V grónských parlamentních volbách zvítězilo levicové Eskymácké bratrství

3. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Vítězem předčasných parlamentních voleb v Grónsku je podle oficiálních výsledků levicová opoziční strana Eskymácke bratrství (Inuit Ataqatigiit). Získala téměř 44% hlasů, takže středopravá Pokroková strana (Siumut) po 30 letech vlády přijde nejspíše o moc, neboť získala jen něco málo přes 26% hlasů. O mandáty v 31-členném parlamentu se ucházelo šest politických stran. Nová vláda bude první, která bude řídit poloautonomní dánské území se zvýšenými pravomocemi. Dohoda o rozšíření pravomocí inuitské samosprávy, považovaná za první krok k budoucí nezávislosti, vstoupí v platnost 21. června 2009. Grónsko je doposud součástí Dánského království, na jeho území jsou však rozsáhlé americké radarové základny.

V Grónsku jesou páteřní americké radarové "Early Warning" stanice na základnách v Thule/Qaanaaq - Pituffik Air Base, a v Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord na Sondrestrom Air Base (67.02306°N 50.59694°W). Zde byly i odpalovací pozice raket a radar AN/FPS-30 "Sentinel", upgradovaný na AN/FPS-28 a FPS-117 North Warning System a komunikační AN/FRC-39 . Dodnes je zde radar 32 m L-band mikrovlnný radar ISR Spectra, ELF/VLF přijímače a další zařízení, formálně pod dánskou akademií věd. Na ledovci byl potom dvě radarové základny AN/FPS-3, AN/FRC-34 IceCap DYE II (65°11'N 43°49'W, ) a DYE III (66°23'N 46°11'W). Sondrestrom AB opustila americká armáda v roce 1992, kdy přestal fungovat systém Distant Early Warning Line.

Ruský prezident Vladimír Putin varoval už v roce 2003 Dánsko, USA a další státy NATO, že pokud se spojí jejich účast na NMD, mohlo by to znovu porušit všeobecnou strategickou stabilitu. Bývalý ministr obrany v Clintonově administrativě William Cohen prohlásil v roce 2000, že Washington potřebuje upgrade radaru v Thule co nejdříve...

podrobnosti o jaderném překladišti a radarové základně v Thule: Britské listy 6. 8. 2004 ZDE

V listopadu obyvatelé největšího ostrova na světě jednoznačně schválili plán, jak zajistit grónské vládě více pravomocí - například kontrolu nad místními policejními složkami, soudy, pobřežní hlídkou, ustanovením grónštiny za úřední jazyk. Následně vyhlásil grónský premiér Hans Enoksen předčasné volby, aby se mohli voliči rozhodnout, které strany budou podle nově nabytých pravomocí vládnout.

V lednu 1968 se zřítil B-52 nesoucí také čtyři vodíkové pumy nedaleko Thule AFB v Grónsku. Jedna z nich zamořila plutoniem okolí. V roce 1997 bylo odhaleno (dle zprávy DUPI, Dansk Udenrigspolitisk Institut) že Spojené státy během studené války v letech 1950-60 měly přísně tajný plán na použití ledu na severním pólu k vytvoření obrovského bludiště o délce chodeb 4000 km k vybudování odpalovacího zařízení pro 600 raket středního doletu s jadernými hlavicemi. Kuriózní měla být i technologie ražby - teplem jaderného reaktoru. V samotné Thule je dnes podzemních tunelů několik desítek kilometrů. Problémem doi budoucna je globální oteplování, neboť hrozí, že permafrost začne tát.

Nyní je od února 2009 na základně Thule funkční americký zdokonalený radar včasné výstrahy UEWR (Upgraded Early Warning Radar). Druhý takový je ve Fylingdales (Velká Británie).

Nová schopnost radaru UEWR v Grónsku ZDE

Radary včasné výstrahy ZDE
Severské listy - Nervové centrum americké obrany -- grónská Thula ZDE
Kauza Thule varuje i dnes ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.6. 2009