Mezinárodní novináře zaujalo, že Policie ČR jako nacisti píše uprchlíkům na ruku registrační číslo fixem

2. 9. 2015 / Jan Čulík



Tento necitlivý dehumanizační krok připomínající praxi nacistických koncentračních táborů vyvolal u mezinárodních novinářů ve středu ráno docela velkou odezvu. Zpráva v angličtině, kterou jsme o tom vydali, byla přeposlána Twitterem během dneška zatím 2000krát. Uživatelé Twitteru v tomto případě nejsou řadoví občané, ale nejvýznačnější mezinárodní novináři po celém světě. Zprávy v angličtině o ČR nyní zveřejňujeme na twitterové síti, kde jsou registrovány tisíce novinářů z celého světa.

Je samozřejmě pravda, že obrazy, fotografie, mající vazbu k archetypálním evropským hrůzám, mají na lidi daleko větší dopad než tištěné slovo. Důvod, proč drtivá část německé veřejnosti uprchlíky vstřícně podporuje je, že byli šokováni fotografiemi uprchlíků, jdoucích pěšky po železničních tratích. Je to pro Němce archetypální obraz hrůzy, který je hluboce zakořeněn v jejich vědomí z období druhé světové války.

Informaci Britských listů převzal například britský deník Independent, který uvádí odkaz na náš článek ZDE. Deník Independent je pak zpětně citován v IDnes ZDE. Nakonec se rozhoupala i BBC, kde požádali jako obvykle pracovníka ČRo Roba Camerona, aby něco sepsal. Je to ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Středa 2.9. 2015