POLITICKÁ MANIPULACE V ČESKÉ TELEVIZI

"Takhle, já musím souhlasit s tím, co tady řekl kolega"

31. 8. 2006 / Jan Čulík

Exkluzivní rozhodování, zda odpálit obrannou raketu, by činili výlučně Američané, zatímco podle mezinárodního práva by za takové činy bylo odpovědné i Polsko.

Čuměl jsem jak z jara na šot o americké raketové základně v České republice, který vysílala v úterý 29. srpna Česká televize v pořadu Události, komentáře, ve 22.30. Mou vinou je to, že normálně poslouchám britský rozhlas a dívám se na britskou televizi. V Británii je běžným, poslouchejte, chlapci a dívky z České televize! principem každého zpravodajského vysílání, a to nejen veřejnoprávních, ale i komerčních stanic, že jsou do studia zásadně zváni představitelé vzájemně ostře konfliktních názorů, tedy názorů, které si najvzájem protiřečí. Do studia musejí být zváni hosti z opačných stran politického spektra, ne přátelé, kteří si notují!

Vždyť je to i nudná žurnalistika, když si pozvaní hosté notují, jak si spolu všichni souhlasí. Jestliže slyší vedoucí zpravodajské redakce, že host ve studiu říká druhému hostu, "Takhle, já musím souhlasit s tím, co tady řekl kolega." (!) na hodinu by měl vyhodit z práce osobu odpovědnou za to, kdo byl do studia k diskusi pozván.

Jižní Amerika:

Americká vláda byla obviněna, že se pokouší tajnými penězi svrhnout Cháveze

31. 8. 2006

Vláda USA se stala terčem obvinění, že se snaží ochromit Chávezovu vládu ve Venezuele financováním anonymních organizací prostřednictvím svého hlavního úřadu pro mezinárodní hospodářskou pomoc.

Miliony dolarů poskytla americká vláda tzv. "prodemokratickému programu", o němž tvrdí Chávezovi stoupenci, že je to tajný pokus financovat opozici, aby porazila vládu.

Arabské tričko vyvolalo na americkém letišti kontroverzi

31. 8. 2006

Architekt iráckého původu si stěžuje, že byl donucen svléknout si tričko, na němž byl nápis, arabsky a anglicky: "Nenecháme se umlčet!", než mu bylo dovoleno nastoupit v New Yorku do letadla.

Raed Jarrar konstatoval, že ho pracovníci bezpečnosti varovali, že jeho tričko je nepřijatelné, když se chystal nastoupil 12. srpna do letadla společnosti JetBlue do Kalifornie.

Jarrad uvedl, že byl šokován, že se něco takového může stát v USA.

Britští podnikatelé požadují "neomezené přistěhovalectví" z nových zemí EU

30. 8. 2006

Ředitelé velkých britských podniků, zaměstnávajících miliony osob, požadují, aby britská vláda povolila po vstupu Bulharska a Rumunska do Evropské unie od 1. ledna 2007 Rumunům a Bulharům neomezené přistěhovalectví za prací do Británie, tak jak to platí pro Čechy, Poláky, Slováky a Maďary a další Středoevropany od 1. května 2004.

Dopis podepsali vedoucí podnikatelé, kteří jsou členy nátlakové skupiny Business for New Europe Group. Ta požaduje další integraci Británie s evropskými zeměmi.

Všichni skuteční demokraté

31. 8. 2006 / Milan Vlk

Je tomu týden, co ODS vyzvala k podpoře své (protikomunistické) vlády všechny skutečné demokraty. Takto inspirativní výzva jistě přiměla k zamyšlení nejen poslance, ale i nás, kdož v pravou chvíli lístek do urny vložíme a pak čtyři roky vše jen zpovzdálí sledujeme.

Tedy jaký je skutečný demokrat? Snad názorově konsistentní, nepřebíhající ze strany na stranu podle toho, jak se to hodí. Snad respektující názory jiných, diskutující věcně a slušně. Že se nám vybavují jména jako Vlastimil Tlustý, který v v červnu 1988 vstoupil do KSČ, aby z ní po Listopadu vystoupil? "... já jsem nikdy komunista nebyl... a od roku 1989 se snažím prokazovat, že jsem odjakživa měl názory pravicové," tvrdil Lidovým novinám. Či Miroslava Němcová, která v polovině června prohlásila, že "chápe" protiparoubkovské demonstrace? Ale kuš!

Rozdal jsem...

31. 8. 2006 / Gregory Nunzio Corso

Rozdal jsem nebe
i s hvězdami planetami měsíci
a také s mraky a vichry
s formacemi letadel, tahy ptáků...
To nejde! křičely stromy
Ptáci jsou naši, když se zrovna nestěhují,
ty rozdat nemůžeš!
Tak jsem rozdal stromy
i zem, v níž měly kořeny
a všechno, co na ní roste a leze po ní
Počkej! zašuměla moře
Břehy jsou naše, stromy na lodě, na loděnice
jsou naše! ty rozdat nemůžeš!
A tak jsem rozdal moře
a všechno, co plave v nich i na nich
To nejde! zahřměli bohové
Všechno, cos rozdal, je naše!
To my jsme všechno stvořili
dokonce i tobě podobné!
A tak jsem rozdal i bohy

z překladů Jana Zábrany, toulajících se po internetu jak beatnici on the road, vybral Štěpán Kotrba

Gregory Corso 26. 3. 1930 -- 17. 1. 2001

Americký básník, čelný představitel beat generation. Narodil se v New Yorku, kde i vyrostl -- lze ho považovat za dítě ulice. V roce 1931 se jeho rodiče rozvedli. Corso byl v péči matky, ale při tom prošel řadou sirotčinců a roku 1941 se dostal k otci. Roku 1942 byl vězněn pro krádeže, zachránil se svědectvím proti překupníkovi, v 17-ti letech (1947) byl odsouzen za krádeže ke třem letům vězení. V r. 1950 se seznámil s Allenem Ginsbergem, o rok později seznámení s Jackem Kerouacem. V roce 1956 odešel do San Franciska, kde se začal věnovat literatuře. Vydal sbírky Panenské dámy z Brattlu -- 1958, Benzin -- 1958, Bomba -- 1958, Šťasné narozeniny smrti -- 1960, Ať žije člověk -- 1962, Elegické pocity Američana -- 1970 a řadu dalších básní.
Nejobsáhlejší knihovnu beat generation má v Česku Jazzová sekce. V češtině mu mimo řady samizdatových sbírek, či útlého výběru z básnických sbírek Benzín a Šťastné narozeniny smrti pod názvem Mokré moře (SNKLU - Plamen, 1964) vyšel obsáhlý výbor Jak neumírat v překladech Jana Zábrany, Kláry Tvarůžkové a Luboše Snížka. (MAŤA 2001, ISBN: 80-7287-003-5)

Sledování povolebního vývoje má svůj specifický půvab

31. 8. 2006 / Luděk Prokop

Tři z pěti parlamentních stran zjevně a tvrdošíjně ignorují výsledek voleb. Okázale vystavují na odiv nesmiřitelné postoje vůči nedemokratické KSČM. ODS mající ve svém vrcholovém vedení bolševika Tlustého, KDU-ČSL s křesťanskými základy temně poznamenanými potoky krve a inkvizicí, včetně upalování čarodějnic. KDU-ČSL známá úzkou spoluprací s KSČ v době totalitní. Ignorují výsledek voleb ruku v ruce s nečitelnými zelenými včele s čitelným Bursíkem. Ten vsází na preferenci bezprogramové antikomunistické okázalosti, před idejemi a programem obvyklým u zelených stran. Zjevné a tvrdošíjné ignorování výsledků voleb je příčinou zatím stále ještě totálního zablokování povolební situace.

Skutečnosti související s nedemokratickou KSČM odmítají brát v potaz. V potaz nejsou brány ani omluvy této strany za neblahá padesátá léta, ani skutečnost, že aktéři z této doby buď nežijí nebo patří mezi přestárlé. V potaz není brán fakt, že od listopadu 1989 má tato nedemokratická strana za sebou zcela objektivně nejméně nechutných afér.

OSN odsoudila izraelské tříštivé bomby

30. 8. 2006

středa 19.45: Jan Egeland, komisař OSN pro humanitární otázky, obvinil Izrael z "naprosto nemorálního" používání tříštivých bomb v Libanonu.

Pracovníci OSN, kteří odstraňují nevybuchlé bomby, nalezli dosud celkem 100 000 nevybuchlých, rozházených kazetových bombiček na 359 různých místech v Libanonu, řekl Egeland. "Devadesát procent úderů s tříštivými bombami bylo provedeno v posledních 72 hodinách konfliktu, kdy jsme už věděli, že dojde k dohodě," konstatoval. Egenald dodal, že bude trval 12-15 měsíců, než budou tříštivé bomby odstraněny, a že každým dnem jsou jimi zraňováni a usmrcováni lidé.

"Tříštivé bomby kontaminovaly velké oblasti - mnoho domovů, mnoho farem i polí," řekl Egeland. Charakterizoval tyto nové statistiky jako "šokující informace". Dodal: "Ten problém bude pokračovat mnoho měsíců, možná i let. Každým dnem jsou lidé mrzačeni, zraňováni a zabíjeni těmito zbraněmi. Nemělo se to stát."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Italský ministr odmítl přirovnávání Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě

31. 8. 2006

Italský ministr zahraničí odmítl přirovnáváni Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě. Podle názoru Massima D'Alemy nelze srovnávat hnutí Hamás a Hizballáh s teroristy z al-Kajdy. Uvedl to v úterním vydaní italského deníku Corriere della Sera. Podle jeho názoru je třeba přistupovat k těmto hnutím stejně jako k politickým národně osvobozenským hnutím jako jsou ETA nebo IRA.

Mučení v Čečensku

31. 8. 2006

Americký deník New York Times zveřejnil zprávu o videozáznamu, na němž ponižují a mučí těhotnou Čečenku proruští čečenští policisté. Malika Soltayeva byla měsíc nepřítomná v místě svého bydliště. Manželova rodina ji oznámila na policii jako nezvěstnou.

Google čtenářům nabízí zadarmo knihy, pro které neplatí autorská práva

30. 8. 2006

Čtenáři si mohou od včerejška ze stránek společnosti Google zadarmo stáhnout klasická díla, na něž neplatí copyright, jako je Dantova Božská komedie, z těchto stránek.

Knihy, na které platí copyright, není možno stáhnout - Google Book Search poskytne jen základní bibliografické informace a stručné výňatky, pokud nemá od vydavatele svolení zpřístupnit více.

Jak nelze pomluvit extremistu

30. 8. 2006 / Štěpán Kotrba

polemická reakce na článek Ondřeje Šlechty "Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny?"

Ne, svoboda slova opravdu není pro všechny stejná.

Stejně jako není svoboda účasti na rozličných demonstracích pro novináře "ve službě" i "mimo službu"; stejně jako není svoboda slova pro policisty, státní zástupce či soudce k vykřikování vlastních názorů na projednávané případy; stejně jako není svoboda slova pro policisty či vojáky k prosazování politických názorů organizováním se na pracovištích či prosazování odborových požadavků stávkou; stejně jako není svoboda slova pro obecního úředníka k vyjadřování vlastního názoru na rozhodování samosprávného orgánu obce; stejně jako není svoboda slova pro žurnalisty včetně mluvících hlav ke kandidatuře v politice; stejně tak není svoboda slova pro pracovníky PR agentur při zveřejňování jejich názorů v médiích. To vše jsou kolize, které ve většině sice zákon explicitně nezakazuje, zakazují je ale profesní etické normy, zaměstnavatelé či stavovské organizace. Porušení těchto norem je přinejmenším chucpe.

Obava ze žaloby za pohrdání soudem

New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích

30. 8. 2006

Americký deník New York Times zablokoval britským čtenářům přístup k článku, zveřejněnému v USA o údajných londýnských teroristických spiklencích. List se totiž obává, že by zpřístupněním tohoto článku lidem v Británii spáchal trestný čin pohrdání soudem.

Podle zákona, kriminalizujícího pohrdání soudem, nesmí sdělovací prostředky informovat ani veřejně spekulovat o případu, který je sub judice - který projednává soud - až do konečného vynesení rozsudku. Mnohokrát se v Británii stalo, že pokud tisk toto ustanovení porušil, proces s obžalovaným se nemohl konat, protože obhájci právem poukazovali, že "tisk nastolil zaujatou atmosféru a soudní proces by nebyl férový". (Zajímavé, že v českém prostředí, třeba v případě Karla Srby, si nikdo takové servítky nebere - viz například nedávný článek časopisu Respekt před novým procesem se Srbou.)

Článek, který si čtenáři NYT v Británii nepřečtou, má titulek: "V britském případě týkajícím se terorismu, vycházejí na veřejnost nové údaje". Článek tvrdí, že obsahuje nové informace o vyšetřování osob, které byly v Británii zatčeny začátkem srpna, že prý připravovaly atentáty na transatlantická letadla.

NYT, "Details emerge in British terror case" "ZDE

NYT, Times Withholds Web Article in Britain" ZDE

Americký katolický antisemita bude přednášet českým neonacistům v Muzeu policie

30. 8. 2006 / Štěpán Kotrba

Server českých extremních nacionalistů, "Národní tisková agentura", zveřejnil pozvánku na přednášku vydavatele amerického katolického časopisu Culture Wars E. Michaela Jonese , o vlivu judaismu na husitské hnutí. Druhým přednášejícím bude profesor historie na St. John's University v New Yorku John C. Rao. Ohlášen je ze spolku Roman Forum / Dietrich von Hildebrand Institute a jako bývalý prezident Una Voce America. Téma přednášky - Novus Ordo Seclorum a "válka proti terorismu".

Americký ultrakonzervativní vykladač "slova božího" Michael Jones si libuje v interpretaci evangelia sv. Jana se speciálním zaměřením na objasnění úlohy "oi iudaoi", "revolučního žida", nejlépe dle biblického citátu Jn 8,44 : "Váš otec je ďábel a vy chcete dělat, co on žádá. On byl vrah od počátku a nestál v pravdě, poněvadž v něm pravda není. Když mluví, nemůže jinak než lhát, protože je lhář a otec lži." . Autor, jehož texty o revolučním židovi do češtiny překládá Katolík Revue je propagován nacionalistickými extremisty a přednášet bude v Muzeu policie České republiky.

Zhoubné myšlenky Institutu sv. Josefa

31. 8. 2006

Michal Semín

reakce ředitele Institutu sv. Josefa na článek Štěpána Kotrby Americký katolický antisemita bude přednášet českým neonacistům v Muzeu policie

Ve svém článku autor tvrdí, že přednášky Institutu sv. Josefa a Katolík revue jsou určeny pro neonacisty. Toto jeho tvrzení je nepravdivé. Jako katolík považuji nacismus i všechny jeho neo-verze za filosoficky i morálně zhoubné. To, že nedovede Štěpán Kotrba rozlišit mezi stoupenci sociálního učení Církve a neonacisty, svědčí v lepším případě o jeho nevzdělanosti, v horším případě o zlé vůli.

reakce Štěpána Kotrby

Jsem rád, že autor, který dostal od samotných křesťanů ocenění "Zlatá perla" portálu GranoSalis za šíření svých bludů o nemožnosti věčné spásy nekatolíků a přispěl tak k pravdivému obrazu o tom, jaká je skutečná podstata "katolického ekumenismu", nepolemizuje se mnou o antisemitismu svého hosta. To, že Semín neumí číst, vyplývá nejen z jeho reakce, ale i z článku, za který Zlatou perlu dostal. Jediné co tvrdím, je, že extrémní nacionalisté propagují na svém serveru jím pořádanou přednášku, zcela nelogicky umístěnou do Muzea policie. Pro koho jsou nenávistná slova o židovském vyznání určena, bude nejspíše vědět jen policejní prezident Husák a Bůh. Ale jen ten katolický...

Sociálním učením Církve naštěstí není antisemitismus analýzy revolučního žida, ale například pastýřský list amerických biskupů, který vydala v době horečného zbrojení biskupská konference v USA v roce 1983 pod názvem "Mírová výzva -- Boží příslib a naše odpověď". Biskupové USA v něm kategoricky odmítají atomovou válku, zbraně hromadného ničení a závody ve zbrojení, protože to všechno je "loupeží na chudých a slabých". V roce 1986 vydali biskupové USA druhý sociální pastýřský list "Hospodářská spravedlnost pro všechny", v němž se snaží aplikovat hlavní principy sociálního učení na hospodářství USA. Tento dokument je silně ovlivněn výzvou II. vatikánského koncilu "číst znamení doby" a výroky papeže Jana Pavla II. k sociálním otázkám. Objasňuje dopady hospodářství na chudé a pléduje ve prospěch solidarity bohatých s chudými. Nejdůležitějším pro sociální učení není rasa a DNA, ale princip lidské důstojnosti, princip solidarity a subsidiarity. Ale ne tak, jak vyzývá Ježíš: "Hledejte nejdříve Boží království a jeho spravedlnost a všechno ostatní vám bude přidáno" (Mt 6,33). Spravedlnost nebe chudým na zemi nepomáhá přežít.

Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí

30. 8. 2006 / Štěpán Kotrba

Zveřejnění osvobozujícího rozsudku Městského soudu v kauze údajných machinací firmy Certos při zadávání zakázek na ministerstvu zahraničních věcí odhalilo podvod policistů. Soud i státní zastupitelství však nechalo od března 2006 trestnou činnost policistů bez jakékoliv pozornosti. Stíhání směřovalo nejen proti pracovníkům Certosu, ale i proti tehdejšímu generálnímu sekretáři Srbovi a mediální štvanice, která případ provázela, se nevyhnula tehdejšímu ministru zahraničí Janu Kavanovi (ČSSD). Ten byl hlavním cílem mediálního útoku "novinářů" Mladé fronty Dnes.

Psáno pro deník Metro, ve zkrácené podobě vyšlo 30. 8. 2006 PDF

Falešná karta lidských práv a zdravotní péče

30. 8. 2006 / Ivan David

Boj za lidská práva je ušlechtilý, jenže se zvrací v protiklad ušlechtilosti tam, kde se stává živností. Názvy řemesel mívají v češtině koncovku --ař, proto tuto kategorii živnostníků označuji jako "právaři". Před několika dny jsem hovořil s přítelem, významným českým porodníkem, členem ministerské komise, která dostala za úkol přezkoumat případy žen, jimž byla údajně proti jejich vůli provedena sterilizace. Celou kauzu zhodnotil jako velmi pochybnou.

Londýn má "nejlepší systém veřejné dopravy na světě"

30. 8. 2006

Jako člověk, který se vyhýbá cestě do Londýna a jezdí tam opravdu jen, když musí, a kdykoliv se to stane, uvízne na 40 minut v nepohyblivém vozu metra mezi stanicemi, jsem poněkud pobaven na zprávou, že 2000 mezinárodních turistů hlasovalo, že "Londýn má nejlepší systém veřejné dopravy na světě", píše Jan Čulík. Stejně pobaveni by byli i každodenně, zoufale trpící občané ve veřejné dopravě - nyní například postižené stávkou.

Jak se kdysi vyjádřil jeden kritik z britských občanských řad: Co kdyby Tony Blair přestal organizovat vojenské invaze do cizích zemí a pokusil se odstranit chaos v londýnském metru...

I středeční list Guardian ironicky poznamenává, v článku nazvaném "Ta nejlepší zpoždění světa", že takové vítězství by jistě pobavilo cestující, kteří letos v červencových vedrech museli vytrpět ve vozech londýnského metra teplotu 47 stupňů a v autobusech 52 stupňů. Je to, jak poznamenává deník, téměř dvojnásobek teploty 27 stupňů, která je podle Evropské unie nejvyšší přijatelnou teplotou pro převážení dobytka.

Lze odstranit globální oteplování vystřelováním síry do atmosféry?

30. 8. 2006

Naše ekologické exkalace, z Evropy a z Ameriky, způsobily sucho, které v sedmdesátých a v osmdesátých letech usmrtilo v Africe statisíce lidí.

Paul Crutzen, laureát Nobelovy ceny za chemii za rok 1995, je odborníkem na chemii atmosféry, který zjistil, jak vzniká ozón ve vysoké atmosféře a jak je ničen.

Tento měsíc zveřejnil Crutzen článek v časopise Climatic Change. Argumentuje, že reakce světa na globální oteplování je dosud "nesmírným zklamáním". Na to, aby se koncentrace kysličníku uhličitého v atmosféře stabilizovala, je zapotřebí globálního snížení emisí CO2 o 60 - 80 procent. Avšak v současnosti je to pouze "zbožné přání". Tak je nutno začít uvažovat o alternativách.

Crutzen navrhuje, aby se začala používat obří děla nebo balóny, jejichž prostřednictvím by se stratosféra, 10 km nad povrchem země, naplnila sírou,píše George Monbiot v deníku Guardian.

Polámal se mraveneček

30. 8. 2006 / Jaromír Máša

Myslím, že KDU-ČSL padla do docela jiné pasti, než si kdo myslí. Sleduji asi rok internetové novinové větve a pozoruji, že se v ČR prosazuje ideál "americké demokracie", tj. demokracie dvou partají, případně se střídajících u moci a v úřadech. Musím říci, že jako pracující člověk nemám moc času sledovat, "hú iz hú", ale z nadávek vznášených z americké internetové pravice na Clintona a z nadávek světové levice na Bushe, je to jasné.

Jak zvládnout hrůzy ve vaší mysli

30. 8. 2006

Mark Hill býval poručíkem v íránské armádě. Když žádal v Británii v roce 1989 o politický azyl, moc se mu líbila věznice, kde ho Britové uvěznili. Bylo to daleko lepší vězení než tábor pro válečné zajatce v Ramadi, kde byl vězněn během irácko-íránské války.

Když ho nemučili jeho iráčtí věznitelé, strávil týdny posloucháním řevu jiných mučených osob.

Lidé, kteří mají takové štěstí jako my, nepotřebují odvahu

29. 8. 2006

Otázka je, zda bychom měli přijmout goebbelsovsko-ždanovovskou doktrínu, že má stát právo určovat, co je historická pravda, a trestat veškeré odchylky od ní, například tedy popírače holocaustu. Jak jsem napsal tehdy a rád to zopakuji i teď, je hrubou urážkou paměti obětí holocaustu přijímat doktrínu jejich vrahů.

Je více než symbolické, že odporné desetiletí osmdesátých let bylo zahájeno vraždou jednoho arcibiskupa, který byl "hlasem bezmocných", a skončilo vyvražděním šesti vedoucích latinskoamerických intelektuálů, jezuitských kněží, které usmrtil elitní prapor, který už za sebou zanechal krvavou stopu obvyklých obětí, prapor, který byl vyzbrojen a vycvičen lidmi, kteří jsou nyní ve Washingtonu, anebo jejich bezprostředními učiteli. Z tohoto hrůzného období se můžeme také poučit sami o sobě. Málokdo na Západě vůbec ví, jak se ti zavraždění intelektuálové jmenovali. Představme si, kdyby se totéž tehdy stalo v Československu. Zavraždění intelektuálové by byli slavní a byli by uctíváni po celém světě. Mezinárodní rozhořčení by nebralo konce. Toto poučení není jedinečné, ani není nevýznamné.

Ideální formou společenské kontroly je komunita izolovaných jedinců, soustředěných jen na své úzké zájmy a nemajících organizace, jejichž prostřednictvím by získávali informace, rozvíjeli a artikulovali své myšlenky a konstruktivním způsobem jednali ve prospěch společných cílů. S použitím mnoha známých mechanismů se dnešní společnost tomuto ideálu kontroly blíží nebezpečným, ale nikoliv nezvratitelným způsobem.

Britský deník Independent publikoval rozhovor s Noamem Chomskym. Otázky mu kladli čtenáři z celého světa. Z rozhovoru vybíráme:

Protiraketová základna jako pomník

30. 8. 2006 / Petr Frish

V roce 1989 napsal americký politolog Francis Fukuyama esej 'Konec historie?'[1], která vzbudila ohlas ve světě i u nás. Někteří správně pochopili titulek eseje jako provokativní otázku. Jiní Fukuyamu povýšeně poučovali, že se vynoří nové otázky a že historie bude pokračovat. To se kupodivu i stalo. Je to důkaz, že historii lze někdy předvídat. O to se zde pokusíme v tomto článku.

Ivana Odarčenková

Odarčenková znovu zakazuje

29. 8. 2006 / Štěpán Kotrba

Pražský magistrát zakázal pochod, jehož účastníci chtěli protestovat proti válkám, zbrojení, terorismu a případné americké protiraketové základně v České republice. Úřad vydal zákaz kvůli tomu, že pochod by mohl způsobit problémy v dopravě, řekla včera ředitelka odboru občansko-správních agend Ivana Odarčenková. Organizátoři se podle Jana Bednáře z Humanistická aliance proti rozhodnutí Magistrátu odvolají. Informaci přinesl deník Právo.

Demonstrace byla ohlášena na 5. výročí útoků proti WTC, 11. září večer. Účastníci by měli jít z Karlova mostu přes Malostranské náměstí a Nerudovou ulicí na Hradčanské náměstí. Podle úředníků pochod vede přes dopravní trasu na Malostranském náměstí.

Argument o problémech v dopravě, tlumočený úřednicemi pražského Magistrátu je ovšem zástupný. Většina protiválečných pochodů, které kdy směřovaly k americké ambasádě, vedla přes Malostranské náměstí a zakázána nebyla. Byly to například demonstrace proti válce v Iráku, proti MMF, proti NATO či proti bombardování Bělehradu. Ivana Odarčenková se se svými kolegyněmi na Magistrátu nechvalně zapsala do análů porušování zákona úředníky i v případě protizákonného vymáhání pokuty za nespolupráci na sčítání lidu od redaktora Britských listů v roce 2002, protizákonného vymáhání pokuty od aktivisty Mikuly za "zpupnost" vůči policejní perlustraci či naopak povolením neonacistického "pochodňového" průvodu pražským Židovským městem v roce a jeho následným zákazem policií až po masivním protestu židovské obce a Židovské liberální unie.

Hospodaření OSBL za červenec 2006

6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.