Google čtenářům nabízí zadarmo knihy, pro které neplatí autorská práva

30. 8. 2006

Čtenáři si mohou od včerejška ze stránek společnosti Google zadarmo stáhnout klasická díla, na něž neplatí copyright, jako je Dantova Božská komedie, z těchto stránek.

Knihy, na které platí copyright, není možno stáhnout - Google Book Search poskytne jen základní bibliografické informace a stručné výňatky, pokud nemá od vydavatele svolení zpřístupnit více.

Asociace amerických vyvavatelství loni žalovala Google, že chce naskanovat a digitálně šířit texty významných světových knihoven, které jsou chráněny copyrightem.

Google argumentuje, že výňatky z knih jsou "fair use" a zkonstruoval Book Search tak, že to, co z knih zpřístupňuje, je v souladu se zákonem.

Book Search Service je součástí ambiciózního projektu firmy Google, zahájeného v prosinci 2004, který má zdigitalizovat knihy z hlavních knihoven po celém světě a umožnit, aby se v nich dalo na internetu vyhledávat.

I když některá nakladatelství se tomuto projektu snaží zabránit, Google má pomoc významných institucí, jako je Harvardská univerzita, Oxfordská univerzita a Veřejná knihovna v New Yorku. Google také realizuje pilotní projekt s knihovnou americkoého Kongresu.

Podle analytiků se touto službou dostává Google více do přímého konfliktu s firmou Microsoft.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.8. 2006