Skotská ministerská předsedkyně ubytuje uprchlíka ve své rezidenci

6. 9. 2015

Skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová a Yvette Cooperová, kandidátka na šéfku Labouristické strany, oznámily, že ubytují syrské uprchlíky ve svých rezidencích.

Sturgeonová, šéfka Skotské nacionalistické strany, řekla v neděli v televizi Sky News, že "s velkou radostí" ubytuje uprchlíka ze Sýrie. Znamená to, že bude ubytován v edinburském Bute House z 18. století, oficiální rezidenci skotských ministerských předsedů.

Globálně známý anglický hudebník Bob Geldof se o víkendu vyjádřil, že cítí "hlubokou hanbu" nad reakcí na uprchlickou krizi a oznámil, že ve svých rezidencích v Londýně a v Kentu ubytuje čtyři uprchlické rodiny.

Sturgeonová uvedla: "Dostávám obrovské množství zpráv od lidí z celého Skotska, kteří mi píší, že by chtěli buď dočasně, anebo na delší dobu, ve svém domě či bytě ubytovat uprchlíka ze Sýrie. Ano, chtěla bych to také udělat jako součást širšího, většího, organizovaného přístupu." Ovšem britský premiér David Cameron musí uprchlíky do země vpustit, zdůraznila.

Kandidátka na šéfku Labouristické strany Yvette Cooper a stínová ministryně vnitra předtím také řekla na Sky News, že s manželem Edem Ballsem, bývalým ministrem financí v předchozí Labouristické vládě, přijmou do své rezidence uprchlíka. Cooperová požaduje, aby každé britské město a každý okres přijal 10 uprchlických rodin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Uprchlická krize není jen problém Evropy

7.9. 2015

Díváme se na neuvěřitelné záběry z nádraží Keleti v Budapešti, tělo batolete vyplavené na turecké pobřeží, obrázky zoufalých Syrských rodin dávajících všanc své životy na nočních plavbách k řeckým ostrovům. A stále si necháváme namlouvat, že je to ev...

Obsah vydání | Pátek 4.9. 2015