Zneužil Berlusconi svých pravomocí?

1. 6. 2009

Italský premier Silvio Berlusconi je poslední týdny v ohnisku zájmu tisku kvůli hostům, které zve do své vily v Sardinii, včetně nezletilých dívek. Od soboty se mluví také o soukromé návštěvě Mirka Topolánka v květnu 2008, napsal nám Giorgio Cadorini z Udine.

Vynořilo se totiž 700 snímků, které sardinský fotograf Antonello Zappadu pořídil během posledního roku. Zappadu nabídl snímky týdeníku Panorama, které je nekoupil, nýbrž informoval o nabídce Berlusconiho právníky.

Tisk vydal o tom zprávu v sobotu a prozradil obsah některých fotek, mezi nimi fotek s nahým Topolánkem a s dalšími členy jeho skupiny. Bývalý český premier byl v Sardinii na soukromé návštěvě spolu s místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou a s jejich nově narozeným synem. S nimi byl též ministr dopravy Aleš Řebíček, který hradil všem cestu soukromým letounem.

Celá záležitost s fotkami není jen otázkou drbů o soukromí vládních činitelů. Vyvstává téma zneužití moci Berlusconim. Není totiž vůbec jasné, na základě kterého zákona vojenská policie zkonfiskovala část snímků a Zappadův počítač v redakci deníku E-polis. K tomu se opozice dožaduje vysvětlení skutečnosti, že na některých fotkách jsou soukromí Berlusconiho hosté, kteří právě přiletěli státním letounem, ačkoli se nejednalo o státní návštěvy.

Snadno si můžeme představit, co by znamenala pro jméno České republiky náhlá pozornost evropského tisku věnovaná soukromému životu premiéra země předsedající EU, kdyby jím byl ještě Mirek Topolánek se svými dvěma rodinami.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.6. 2009