Britští podnikatelé požadují "neomezené přistěhovalectví" z nových zemí EU

30. 8. 2006

Ředitelé velkých britských podniků, zaměstnávajících miliony osob, požadují, aby britská vláda povolila po vstupu Bulharska a Rumunska do Evropské unie od 1. ledna 2007 Rumunům a Bulharům neomezené přistěhovalectví za prací do Británie, tak jak to platí pro Čechy, Poláky, Slováky a Maďary a další Středoevropany od 1. května 2004.

Dopis podepsali vedoucí podnikatelé, kteří jsou členy nátlakové skupiny Business for New Europe Group. Ta požaduje další integraci Británie s evropskými zeměmi.

Pět členů poradního sboru této organizace, včetně ředitelů velkého potravinového supermarketu Sainsbury, dále podniku Centrica, který vlastní britské plynárenství i investiční banka z Wall Street Merrill Lynch, podepsalo tento dopis. Dopis podpořili i představitelé dalších čelných britských podniků. Uvádí se v něm:

"Takzvaná pauza v přistěhovalectví z těchto zemí by se rovnala zrušení současné politiky a mohla by působit proti britským zájmům."

Britští podnikatelé kritizují britskou vládu, že "váhá", protože se bojí paranoidních článků o "vlně rumunských a bulharských přistěhovalců", které vycházejí v pravicovém tisku.

"Jednoduchou skutečností je, že zaměstnanci z ostatních evropských zemí přicházejí do Británie, protože tu prostě jsou pracovní příležitost," řekl jeden významný podnikatel. "To se musí podporovat a ne tomu bránit."

MInulý týden uvedl Damian Green, stíhový konzervativní ministr pro přistěhovalectví, že se vláda musí použit z "bezprecedentního množství lidí", kteří se v Británii usadili od posledního rozšíření Evropské unie v roce 2004. Vláda předpovídala, že do Británie přijdou desetitisíce osob, bylo jich však 600 000.

Alistair Darling, labouristický ministr obchodu a průmyslu, se vyjádřil, že přistěhovalectví z Rumunska a z Bulharska bude "řádně řízeno", až obě země vstoupí do EU.

Mluvčí britského ministerstva vnitra uvedla, že britská vláda rozhodne o tom, kolika lidem z Rumunska a Bulharska povolí přístup na britský pracovní trh poté, až se v říjnu sejde Rada Evropy. "To bude založeno na objektivním zhodnocení faktorů, jako je britské hospodářství, dopad předchozího rozšiřování EU a postoj ostatních států."

Avšak Roger Carr, předseda britských plynáren Centrica, zdůraznil, že si ministři nemohou vybírat, které prvky volného tržního systému se jim líbí a které se jim nelíbí. Vyslovil se proti ochranářství.

Většina mainstreamových britských podniků se staví k dalšímu rozšiřování EU opatrně. CBI, Konfederace britského průmyslu, konstatovala, že přistěhovalci z Polska pomohli vyplnit mezery v průmyslových odvětvích, jako je stavebnictví a restauratérství. Ale je prý důležité, aby vláda tyto zkušenosti reflektovala, než do země vpustí i Rumuny a Bulhary.

David Frost, generální ředitel britské obchodní komory, konstatoval, že nejnovější růst nezaměstnanosti dosáhl v Británii rekordu za posledních šest let a varoval před dopadem přistěhovalectví na domácí pracovní síly.

Celá řada hospodářských analýz však zdůrazňuje, že přistěhovalectví ze střední Evropy vedlo k růstu britské ekonomiky o asi 2,5 miliardy liber ročně. Imigrace způsobila růst 0,5 - 1 procenta britského HDP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.8. 2006