Mučení v Čečensku

31. 8. 2006

Americký deník New York Times zveřejnil zprávu o videozáznamu, na němž ponižují a mučí těhotnou Čečenku proruští čečenští policisté. Malika Soltayeva byla měsíc nepřítomná v místě svého bydliště. Manželova rodina ji oznámila na policii jako nezvěstnou.

Poté, co se Malika Soltayeva vrátila do svého bydliště manžel ji obvinil z cizoložství a vyhnal ji z domu. Poté, co se odstěhoval ke své příbuzné byla předvedena na policii, kde byla mučena. Malika Soltayeva obvinění z cizoložství odmítá a trvá na tom, že manželovi byla věrna i přes skutečnost, že ji pravidelně fyzicky týral.

Čečenští policisté ji ostříhali na krátko, namalovali vlasy na zeleno a na čelo ji nakreslili kříž. Policisté ji obvinili z cizoložství s ruským mužem a surově ji zbili. Video na němž je zachycené mučení Maliky Soltayevové, bylo prostřednictvím mobilních telefonů rozšířeno mezi většinou obyvatel Čečenska. Video získané deníkem The New York Times vyvolává otázky o směřováni proruského režimu v Čečensku.

Jak zdůrazňuje New York Times, od roku 2004, co se k moci v Čečensku dostal silně prorusky orientovaný Ramzan A. Kadyrov, je vedení Čečenska nejprokremelštější regionální vládou v Rusku. Ramzan A. Kadyrov neustále vychvaluje ruského prezidenta Vladimíra Putina a sám Kadyrov slíbil, že znovu vystaví Čečensko a navrátí jej do sféry vlivu Kremlu.

Jak ale píše New York Times, skupina kolem Kadyrova zavádí v Čečensku antislovanský teror a kmenové zvyky. Čečensko se opět stává místem kde dochází pravidelně k vraždám, mučení a dalším zločinům o niž Kreml tvrdil, že je cílem jeho druhé války proti Čečensku tyto zločiny zastavit.

K další brutalitě došlo ve městě Kurchaloj. Při incidentu zde člen proruského režimu zavraždil muže podezřelého s příslušnosti k partyzánům, uřezal mu hlavu a nabodl ji na železnou trubku a nechal na veřejném místě. Načež ji později proruští policisté odnesli a na video natočili jak si s uřezanou hlavou "hrají".

Připravil Lukáš Lhoťan

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.8. 2006