Britský premiér Cameron je pod sílícím tlakem přijmout uprchlíky

3. 9. 2015

David Cameron čelí sílícímu tlaku, aby Británie přijala více uprchlíků z válkou zničeného Blízkého východu. Vyvíjí na něj tlak Peter Sutherland, mimořádný zástupce OSN pro mezinárodní migraci, a bývalá předsedkyně britské Konzervativní strany Sayeeda Warsi a celá řada konzervativních poslanců naléhají na Camerona, aby přijal uprchlíky.

Peter Sutherland poukázal na to, že zatímco některé země "nesou masivní břemeno uprchlíků", Británie patří k těm zemím, které by měly udělat víc.

Warsiová zdůraznila, že Británie se musí chovat humánně a přijmout další uprchlíky. Měla by se především zaměřit na pomoc pro děti bez rodičů a na oběti sexuálního násilí.

Pro přijímání uprchlíků se vyslovila na Twitteru řada britských konzervativních poslanců. Camerona kritizovali i poslanci jiných politických stran. Do středy poledne podepsalo 130 000 Britů petici pro britský parlament, požadující, aby Británie začala přijímat větší množství uprchlíků a zvýšila pomoc a podporu pro ně." O petici, která má více než 100 000 podpisů, se musí debatovat v parlamentě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.9. 2015