NASADÍ VELKÁ KOALICE MÉDIÍM VEŘEJNÉ SLUŽBY NÁHUBEK?

Vyjednávají Tvrdík s Langerem za zády svých stran?

2. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

K informacím o tom, že generální ředitel ČT Janeček "ztratil důvěru ODS" a nahradit ho má Milan Fridrich, který díky telefonickým hovorům s Ivanem Langerem tu důvěru má, se připojily informace z rozhlasu. Server Aktuálně zveřejnil jeden z dalších předvolebních politických drbů jako konstatování: "Ředitel rozhlasu Kasík skončí. Nahradit ho má Duhan", hlásá titulek Kateřiny Eliášové. Realita je ovšem následující: drb pobíhá politickými kuloáry už měsíc. Jediný, který se s tím před svými spolupracovníky netají, je Peter Duhan. Nicméně jeho zbožné přání nikdo jiný nechce potvrdit. Když se ho na nedávné ředitelské poradě zeptal generální ředitel Kasík "natvrdo" a přede všemi, zda hodlá kandidovat na generálního ředitele ještě dříve, než on tu židli opustí, došly řediteli ČRO 6 slova. A to má podle zlých jazyků dojít ke Kasíkově defenestraci už za čtrnáct dnů na příštím zasedání Rady.

Temné zákoutí okolo Jánského vršku nicméně vydalo před časem (dez)informaci, že se jedná o tajnou dohodu Langera s Tvrdíkem, o které neví nikdo jiný. Ani v jedné partaji. Prý to má být křížová dohoda: Fridricha výměnou za Janečka (v režii ODS) a Kasíka vyměnit za Duhana (v režii ČSSD). A zástupce každého z ředitelů zase naopak. V Lidovém domě o tom ale nikdo nic neví.

Neví o tom nikdo ani ve sněmovně. Nic nenasvědčuje systematickému tlaku ODS na cokoliv jiného, než zrušení ČT a ČRo jako takových (poradce prezidenta Klause Ladislav Jakl a bývalá radní Jana Dědečková), zrušení koncesionářských poplatků (beznadějný outsider kandidátky ODS Kožušník) nebo prezidentsko-senátně-sněmovní "trojnožky" při volbě radních (senátor Oberfalzer). A nic nenasvědčuje tlaku ČSSD, mimo podpory regionální televizní sítě (Berkovy RTA - za zásluhy o předchozí krajské volby), legalizace doteď protizákonného stavu vysílání některých rádií ("Fleischmannova" digitální novela vysílacího zákona) a legalizace doteď protizákonného stavu v ČRo - existence místopředsedů a jejich platů (přílepek k "Fleischmannově" digitální novele vysílacího zákona). Toto ovšem nejsou hlasování, která by byla jakkoliv politicky vyhraněna, ačkoliv pomáhají oligopolu jedné skupiny privátních rádií. Ale chápu, že chtít pak výslužku v podobě vstřícných rozhovorů v předvolební době je něco, co láká.

Když jsem se nedávno zeptal ve Sněmovně předsedy Stálé komise pro sdělovací prostředky poslance Jandáka, nevěděl o ničem a nic nenasvědčovalo tomu, že by podobnou dohodu s ODS jakkoliv schvaloval či obhajoval. Když se ho ptal Tomáš Menschik, vznikl z toho rozhovor plný udivených odpovědí pod titulkem Volba šéfa České televize je mi buřt, říká Jandák". Nicméně Jandák v rozhovoru pro Týden konstatoval - jen tak během řeči - jednu větu, jejíž význam Menschikovi nedošel:

"S takto nastaveným strojem nikdo nic nesvede"

Jandák připouští mimoděk, že se něco někde děje, což má širší politický kontext. Děje se to ovšem mimo něj. Máme tedy věřit tomu, že za zády drsné politické kampaně do Evropského parlamentu se šéfové obou na smrt znepřátelených volebních štábů kdesi na kafi domlouvají o tom, jak nasadí po volbách médiím náhubek? Tvrdík že nasadí náhubek Českému rozhlasu a Langer že si zkrotí Českou televizi? A máme věřit tomu, že sociální demokracie ponechá občanským demokratům k vyplenění křeslo generálního ředitele České televize, která je provozovatelem 30% digitálního vysílání a má rozpočet skoro osm miliard?

Jestli se ODS, jejíž místopředseda navštívil nedávno generálního ředitele a prosil ho, aby už nekandidoval, se snaží v předtuše nijak slavného výsledku evropských voleb vyvolávat nervozitu před dalšími - mimořádnými - volbami parlamentními, jde o dobrý psychologický pokus o rozeštvání či zastrašení média, které už nějakou dobu není tak kamarádské k ODS, jak by si její PR mani představovali. K ODS se ale nikdo nelísá. I proto, že dala jasně najevo svůj strategický cíl: zrušit koncesionářské poplatky a jak rozhlas, tak i televizi privatizovat.

Nedovedu si ovšem představit vola v Lidovém domě, který by souhlasil s nasazováním modrého náhubku České televizi poté, co se vlastní hloupostí hanebně zostudil černomodrý náhubek v podobě současné Rady Českého rozhlasu - předsedy Jiřího Floriana (KDU-ČSL), Dany Jaklové (ODS), Tomáše Ratiborského (ODS) a dalších. Kauzy Barbory Tachecí, Rádia Wave i projektu Odhalení už dorazily jako předběžné upozornění až do EK a OSN. A jsou tam brány daleko vážněji než poměrně racionální, i když horkou jehlou ušitý náhubkový zákon, taktéž z dílny ODS.

Stačí, když se s volbou nového generálního ředitele ČT začínají probouzet metody starých revolucionářů na Kavčích horách. Rozkývat ještě druhou mediální instituci by mohlo být už pro budoucnost veřejné služby smrtelné. Pokud by přeci jen Tvrdík uvažoval o tajných dohodách s Langerem za zády vedení ČSSD i za zády svých poslanců, pak se sluší konstatovat, že ODS stále plní dohody v duchu kréda mediálního poradce předsedy Topolánka Marka Dalíka:

"Budeme je nějakou dobu tahat za nos a pak je kopneme do prdele."

Dalíkův postup mezitím v politice zlidověl. Dnes už ho používá kdekdo. Kdybych byl Topolánkovým poradcem, nevymyslel bych tu svinskou intriku lépe, zvláště když se Duhan umí vlísat komentáři svých redaktorů na stanici, kterou skoro nikdo neposlouchá, do přízně jak ješitnější části ČSSD, tak i konzervativnímu křídlu KDU i ODS. Ideální kandidát... Kdybych byl Tvrdíkem, klidně bych na dohodu o takovémto scénáři tiše přistoupil, ale dal bych si sakra pozor, abych z ní nezrealizoval ani chlup. Nakonec ve finální fázi by se hra obrátila proti hráči samotnému.

Nicméně se mi zdá, že všichni intrikáni dělají účet bez hostinského. Zaprvé tuto středu určí základní obrys scénáře volby nového generálního ředitele ČT dovolená Rada ČT. Podle serveru Týden staronový člen Rady Jan Prokeš nastínil tři hypotetické scénáře volby. První předpokládá, že se podaří sestavit pětici kandidátů, kteří postoupí do druhého kola. Druhý počítá s tím, že se potřebné hlasy nesejdou a bude se muset vyhlásit nové výběrové řízení. A třetí by mohli prosadit čtyři nováčci v radě: navrhnout úplné zrušení tendru a vyhlášení nového. Zda dojde k politicky motivovanému překvapení zjistíme tedy už brzy.

A pouze výsledky evropských voleb, které se konají v pátek a v sobotu, a tím i výhled jednotlivých stran na výsledky voleb parlamentních určí, jestli vůbec dojde k nějaké dohodě ČSSD s ODS nebo ne. Osobně bych si tipnul, že se takovéto mocenské prostituce nikdo nedopustí, ať už výsledek dopadne jakkoliv. Ani v ČSSD, ani v ODS. Jedni i druzí by totiž nevysvětlili tuto tichou zákulisní koalici svým voličům a čekalo by je tvrdé rozčarování. Na podzim. Koalice bez páteře se neodpouštějí.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 2.6. 2009