně atraktivní sféře objeví nějaké další dílčí "členění" ve stávajících převodových pákách, tím se jen automaticky nabudí další možné parazitující mezičlánky; i když budou v jakoby jen formulářové (a "odosobněné") podobě vypadat nevinně. Každý případný další -- nejednou oprávněně požadovaný -- papír (třeba týkající se zdravotního stavu nebo pojištění) může být také a nejednou je získáván na černém trhu. Ani údajná evidence kohokoli nebo čehokoli na počítači automaticky nevylučuje v poslední instanci rozhodování někoho osobně, s diskrétně významným pohledem naznačujícím, za jakých podmínek bude posuzováno ve prospěch žadatele. Že přitom mohou vznikat následně další materiální škody pro hostitelskou zemi, třeba v nákladných operacích, pro které není krytí, to už je ovšem zcela jiný příběh.

Některé doklady rozpozná jen k tomu kvalifikovaný pracovník. Tohle se také moc dobře ví. Kupodivu nepravé doklady a potvrzení mohou být v Česku stále v kurzu. Tím pádem se pak udržuje mj. řada bezpečnostních rizik (nejen v ČR!), pokud odpovídající naše orgány nenajdou odpovídající řešení pro nelegální aktivity s touto "šedou sférou" komplexně související. Horší by pak bylo (a je), pokud ty orgány zůstávají "v klidu, jako že se nic neděje". Už několik let se ty signály ozývají. Marně? Jak to? V jakých to pak podmínkách vlastně žijeme? (Nepřekvapuje, že pokud někdo v této sféře působící uvízne v síti policie, může být přesto propuštěn k soudnímu řízení na svobodě?)

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.6. 2009