Házení vajíčky, házení fašismem

2. 6. 2009 / Ondřej Slačálek

Z akce "vejce pro Paroubka" se stala kauza, s hlavní osou ve vzájemné distribuci urážek. Mládež metala vejce po lídrech konzervativní levice, tito lídři a také konzervativně levicoví publicisté jí to spláceli metáním podstatných a přídavných jmen odvozených z fašismu a nacismu... Důležité ale ve skutečnosti není, jak si tuto sérii akcí rozebereme, jak ji zhodnotíme a onálepkujeme, kam si ji zařadíme a kdo si ideologicky přivlastní ten či onen její výklad. Důležité je, co s ní a z ní nadále uděláme -- třeba během volební kampaně k parlamentním volbám.

Vlajka kulturní revoluce.

Slačálkův marketing, vaječná psychóza a pravda prožitku

2. 6. 2009 / Karel Dolejší

Základní zásadou marketingu je odlišit se. Článek Ondřeje Slačálka "Házení vajíčky, házení fašismem" může posloužit jako dobrý příklad komerčního postupu, kterak snadno a rychle postavit vlastní produkt proti "obyčejnému pracímu prášku", respektive nad něj. Nejprve celé Ne-Já označíme za homogenní, následně mu udělíme šedivé znaménko mínus, nakonec se sami vystavíme na jeho pozadí. Přesně tak se řada "konzervativně levicových" autorů stala piedestalem excelujícího Slačálka, který jim kolektivně vpálil, že házejí fašismem po jeho kamarádech. Dovolím se z pod nálepky vymanit, nejsa exemplářem podřadného hmyzu fixovaným v čísi krabici; na ostatních stejně postižených ponechám, ať si s nadílkou poradí sami; podotknu jen, že se nikdo z nich Paroubka nezastával.

Pochopitelně, že ani intelektuál Slačálkova formátu nemá povinnost chápat aluze na bezmála čtyři dekády staré vyjádření, a zejména tehdy ne, když je chápat nechce. Jediný spravedlivý Slačálek nemůže potřebovat, aby mu jeho spíš efektní než efektivní nálepkování rušily nehomogenity. Nicméně právě toho se teď dopustím, protože jsem nikdy netvrdil, že házení vajec na Paroubka je fašismem - nýbrž že jde o bezohlednou a do nebe volající nesmyslnou pitomost, která nakonec poslouží jedině legitimizaci represe.

NASADÍ VELKÁ KOALICE MÉDIÍM VEŘEJNÉ SLUŽBY NÁHUBEK?

Vyjednávají Tvrdík s Langerem za zády svých stran?

2. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

K informacím o tom, že generální ředitel ČT Janeček "ztratil důvěru ODS" a nahradit ho má Milan Fridrich, který díky telefonickým hovorům s Ivanem Langerem tu důvěru má, se připojily informace z rozhlasu. Server Aktuálně zveřejnil jeden z dalších předvolebních politických drbů jako konstatování: "Ředitel rozhlasu Kasík skončí. Nahradit ho má Duhan", hlásá titulek Kateřiny Eliášové. Realita je ovšem následující: drb pobíhá politickými kuloáry už měsíc. Jediný, který se s tím před svými spolupracovníky netají, je Peter Duhan. Nicméně jeho zbožné přání nikdo jiný nechce potvrdit. Když se ho na nedávné ředitelské poradě zeptal generální ředitel Kasík "natvrdo" a přede všemi, zda hodlá kandidovat na generálního ředitele ještě dříve, než on tu židli opustí, došly řediteli ČRO 6 slova. A to má podle zlých jazyků dojít ke Kasíkově defenestraci už za čtrnáct dnů na příštím zasedání Rady.

Kam se posouvají Britské listy?

2. 6. 2009 / Jiří Jírovec

Abych pravdu řekl, nechápu, proč BL opakovaně tisknou články, které bagatelizují útoky na předvolební shromáždění ČSSD a jejího předsedu Jiřího Paroubka. Mezi těmito autory se blýsknul Boris Cvek, když napsal:

"Paroubkovi se (přitom) podařilo vyvolat konflikt s 'mladými' už v krizi kolem CzechTeku v létě 2005. Jeho nabubřelé chování, ostrá konfliktní politická kampaň ve sněmovních volbách 2006, neschopnost přijmout volební výsledek, jeho chování během politické krize do sestavení druhé Topolánkovy vlády, jeho důraz na poplatkovou a protiradarovou hysterii jako základní politická témata, to všechno ho musí prostě odcizovat mnoha mladým lidem, ba včetně těch, jimž vyhovoval jako užitečný idiot v boji za 'světový mír'."

Jde v podstatě o snůšku polopravd, které lze označit za blábol.

Jak hájit bohaté

2. 6. 2009 / Štěpán Steiger

Tém voleb podle Mladé fronty Dnes je "zlí bohatí v. čestní chudí". Aby ovšem čtenář nehledal vadu v systému - neboť kapitalismus je přece nejlepší ze všech systémů, jež známe - redukuje deník téma na psychologický problém závisti. A proti té se dává do boje. Takřka ji kriminalizuje.

EU neuznala parlamentní volby v Jižní Osetii, zvítězily v nich promoskevské strany

2. 6. 2009

ŠOK│Strana Jednota promoskevsky orientovaného prezidenta Eduarda Kokojtyho zvítězila se ziskem necelých 46,36 % hlasů v nedělních parlamentních volbách v Jižní Osetii. Jako druhá se umístila promoskevsky laděná Lidová strana s 22,53 % hlasů a třetí se umístili komunisté s 22,25 % hlasů. Kokojty výsledky voleb uvítal jako potvrzení nezávislosti Jižní Osetie.

Evropský extremismus ODS

2. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Jen v české kotlince nevnímáme, jak neuvěřitelně hloupé je propojení britské konzervativní strany v čele s Davidem Cameronem, spolu s českou ODS Mirka Topolánka a polskou stranou bratrů Kaczyńských Právo a spravedlnost. Všichni ostatní mohou jásat. Britská i česká pravice vystoupila z hlavního proudu evropské politiky - z klubu Evropské lidové strany a zakládá klub nový. Protievropský. Protiintegrační. Tím se zmenší britský vliv na evropskou politiku, na tvorbu společného trhu. Podnikatelé se budou muset poohlédnout po jiných politicích. Zmenší se i vliv EPP na evropskou politiku. To posílí socialisty. Evropa nezchudne, Británii konzervativní izolace ovšem nepomůže. Ultrakatolické polské rádio Maryja k tomu bude hrát Te Deum a členky ODS se zahalí černým šátkem. Protože "evropská" politika české ODS s jejich euroskeptickými partnery bude politikou Evropy katolické. Ateisté, singles, teplouši, lesby, přistěhovalci a liberálové v ní nebudou mít místo. A Topolánek se bude konečně moci obejmout veřejně s neonacionalisty a z plna hrdla zařvat: Čechy Čechům!

Vojtěch Filip

Chvála Grebeníčkovi: Veřejná služba České televize jako zrcadlo toho, jací jsou komunisté doopravdy

2. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Předseda KSČM Vojtěch Filip zaslal 28. května 2009 generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi dopis, ve kterém protestuje proti vysílání rekonstrukce politického procesu s Miladou Horákovou, který má ČT vysílat od 31. května 2009 do 9. června 2009 na programu ČT2. Filip považuje vysílání tohoto pořadu za narušení předvolební kampaně voleb do Evropského parlamentu, respektive přípravy a průběhu voleb a generálního ředitele žádá , aby pořad Proces H byl zařazen do vysílání až po volbách. "Opět se potvrzuje, že Česká televize i v předvolebním období, ale nejen v něm, je naprosto poplatná pravicovým stranám, s jejich neustálým vracením se k minulosti proto, aby odváděly pozornost občanů od otázek současných, a to je finanční a ekonomická krize", tvrdí předseda KSČM.

"KSČM je jinou politickou stranou než KSČ a má vlastní historii. To ale neznamená, že se nehlásíme k minulosti i současnosti," mimoděk dodává v závěru dopisu. Opravdu se JUDr. Vojtěch Filip hlásí k oprávněnosti rozsudku smrti ve vykonstruovaném procesu s JUDr. Miladou Horákovou?

Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii TÉMA BL

Politici jako problémová menšina čili nepřizpůsobiví...?!?

2. 6. 2009 / Ladislav Žák

Když tak poslouchám a čtu všechna ta moudra o problematice menšin a vygenerování nové menšiny-nepřizpůsobivých, která ovšem podle současných kriterií a pod moudrým vedením našich politiků a jimi vyvolených a námi nevolených loutek aspiruje na to být brzo většinou, napadá mne, že jsou to právě politici, kteří začínají splňovat bez ohledu na barvu dresu a praporu definici menšiny. Konec konců mají vlastní kulturu, hovoří obtížně srozumitelným dialektem a v neposlední řadě se dokážou obdivuhodně semknout kdykoliv, když mohou občany o něco oloupit a nastrkat to do kapes svých a svých sponzorů.

Severokorejský obojživelný tank Typ 82.

Severní Korea údajně nacvičuje obojživelné operace

2. 6. 2009 / Karel Dolejší

Severní Korea prý zintenzívnila nácvik vyloďovacích operací s použitím obojživelných prostředků v oblasti západního pobřeží korejského poloostrova, informoval v pondělí list The Korea Herald. Soul se obává, že komunistický režim se možná připravuje k útoku na jeden z ostrovů pod jihokorejskou kontrolou. Zatímco pozemní hranici stanovenou společnou komisí OSN a "neutrálních národů" v rámci dohody o příměří Pchjongjang (až do vypovězení příměří minulý týden) v zásadě uznával, námořní hranici rozdělující bohatou rybolovnou oblast určil samostatně americký velitel vojsk OSN a KLDR ji nikdy neuznala. Sever už v minulosti kolem tzv. Northern Limit Line (NLL) vyvolal několik ozbrojených incidentů a činí si nárok na pět menších ostrovů, které nyní kontroluje Jižní Korea.

Sto milionů dětí po celém světě nemá přístup ke vzdělání. Změníme to?

2. 6. 2009

Mohli jste objevit třeba nový lék na rakovinu, postavit nejdelší most na světě nebo pracovat jako účetní a bez problémů uživit svou rodinu. Kdybyste chodili do školy jako jiné děti. Vy ale od dvanácti let pracujete v továrně na oděvy a do školy už se nikdy nevrátíte. Narodili jste se v Číně a vaši rodiče přišli do Pekingu z venkova. Jako dítě "vnitřních migrantů" vás do místní školy zadarmo nevezmou a vaši rodiče na školné nemají.

Kam dojde svět, kde se do školy nedostane 100 milionů dětí? Podívejte se na www.zmenimeto.cz!

Jan Zahradil (ODS)

Europoslanec Zahradil se nám nevyplatí - ale z jiných důvodů, než uvádí ČSSD

2. 6. 2009

ČSSD použila na plakátech tvář Jana Zahradila (ODS) s textem "18 111 Kč vás stálo každé moje slovo v Evropském parlamentu. A to jsem tam dva roky vůbec nepromluvil“. Sociální demokracie prý spočítala slova ve vystoupeních Jana Zahradila na plenárním shromáždění Evropského parlamentu a vypočítala, kolik stálo každého občana každé Zahradilovo slovo v Evropském parlamentu. Bylo to údajně 2 292 slov v pouhých 11 vystoupeních.

Co na to jednička evropské kandidátky ODS Jan Zahradil? Hájí se tím, že statistika o počtu vystoupení v plénu EP nemůže být měřítkem pracovitosti europoslance, píše čtenář, který se představil jako Tomáš Bosch.

Týden: Na Andělu útočila "studentka Nina"

2. 6. 2009

Podle serveru Tyden.cz útočila na Andělu "studentka Nina"

Lucie Litomiská podle téhož článku "tou dobou byla na Andělu, ale v kině". Více informací ZDE, upozorňuje Petr Nachtmann.

Macek v Radiožurnálu

2. 6. 2009 / Boris Cvek

Psal jsem po nástupu Barbory Tachecí jako ředitelky Radiožurnálu (která ovšem ve funkci brzy skončila) o tom, že mi nevadí odchod tradičního autory ranní poznámky, totiž Ivana Hoffmana, z Radiožurnálu.

Myslím, že existuje spousta lidí, kteří jej mohli nahradit a střídat se v komentování tak, aby vznikla rozmanitost pohledů (něco podobného zvládly celkem dobře Lidové noviny v rubrice "Poslední slovo", kde s chutí čítávám texty Josefa Klímy).

Včera jsem byl ovšem ohromen, když jsem slyšel v 6.40 Miroslava Macka.

Milan Fridrich neví, kdo vynesl čísla z jeho služebního telefonu?

2. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

V České televizi se opakuje situace, která se přihodila naposledy před devíti lety. Tehdy "někdo" vynesl výpis telefonních hovorů členky Rady Jany Dědečkové a zveřejnil je. V hysterické atmosféře pak byla "rebely" obviňována, že se nechá manipulovat politiky ODS. Nyní "někdo" vynesl informace o hovorech Milana Fridricha ze služebního telefonu s Ivanem Langerem a Jaroslavem Tvrdíkem. Jeden je šéfem volebního štábu ODS, druhý šéfem volebního štábu ČSSD.

LN: Milan Fridrich: Chtějí mě zastrašit od kandidatury na šéfa ČT ZDE

V roce 2000 jsem podával na tehdejší indiskrétnost trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie je odmítla šetřit, neboť tehdy ještě neexistoval judikát, že i výpis hovorů je citlivým osobním údajem. Kdyby si dnes Fridrich spojil oba příběhy a podíval se, v čem se shodují a které osoby byly v ČT tehdy i dnes, věděl by, kde má hledat "investigující" nepřátele a jejich mediální kamarády, kteří zároveň vědí, čí jsou která čísla... Každý z ředitelů veřejnoprávní televize své kritiky vždy nalezl v kancelářích OTN. Ale vždy je nalezl pozdě. Třeba Fridrich bude mít tentokrát více štěstí, když se podívá přes rameno.

Je to opravdu taneček jen kolem mrtvoly?

2. 6. 2009 / Miloš Dokulil

Lisabonská smlouva vypadá jako přízrak. Už proto, že je to text, který jen málokdo četl. Textu je v té smlouvě tolik, že ani mnozí politici si ho zřejmě nepřečetli. I když aspoň ob řádek to udělat zřejmě měli. Takže s odkazy na "Lisabon" lze manipulovat jako s virtuální realitou nebo se vzdušnými zámky. Navíc pak stačí postrašit třeba nedostatkem zřetele k národním zájmům v té smlouvě, a může být kdykoliv oheň na střeše. Alespoň byl zatím v Irsku (12. 6. 2008). A i když zatím v obou komorách českého Parlamentu smlouva prošla (18. 2. 2009 ve Sněmovně a 6. 5. 2009 v Senátu), chybí jí podpis prezidenta republiky; takže zřejmě jistá část české veřejnosti čeká, zda by tu v Česku nebylo něco potenciálně obdobného k rozdmýchání "jisté nejistoty" kolem té Lisabonské smlouvy.

Proč má mít občan stále na nose brýle mámení? (1)

2. 6. 2009 / Miloš Dokulil

Ještě poměrně nedávno nejen české hospodářství stonalo na nedostatek pracovníků, především zvlášť viditelně ve stavebnictví. Ještě na podzim 2008 měl být dočasným řešením import pracovníků z Vietnamu a dalších východoasijských zemí. Už předtím (je tomu zrovna teď rok) vypsal Svaz podnikatelů ve stavebnictví výběrové řízení na specializované personální agentury, které by mohly vhodné pracovníky do České republiky přivést. S šesti agenturami byla sjednána spolupráce a podepsána smlouva. Řada obdobných agentur (i "agentur") působila a působí v dalších zemích.

Všechno se vším souvisí - vajíčkové hody doprovody

2. 6. 2009 / Luděk Prokop

Tvrzení o panu Topolánkovi, že neustále lže, nemůže být zcela pravdivým tvrzením. A sice již proto, že tento muž je schopen postavit vedle sebe tvrzení vzájemně se vyvracející, tvrzení zcela opačná. V neustálém omílání různorodých, navzájem si odporujících tvrzení a klišé, se pak ztrácí podstata skutečné pravdy.

Topolánkem tisíckrát opakovaný blábol o poškození ČR, nebo blábol o velké ostudě ČR, protože padla jeho vláda, má zřejmě vyvolat dojem, že strůjcem blíže nespecifikovaného poškození ČR a její ostudy, není on, Topolánek.

Antonín Hubený obětí českých bludů

2. 6. 2009 / Tomáš Krystlík

K článku Antonína Hubeného "Odsun Němců byl důsledkem, aneb Krystlíkovy dějiny".

Tvrzení "...co byla etnicky vyčištěna rozsáhlá území od Čechů v rámci mnichovské dohody, poté, co Němci obsadili a vydrancovali Česko...," jsou nesmysly. Češi z území odstoupených Německu nebyli vyháněni - dodnes nebyl k tomu nalezen ani jeden pokyn, ani jedno nařízení německých úřadů nebo Wehrmachtu [Zimmermann]. Naprostá většina Čechů v oněch územích zůstala [Bartoš, Bohmann, Gebhart, Habel, Heumos, Kulka, Rataj, Šíma]. Bezprostředně po válce měla ČSR zásluhou českých zemí nejzachovalejší a nejmodernější průmyslovou základnu v Evropě hned po Švýcarsku.

Něco málo o československých legiích v Rusku

2. 6. 2009 / Aleš Uhlíř

Již dvakrát se Tomáš Krystlík ve svých historických exkursech zmínil o československých legionářích v Rusku. V článku "České historické lži" z 27. 5. 2009 mimo jiné o Češích tvrdí, že "rabovali v letech 1918-1921 Sibiř" a ve svém dalším příspěvku z 2. 6. 2009 přisuzuje Čechům vynález plynových komor a s odkazem na jakési neurčité ruské historické publikace uvádí, že českoslovenští legionáři usmrcovali zajatce v plynových komorách.

O letošní terezínské tryzně

2. 6. 2009 / Josef Liška

Třetí neděle v měsíci květnu je každým rokem tradičním dnem konání pietní vzpomínkové akce v prostoru Národního hřbitova v Terezíně. Schází se zde zástupci nejvyšších ústavních orgánů, vlády, politických stran, institucí, organizací a příslušníci diplomatického sboru s dalšími hosty ze všech koutů světa. Setkávají se zde pravidelně s mnoha tisíci lidí, kteří přijíždějí, aby všichni společně uctili památku a vzpomněli nevinné oběti nacistické, totalitní zvůle a rasové nenávisti. Ve zrůdné podobě se zde v průběhu německé okupace, za druhé světové války, projevila rasová a politická perzekuce.

Immanuel Wallerstein: Obama versus Cheney, střed versus pravice

2. 6. 2009 / Immanuel Wallerstein

21. května 2009 přednesl prezident USA Barack Obama významný projev, v němž shrnul názory své administrativy na národní bezpečnost. Minuty poté, co ukončil svou řeč, bývalý viceprezident Richard Cheney přednesl významný projev, který v podstatě odsoudil Obamova stanoviska k národní bezpečnosti. Média USA věnovala této dvojici vystoupení značnou pozornost a označila je za zásadní konflikt hodnot.

Bude v Litvínově koalice Dělnické strany a Volákovy ODS?

2. 6. 2009 / Jan Rovenský

Volák rozpráví s Vandasem - foto: Dělnické listy

Celkem žasnu nad tím, co se dělo o víkendu v Litvínově. Nejen, že se novopečený starosta Volák (ODS) mítinku rasistů zjevně zúčastnil, ale s šéfem Dělnické strany Vandasem dokonce našli společnou řeč. Volák podpořil zásah těžkooděnců proti studentům a mladým sociálním demokratům, kteří si dovolili v blízkosti shromáždění pokojně rozvinout vlastní protifašistický transparent (aniž by do shromáždění vnikli nebo jej jakkoliv narušovali třeba skandováním). Shromážděným rasistům Volák (podle "stranických" Dělnických listů) řekl: "Ty věci, na které jste upozornili, se snažíme řešit. Neslibujeme co nemůžeme, ale postupnými kroky se snažíme situaci zlepšit."

Zneužil Berlusconi svých pravomocí?

1. 6. 2009

Italský premier Silvio Berlusconi je poslední týdny v ohnisku zájmu tisku kvůli hostům, které zve do své vily v Sardinii, včetně nezletilých dívek. Od soboty se mluví také o soukromé návštěvě Mirka Topolánka v květnu 2008, napsal nám Giorgio Cadorini z Udine.

Vynořilo se totiž 700 snímků, které sardinský fotograf Antonello Zappadu pořídil během posledního roku. Zappadu nabídl snímky týdeníku Panorama, které je nekoupil, nýbrž informoval o nabídce Berlusconiho právníky.

Tisk vydal o tom zprávu v sobotu a prozradil obsah některých fotek, mezi nimi fotek s nahým Topolánkem a s dalšími členy jeho skupiny. Bývalý český premier byl v Sardinii na soukromé návštěvě spolu s místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou a s jejich nově narozeným synem. S nimi byl též ministr dopravy Aleš Řebíček, který hradil všem cestu soukromým letounem.

K čemu všemu slouží Policie České republiky: náckům dělá poradce, antifašisty zatýká

1. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

S mladými sociálními demokraty v Litvínově vyjednával za Policii České republiky stejný člen antikonfliktního týmu, který před několika dny radil členovi Dělnické strany, co má mít ve svém programu, aby uspěla mezi místními v sídlišti Na Chlumu v Bílině. A pak mladé antifašisty na demonstraci Dělnické strany v Litvínově police zatkla.

Videozáznam zatčení studentů a mladých sociálních demokratů ZDE

K povaze a důsledkům jarní vládní krize

1. 6. 2009 / Petr Kužvart, Štěpán Steiger

Zřetelně to bylo tak, že se pádem vlády zatáhlo za záchrannou brzdu politického systému. Topolánkova vláda začínala být jaksi "třídně dysfunkční". Začala produkovat taková aktuální rizika pro celkový společenský pořádek, že bylo nutno ji sundat.

Byla to vláda, jež nastoupila s důležitými, ale riskantními úkoly. Za pomoci korupce a obyčejného vydírání byla zformována, aby provedla nevratné kroky neoliberálních reforem a vedle toho prosadila americký radar v Brdech.

O vizích ČSSD a parních válcích

1. 6. 2009 / Petr Schnur

Občanské fórum již 28. 11. 1989 požadovalo zrušení čl. 5 Ústavy ČSSR o vedoucí úloze KSČ. V roce 2009 hodlá Česká republika přijmout ústavu Evropské unie, která kodifikuje vedoucí úlohu kapitálu (m.j. čl. 63 a 98 Lisabonské smlouvy).

V popředí tohoto zajisté nedokonalého a především neúplného pokusu o zamyšlení nad českou realitou a událostmi spojenými s ratifikací tzv. Lisabonské smlouvy stojí jednoduché a přitom zcela zásadní otázky. Proč se Češi v debatě o „Evropě“ vyhýbají obsahu smlouvy, kterou podepisují, a která bude rozhodujícím způsobem spoluutvářet jejich další život? Proč se o Lisabonské smlouvě jako ostatně o celé EU vedou polemiky výhradně na abstraktně-emocionální rovině? A proč zní českou kotlinou univerzální heslo politického mainstreamu: „Kdo nejde s Lisabonem, jde proti Evropě“, vyzývající k  pouti po jedné jediné správné stezce?

Je spiknutím pravičáků Lisabonská smlouva, anebo naopak euroskeptismus?

1. 6. 2009 / Jan Čulík

Lisabonská smlouva je dokument, jehož prostřednictvím se Evropská unie snaží zjednodušit rozhodování v rozšířeném společenství, jak to přesvědčivě několikrát vysvětlil odborník Michal Kroh, viz níže.

Odmítat Lisabonskou smlouvu jako "spiknutí kapitalistů", jak to dělá Petr Schnur, je hodně přehnaně levicový názor. Zajímavé je, že protivy se stýkají - ultrapravicoví euroskeptičtí extremisté si notují s levičáky.

Chtěl bych apelovat na to, aby lidi vzali rozum do hrsti. Bude daleko horší, budou-li v ČR vládnout euroskeptici Železný, Klaus, Bobošíková a Topolánek, budou prosazovat grunderskou verzi fašizujícího bolševizujícího kapitalismu, nebude-li se zde prosazovat v podstatě civilizovaný, i když možná byrokratický, vliv zralých zemí Evropské unie.

K tomu:Michal Kroh, "Evropa v krizi: o důvod více, proč přijmout Lisabonskou smlouvu" ZDE

Michal Kroh, "Tanečky kolem Lisabonské smlouvyZDE

Michal Kroh, "Evropská unie - náš nepřítel?" ZDE

Mladí čeští alternativci jsou zmatení

1. 6. 2009 / Jan Smolák

Je hezké zjistit, že Luděk Staněk zná tu neuvěřitelnou novinu o momentálním vyprázdnění pravo-levého dělení politického spektra. Uvažuje v intencích 21. stol., takže určitě také zná metodiku jak pravo-levé rozdělení překonat a čím jej nahradit. Mohl by čtenářům BL poradit jak, že se to tedy má v tom 21.století! Jak řešit generickou disfunkci v respektu svobody druhých, dříve než dosáhne patologického stádia? To zřejmě bude zanedlouho celkem aktuální téma.

Brno 1. května 2009: Neonacisté zkouší, jak daleko lze zajít

1. 6. 2009 / Pavel Pečínka

Zlověstně ztichlé město, jen občas lomoz policejního vrtulníku, pozvolna vylézající černokošiláči s černými kšiltovkami a brýlemi, v uličkách schovaná auta nacpaná policejními těžkooděnci. Tak začíná letošní prvomájové dopoledne v jihomoravské metropoli, kde se ultrapravice rozhodla přiživit na levicové tradici oslav Svátku práce.

Parta ze Společenství Romů na Moravě (SRNM) a Romano hangos (RH) má sraz na České. Kdo chce na náměstí Svobody sledovat od samého začátku ve 13. 00 hnědou šou Dělnické strany (DS) a Národního odporu (NO), musí projít kontrolou skrze kordón obrněných zamaskovaných policistů. Ve frontě před námi čekají dvě zvědavé tmavší turistky, nejspíš Italky. "Co to je?", zafuní parta holohlavých ranařů s výrazem podrážděného zubra a vypustí nám do obličeje pivní oblak.

Mars útočí

1. 6. 2009 / Ladislav Žák

Stalo se, že jsem po dlouhé době strávil nedělní poledne doma a hrubou neopatrností jsem pohlédl na televizní obrazovku sice pro osobní potřebu, ale v množství větším než malém. Výsledek se dostavil, byl jsem nejen ohromen, ale doslova omámen. Smrtící koktejl informací ze sjezdu KDU-ČSL, Otázek Václava Moravce a Partie na Primě mne přesvědčil o tom, že koaliční partneři ČSSD jsou doslova všude. Pokud se v zájmu vlastní moci a péče o blaho lidu hodlá ČSSD spojit třeba s Marťany, pak jsem nabyl dojmu, že jsou ve všech stranách, které pro budoucí spolupráci přicházejí v úvahu a to i na velmi významných místech.

Prodej vajec zakázán mládeži do 80 let

1. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Sprška stovek vajec, které byly součástí středečního mítinku ČSSD v Praze 5 na Andělu, už nebyla recese, ale agresivní politická provokace. Od vajec k lynči už je jenom krok. Jak poznamenává Jan Smolák, který sám sebe charakterizuje jako volnomyšlenkáře, "je jen otázkou času, než se směska výkalů v místní politické žumpě rozlije do ulic". Nejmladšímu demonstrantovi, který se bez rodičů a hlasitě vyjadřoval k tomu, kdo by měl být ve vládě a proč nemá rád Paroubka, bylo 12 let. Na mítink ČSSD přišel, aby jim vysvětlil, že Topolánek je nejlepší premiér, jakého tato země měla. Třetina účastníků pražského protestu nedosáhla ještě plnoletosti. Většina nebyla starších, než 30 let.

Blížíme se době, kdy "sametová" pravidla přestávají platit, nová generace dětí už není ovlivněna ani přeintelektualizovaným disentem, ani primitivní "totalitou", hranice svobody rozšlapává internet a politický boj dostává podobu, známou ze západní Evropy. Jací doopravdy jsme, si můžeme přečíst v diskuzních fórech pod články online verzí mainstreamových deníků. Zvlášť na generačně traumatizující, etnicky nebo politicky citlivá témata. Starší generace tomu říká žumpa a anonymní dav mladých virtuálních výtržníků to nevzrušuje.

Děti

2. 6. 2009 / Ladislav Žák

Máme Mezinárodní den dětí a podle vyjádření našich politiků jsou dětmi skutečně i pořádní habáni. S velikým zájmem jsem pozoroval, jak politici celkem bez rozdílu barev (s důrazem na oranžovou) se vyjadřují o těch, kteří s nimi poněkud ostřeji nesouhlasí, jako o dětech. Možná, že tak jednou budou hovořit o všech, kdož s nimi nesouhlasí, protože přece jen děti nemohou vidět, jak jsou ti na pódiích a na obrazovkách krásní, moudří a vůbec skvělí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a