Arabské tričko vyvolalo na americkém letišti kontroverzi

31. 8. 2006

Architekt iráckého původu si stěžuje, že byl donucen svléknout si tričko, na němž byl nápis, arabsky a anglicky: "Nenecháme se umlčet!", než mu bylo dovoleno nastoupit v New Yorku do letadla.

Raed Jarrar konstatoval, že ho pracovníci bezpečnosti varovali, že jeho tričko je nepřijatelné, když se chystal nastoupil 12. srpna do letadla společnosti JetBlue do Kalifornie.

Jarrad uvedl, že byl šokován, že se něco takového může stát v USA.

Na incident si stěžoval americký Výbor proti diskriminaci Arabů a američtí činitelé ze sektoru dopravy konstatovali, že se záležitost vyšetřuje.

Jarrar uvedl, že ho bezpečnostní pracovníci pustili do letadla, směřujícího do Kalifornie, kde bydlí, když tu se k němu přiblížili dva muži, kteří chtěli zkontrolovat jeho průkaz totožnosti a jeho palubní vstupenku.

Sdělili Jarrarovi, že si prý celá řada cestujících stěžovala na jeho tričko a chtěla vědět, co znamená arabský nápis. Požádali ho, aby si to tričko svlékl.

Jarrar to odmítl učinit. Argumentoval, že na heslu není nic špatného a poukázal na své ústavní právo na svobodu projevu.

Později řekl Jarrar ve vysílání jedné newyorské rozhlasové stanice: "Vyrostl jsem v autoritářském režimu a strávil jsem celý svůj život v autoritářském režimu. Vím, že se tohle stává. Ale jsem šokován, že se mi to stalo tady, v USA."

Po emocionální diskusi se zaměstnanci letecké společnosti byl Jarrar přesvědčen, aby si oblékl jiné tričko, které mu koupili v jednom obchodě na letišti.

"Nebudeme mlčet" je heslo, které používají odpůrci války v Iráku a dalších konfliktů na Blízkém východě. Je prý odvozena od hesla disidentské organizace Bílá růže, která se stavěla proti nacistickému režimu v Německu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.8. 2006